Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Allt du vill veta om Dominika Peczynski

09 sep, 2021 
AvCecilia Hagelin
Dominika Peczynski
Hon blev känd för allmänheten som medlem i dekadenta popgruppen Army of Lovers i början av 1990-talet och hon har synts i tv-program som Harem, Tutti frutti, Idol och Let's Dance. Nu är hon PR-konsult, företagsledare och ska kandidera till riksdagen. Här är allt du vill veta om Dominika Peczynski.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons

Oavsett vad Dominika Peczynski har tagit sig för så har hon gått sin egen väg, och det sammanfattas väl i titeln på självbiografin hon gav ut häromåret, Jag gör som jag vill. Men hennes karriär började långt innan dess.

Se också: Dominika Peczynski - 7 saker du inte visste om henne

Dominika Peczynski – 7 saker du inte visste om henneBrand logo
Dominika Peczynski – 7 saker du inte visste om henne

Detta är Dominika Peczynski

Dominika Peczynski föddes i en polskjudisk familj den 20 september 1970 i Warsawa, Polen. Familjen hade det gott ställt, bodde i en stor sekelskifteslägenhet och hade lantställe. Dominika gick i balettskola och fick mycket uppmärksamhet som familjens enda barn. Men hennes föräldrar var politiska motståndare till den kommunistiska regimen och levde farligt.

Annons

Det var vid den tiden olagligt att emigrera från Polen, så när familjen 1977 packade bilen trodde den sjuåriga Dominika att de skulle på solsemester till Grekland. Istället flydde familjen till Sverige, med hopp om en ny och bättre framtid.

Dominika Peczynski gjorde revolt

I Sverige förändrades villkoren för Dominika. De hade inget uppehållstillstånd och utvisningshotet tärde på hela familjen. Föräldrarna som i Polen arbetat som matematiker respektive civilingenjör fick nu jobba som städare och i byggbranschen. För Dominika var kontrasterna stora mellan en fattig tillvaro hemma i miljonprogrammet i Bredäng och judiska Hillelskolan på Östermalm hon gick på.

Dominikas mamma var sträng och ställde höga krav på att hon skulle vara både duktig och söt – svaret från Dominika blev en stark revolt som egentligen aldrig skulle ta slut.

Annons

Dominika gick gymnasiet på Östra Real i Stockholm. Hon flyttade hemifrån som 15-åring och försörjde sig som fotomodell. I stora delar av sitt liv har hon kämpat för att fortsätta vara tonåring och hon kände länge en skräck för och var emot allt som var vuxet.

Alexander Bard, Dominika Peczynski och Jean-Pierre Barda i Army of Lovers 2014.
Alexander Bard, Dominika Peczynski och Jean-Pierre Barda i Army of Lovers 2014.

Blev medlem i Army of Lovers

Vid 22 års ålder blev hon medlem i popgruppen Army of Lovers, med sin Abba-cover Hasta Mañana. Hon var sedan tidigare vän med Jean-Pierre Barda och hade gjort flera modelluppdrag för bandets kostymör Camilla Thulin.

Annons

Army of Lovers bestod från början av Jean-Pierre Barda, Camilla Henemark och Alexander Bard, men de kvinnliga medlemmarna varierade på grund av meningsskiljaktigheter i gruppen. Army of Lovers skapade ständigt rubriker genom sin frispråkighet och stod lika mycket för skandaler och provokationer som för glitter, glädje och sexuell frihet. De beskrivs ibland som Sveriges första ironiska popgrupp.

Dominika Peczynskis karriär

Dominika har ofta synts i tv-rutan. Hon har varit programledare för bland annat Tutti frutti, Harem och sidekick till Alexander Bard i Idol-juryn. Hon har även medverkat i Let's Dance och i På spåret, där hon tillsammans med Martina Montelius gick till kvartsfinal.

1998 grundade Dominika Sveriges första matchmakingsajt, Lovesearch.com, som blev den största i Norden och senare såldes till match.com.

Idag är hon PR-konsult och driver PR-byrån Mafioso PR.

Anders Borg pussar Dominika Peczynski på kinden.
Dominika Peczynski och Anders Borg gifte sig 2018.

Gift med fd finansminister Anders Borg

Dominika Peczynski och den moderate politikern och fd finansministern Anders borg träffades när de båda låg i skilsmässa. Många var skeptiska till det otippade paret, men deras kärlek bestod och 2018 gifte de sig.

Annons

Paret har inga gemensamma barn, men Dominika har två barn sedan tidigare och Anders tre.

Se också: 7 oväntade kändispar genom tiderna

7 oväntade kändispar genom tidernaBrand logo
7 oväntade kändispar genom tiderna

Gav ut självbiografin Jag gör som jag vill

År 2020, i samband med att Dominika fyllde 50, kom hennes självbiografi, som berättar om topparna och dalarna i hennes färgstarka liv. "Jag gör som jag vill är en naken berättelse om att till varje pris följa sin egen kompass, på sina egna villkor, oavsett vad alla runtomkring dig tycker" står det i bokens beskrivning.

Dominika har även skrivit kokboken Östeuropas kulinariska hemligheter, som belönades med priset "Årets bästa etniska kokbok 2009" av Måltidsakademien.

Nyamko Sabuni och Dominika Peczynski håller om varandra.
Nyamko Sabuni och Dominika Peczynski är vänner – och numera även partikamrater.

Dominika Peczynski kandiderar till Riksdagen

2019 nobbade Dominika sin makes parti, Moderaterna, och blev medlem i Liberalerna tack vare partiledaren och vännen Nyamko Sabuni. Nu kandiderar hon till riksdagen för partiet. ”I dag brinner jag mer än någonsin för ett starkt liberalt parti och tror mig kunna bidra till det”, skriver hon på sin kandidatprofil.

Annons

Aktuell i Alla mot alla med Filip och Fredrik

Hösten 2021 syns Dominika Peczynski bland annat i Alla mot alla med Filip och Fredrik, där hon tävlar tillsammans med Anders Lundin.

Annons