Trending: Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Allt om Disa Östrand som spelar Johanna i Lyckoviken

27 okt, 2020 
Elin Samuelsson

Hon lyser genom rutan som polisen Johanna i den nya såpan Lyckoviken på TV3 och Viaplay. Bakom rollen finns skådespelaren Disa Östrand. Men vem är hon egentligen? Här är allt du vill veta!

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Camilla Läckbergs nya dramaserie Lyckoviken har tagit svenskarna med storm. Serien, som beskrivs som en modern tolkning av en klassisk såpa, är enligt Expressen den mest sedda originalserien för NENT Group, om man slår ihop tittarsiffrorna från Viaplay och TV3. Som mest var det 488 000 tittare som såg premiäravsnittet den 20 oktober på TV3.

Se också: Disa Östrand om relationen till Martin Stenmarck

Disa Östrands relation till Martin Stenmarck efter Tv-serien "Lyckoviken"Brand logo
Disa Östrands relation till Martin Stenmarck efter Tv-serien "Lyckoviken"

I första avsnittet får vi lära känna Johanna, Stockholmspolisen som återvänder till sin gamla hemstad Lyckoviken för sin mammas begravning. Under tiden hon är där hittas en ung kvinna död i bakluckan på en bil, och Johanna dras in i utredningen.

Camilla Läckberg, Martin Stenmarck och Disa Östrand på premiären av serien Lyckoviken.
Skådespelarna Martin Stenmarck och Disa Östrand tillsammans med manusförfattaren till Lyckoviken, Camilla Läckberg.

I serien ser vi bland andra Martin Stenmarck, Emma Broomé och Christopher Wollter. Men är det någon som drar ögonen till sig så är det den karismatiska skådespelaren Disa Östrand, som spelar huvudrollen Johanna.

Annons

Men vem är hon egentligen?

Disa Östrand – skådespelare och regissör

Disa Östrand, 34, kommer från Uppsala och har gått på scenskolan i Göteborg. Hon gjorde sin första större roll 2013 i Håkan Hellström-filmen Känn ingen sorg, där hon spelade den utmanande kvinnan Eva som förför Adam Lundgrens karaktär Pål.

Se också: Allt du vill veta om Lyckoviken

5 fakta om serien LyckovikenBrand logo
5 fakta om serien Lyckoviken

På en fråga från Djungeltrumman hur det var att spela en så extremt sexualiserad karaktär svarade Disa så här:

– Emellanåt var det lite konstigt att bli tittad på på det sättet, hon har ju egentligen ett tydligt drag och det är att hon är vacker. Hon är vacker och kaxig, hon är sex. Men det gick bra, för jag kände väldigt tidigt att hon var jag. Jag kände mig inte obekväm i henne.

I Håkan Hellström-filmen Känn ingen sorg spelar Disa Östrand mot Adam Lundgren.

Därefter har hon dykt upp lite här och där på tv, bland annat i Arne Dahl: Himmelsöga, den italienska deckaren Kommissarie Montalbano och den danska terror-rysaren When the dust settles, där hon hamnar i ett triangeldrama med Magnus Krepper och Malin Crépin. 2017 spelade hon huvudrollen i Malmöfilmaren Drazen Kuljanins långfilm Balkan Noir, mot Johannes Kuhnke.

Annons

Men det är inte bara skådespeleriet som lockar Disa med filmbranschen. 2019 regidebuterade hon med kortfilmen Dani, som hon även skrivit manus till.

– Den handlar om en ung tjej som blir ensam mamma. Det är ett drama, delvis självbiografiskt baserat och med lite absurd humor i, har Disa Östrand berättat för Upsala Nya Tidning.

För filmen vann Disa i kategorin Årets kvinnliga filmarbetare på STOCKmotion-festivalen 2019.

Tillsammans med Alexander Salzberger

Sedan cirka åtta år tillbaka är Disa Östrand tillsammans med skådespelaren Alexander Salzberger, 35. Hösten 2017 fick de sonen Omar tillsammans, och Disa har dottern Selma, 12 år, från ett tidigare förhållande. Familjen bor i en lägenhet i Stockholmsförorten Enskededalen.

Skådespelarparet Alexander Salzberger och Disa Östrand.
Disa Östrand är tillsammans med skådespelaren Alexander Salzberger. De har en son tillsammans, och Disa har en dotter från ett tidigare förhållande.

Till tidningen Mama berättar Alexander att han och Disa träffades i Göteborg när hon spelade in Känn ingen sorg, samtidigt som Alexander hade premiär med sin föreställning Kicktorsken.

Annons

– Hon såg den och hörde av sig på Facebook och tackade mig för föreställningen. Jag kollade på hennes bild och tänkte ”shit, vad snygg hon är!” Sedan gick jag ut och blev full, kom hem halv fem på morgonen och skrev ett akademiskt svar på fyllan, ha ha. Två dagar senare gick vi på dejt, säger Alexander till tidningen.

Säsong 2 av Lyckoviken

Paret har även spelat i samma tv-serie, nämligen 30 grader i februari, där Disa och Alexander spelar vänner till karaktären Joy.

Skådespelaren Disa Östrand från inspelningen av SVT-serien 30 grader i februari.
2015 spelade Disa Östrand in serien 30 grader i februari i Thailand. Serien gick i två säsonger på SVT.

Framöver ser vi fram emot att se mer av Disa i säsong 2 av Lyckoviken, som redan är inspelad. Hon dyker också upp i ett par avsnitt av Netflix-serien Kärlek & Anarki med premiär 4 november, i regi av Lisa Langseth.

Och skulle hon inte blivit skådespelare och regissör hade hon kanske hamnat i ett annat sorts rampljus.

– Jag älskar att dansa! Om jag hade två liv skulle jag dansa i det andra. Och annars gillar jag att resa, gärna med familjen, har hon sagt till elle.se.

Men efter lyckokastet med Lyckoviken lär det inte dröja innan vi ser Disa Östrand i en ny huvudroll igen!

Annons