Stjärnorna på slottet 2021: Här är alla deltagare

Gruppbild på alla deltagarna i Stjärnorna på slottet som sänds i slutet av 2021 och början av 2022. Från vänster David Lagercrantz, Marika Carlsson, Carola Häggkvist, Grynet Molvig och Per Andersson.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Det har blivit dags för fem nya kändisar att se tillbaka på sina karriärer och liv i den populära SVT-serien Stjärnorna på slottet. Vintern 2021 är programmet tillbaka och i år är det två komiker, en författare, en skådespelare och en artist som står i centrum.
– Jag tror det här blir en magisk säsong som man inte vill missa, säger Ulrika Midunger, projektledare på SVT, i ett pressmeddelande.

Bäckaskog slott är skådeplatsen för årets säsong av Stjärnorna på slottet. Slottet ligger nordost om Kristianstad i Skåne och det här är tredje gången som produktionen återvänder hit för att spela in programmet. I år är det fem nya, men välkända, namn som står på deltagarlistan: Carola Häggkvist, Marika Carlsson, Grynet Molvig, Per Andersson och David Lagercrantz.

Så mycket bättre 2021 – här är alla artister
1:27

Efter reklamen: Så mycket bättre 2021 – här är alla artister

(1:27)

Slå på ljud

Och på SVT tror man att årets upplaga av programmet blir något alldeles extra.

– Med årets mix av stjärnor på slottet kan vad som helst hända. Det går inte ens att gissa vad som kommer att ske med de starka personligheter som Carola, David, Per, Grynet och Marika. Jag tror det här blir en magisk säsong som man inte vill missa, säger Ulrika Midunger, projektledare på SVT, i ett pressmeddelande.

Kajsa Ernst förlät mamman på dödsbädden

För fjärde året är det tv-kocken Tareq Taylor som står för maten under slottsvistelsen, och som tillsammans med deltagarna komponerar menyn.

Här är alla deltagare i Stjärnorna på slottet 2021:

Carola Häggkvist i Stjärnorna på slottet 2021:

Schlagerdrottningen Carola Häggkvist föddes den 8 september 1966 i Stockholm och sjöng mycket redan som barn. 1983 kom det stora genombrottet då hon vann Melodifestivalen med låten Främling och slutade på en tredjeplats i Eurovision song contest. Bara 17 år gammal blev hon då Carola med hela svenska folket och slungades ut i en värld av folkparksturnéer och autografskrivande.

Carola Häggkvist är en av deltagarna i Stjärnorna på slottet 2021.

Carola Häggkvist.

Foto: Christer Wahlgren/Kvällsposten/TT

Debutalbumet, som också fick heta Främling, är än i dag ett av de mest sålda albumen någonsin i Sverige. Carola har sedan genombrottet tävlat i Melodifestivalen ytterligare fyra gånger, och vunnit två – 1991 med Fångad av en stormvind och 2006 med Evighet.

Under sin långa karriär har Carola genomfört mängder av konserter, turnéer och allehanda uppträdanden – inte minst har hon blivit uppskattad för sina julskivor. Hon har släppt musik och uppträtt i Kina, sjungit på kronprinsessan Victorias bröllop och deltagit i underhållningsprogram som The Voice, Så mycket bättre och Let's dance – som hon fick avbryta i förtid eftersom hon drabbats av utmattning.

Carolas oväntade råd från läkaren – för att bli frisk

Carola Häggkvist var tidigare medlem i frikyrkan Livets ord. Hon var mellan 1990 och 2000 gift med predikanten Runar Søgaard, som hon har sonen Amadeus ihop med. År 2012 adopterade hon dottern Zoe från Sydafrika.

Marika Carlsson i Stjärnorna på slottet 2021

Komikern Marika Carlsson föddes den 19 mars 1973 i Etiopien. Två år gammal adopterades hon till Sverige, där hon växte upp i först Mönsterås och senare Lund. Innan hon började med stand up studerade hon teologi och arbetade som undersköterska.

Marika Carlsson är en av kändisarna som medverkar i Stjärnorna på slottet 2021.

Marika Carlsson.

Foto: Eero Hannukainen/TT

Marika Carlsson scendebuterade på Norra Brunn i Stockholm år 2001. Fem år senare vann hon pris som Årets kvinnliga komiker på Svenska Standup-galan och karriären har sedan dess gått spikrakt uppåt. År 2010 hade hennes föreställning En negers uppväxt premiär. Uppsättningen tog upp ämnen som rasism och identitetssökande, och blev såväl omdebatterad som kritikerrosad.

Förutom att uppträda som komiker har Marika Carlsson också skrivit boken Såna som du ska inte vara här, som handlar hur det är att vara adopterad, om sökandet efter rötter, om att växa upp i en kristen familj och att bli förälskad i en kvinna. Boken vann 2019 pris för Årets bok på QX-galan. Vidare har Marika Carlsson bland annat varit programledare för Melodifestivalen, sommarpratat i P1, jobbat som konferencier och haft ett eget radioprogram.

Marika Carlsson: Snygga bröst skulle inte hänga som mina

Marika Carlsson bor i ett radhus utanför Stockholm tillsammans med sin hustru Maria Sander och en bonusdotter.

Grynet Molvig i Stjärnorna på slottet 2021

Skådespelaren Grynet Molvig föddes den 23 december 1942 i Norge. Redan på 1960-talet slog hon igenom som jazz-sångerska i hemlandet och 1966 vann hon den norska motsvarigheten till Melodifestivalen med låten Intet er nytt under solen. Under samma tid inledde hon också en karriär som skådespelare och det svenska genombrottet kom i komedin En flicka på gaffeln.

Grynet Molvig är en av deltagarna i Stjärnorna på slottet 2021.

Grynet Molvig.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Under sin långa karriär har Grynet Molvig spelat på de flesta stora svenska och norska teaterscenerna. Vi har också sett henne i flera Hasse och Tage-filmer och hon har även samarbetat med Povel Ramel.

Grynet Molvig var tidigare gift med den norske kompositören Alfred Janson och fick tillsammans med honom sonen Theodor. På 1980-talet hade hon ett kortare förhållande med brottaren Frank Andersson och 1983 gifte hon sig med greven och kungavännen Carl Adam Lewenhaupt. Paret skilde sig 1996 och Grynet Molvig återupptog då sin skådespelarkarriär. På senare år har vi bland annat kunnat se henne i tv-serien Gåsmamman.

Grynet Molvig talar ut om tiden på sjukhus

Per Andersson i Stjärnorna på slottet 2021

Komikern och skådespelaren Per Andersson föddes den 17 november 1976 i Mölndal. Redan som barn började han sätta upp föreställningar, både hemma och på roliga timmen i skolan. Han började tidigt spela teater och hade under en period en teatergrupp som kallade sig Humoristerna.

Per Andersson medverkar i Stjärnorna på slottet 2021.

Per Andersson.

Foto: Magnus Sandberg/Aftonbladet/TT

Sitt folkliga genombrott fick han genom sin medverkan i tv-programmet Time out, och år 2006 var han med och grundade humorgruppen Grotesco. Tillsammans med kollegorna där har han bland annat spelat in en humorserie, satt upp en revy och medverkat som mellanakt i Melodifestivalen.

Per Andersson har medverkat i en rad tv-produktioner, filmer och teateruppsättningar. Tidigare i år syntes han som en av programledarna i Melodifestivalen tillsammans med Pernilla Wahlgren. Han har mottagit en mängd priser, bland annat Karamelodiktstipendiet, och fått en spårvagn i Göteborg uppkallad efter sig.

Per Andersson bor i Stockholm tillsammans med sin sambo Malin och de två barnen Tage och Ture.

David Lagercrantz i Stjärnorna på slottet 2021

Författaren David Lagercrantz föddes den 4 september 1962 i Solna. Hans pappa var lyrikern och Dagens Nyheter-chefredaktören Olof Lagercrantz och han är lillebror till skådespelerskan Marika Lagercrantz.

David Lagercrantz medverkar i Stjärnorna på slottet 2021.

David Lagercrantz.

Foto: Henrik Montgomery/TT

David Lagercrantz började sin karriär som kriminalreporter på bland annat Sundsvalls tidning och Expressen. Han debuterade som författare 1997 med en bok om äventyraren Göran Kropp. Sedan dess har han skrivit såväl biografier som skönlitteratur. År 2011 kom boken Jag är Zlatan Ibrahimovic, som sålde i 500 000 exemplar under den första månaden. Boken har översatts till 30 språk och nominerats till Augustpriset.

Marika Lagercrantz: Det är miraklet i mitt liv

År 2013 fick han i uppdrag att skriva den fjärde delen i den avlidne författaren Stieg Larssons Millennium-serie. Två år senare kom boken Det som inte dödar oss, och den blev en omedelbar succé. På engelska fick boken titeln The Girl in the Spider's Web, och den filmatiserades under 2018. David Lagercrantz har sedan skrivit ytterligare två delar i Millennium-serien – Mannen som sökte sin skugga och Hon som måste dö. Han är styrelseledamot för Svenska PEN och engagerad inom Läsrörelsen.

Han är gift med mediechefen Anne Lagercrantz och har tre barn.