Camilla Thulin: Det är sorgligt att kvinnor skäms på stranden
Sill, snaps och ofta dåligt väder är inget som Camilla Thulin förknippar med midsommarafton.
Sedan många år tillbaka tillbringar hon nämligen midsommarafton i Bodrum, Turkiet. Där har hon ett hus tillsammans med sin skådespelande livskamrat Johan Rabaeus.
– Därifrån kan vi både njuta av klimatet och sköta våra jobb. Vi har utsikt bort mot de grekiska öarna Kalimnos och Leros i Egeiska havet och det är helt fantastiskt fint, säger Camilla.
Firandet i Bodrum skiljer sig en hel del mot hemma, bland annat står turkiska specialiteter i stället för de klassiskt svenska på menyn.
Ingen klädd stång så långt ögat når och inte heller blomsterkrans på huvudet. Men den sistnämnda ville Camilla binda själv inför vår fotografering till detta reportage hemma i Sverige.
Oftast är jag antingen väldigt bra på något eller helt kass
– Sådant gör jag hellre själv än överlåter till någon annan. Jag älskar att fixa och trixa. Och är det något jag tycker om – ja, då går jag all in. Samma sak gäller i resten av livet. Oftast är jag antingen väldigt bra på något eller helt kass, säger hon med ett skratt.
Färre uppdrag under pandemin
Pandemins tunga grepp och inställda teaterföreställningar har inneburit att uppdragen som kostymör varit få under en period – däremot har klänningarna som hon designar för det egna varumärket Camilla Thulin fortsatt att sälja.
– Jag tror att många vill klä upp sig ibland även om de inte har kunnat gå på några stora fester som innan. Så är det för mig också. Visst kan jag sakna roliga tillställningar. Men det är inget att gnälla över, utan man får bara göra det bästa av situationen. Man kan ta på sig en fin klänning även om man bara är i sällskap av sin partner, familj eller i andra mindre sällskap, säger Camilla.
Det här är Camilla Thulin
Född: 4 april 1961 i Nysund, Örebro län.
Familj: Sambon Johan Rabaeus. Hunden Musse (en engelsk staffordshire bullterrier), katterna Stina och Sten (kallas Stene).
Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm, samt ett hus i Bodrum i Turkiet.
Yrke: Kostymör, kläddesigner och författarinna. Driver sitt eget märke Camilla Thulin.
Intressen: Mat, vin, historia, antikviteter, hundar och katter.
Vår svenska stildrottning är känd för både sina glamourösa scenkostymer, kvinnliga klänningar och underkläder för kurviga. Form, färg och kurvor är tre nyckelord i hennes kollektioner.
– Jag är väldigt klassisk i det jag gör. Tröttnar man på en av mina klänningar kan man låta den vila ett tag, den är inte tidsbegränsad. Man kan säga att de inte är mode på något sätt, utan kläder för den som gillar min stil, förklarar Camilla.
Visionen är att alla kvinnor, oavsett ålder och storlek, ska känna sig snygga och respektabla genom kläderna de bär.
– Alla de som gillar ett snyggt mönster, vill ha en klänning eller en vacker sidenblus med rosett som är tidlös och har god passform har hittat rätt. Det handlar om att skapa skräddat, som sitter snyggt vid bysten och i midjan, oavsett kroppsform.
Sorgligt med utseendefixeringen
Camilla tycker att det är sorgligt att utseendefixeringen bidrar till att många kvinnor skäms över att klä av sig på stranden och vara lättklädda på sommaren.
Vi är inga individualister och det är viktigt för oss att tillhöra en grupp, där vi inte sticker ut
– I vårt land matas vi ju hela tiden med hur man snabbt hittar formen till strandsäsongen och blir av med gäddhänget. Det är en enorm skillnad mot hur det är i till exempel Turkiet eller Spanien – där riktigt runda kvinnor med stora rövar inte har några som helst problem att kasta plaggen och sola i bikini. I Sverige däremot är ju samhället uppbyggt mycket kring vad andra tycker, och jag kan förstå att många blir påverkade av det. Vi är inga individualister och det är viktigt för oss att tillhöra en grupp, där vi inte sticker ut.
Hon fortsätter:
– Det är ofta så att man förväntas att följa en viss mall, där alla ska göra likadant. Som att många kvinnor klipper av mycket av sitt hår när de blir lite äldre, trots att de har ett härligt långt och fint hår. Det är inte ovanligt att man gör det på grund av gliringar från andra damer. Men det är både ekonomiskt och miljövänligt att ha långt ofärgat hår, tänk på det. Däremot kan du gå till frissan och föna, lägga håret eller få en lektion i hur man gör en vacker frisyr, jag tror att många frisörer längtar efter det. Frisör är också ett hantverksyrke.
Gillar mingelfester
Camilla är övertygad om att det kommer bli många bröllop och fester så fort som pandemiläget tillåter det.
– Helt klart finns det ett uppdämt behov och jag tror att det kommer att explodera när vi kan vara sociala med fler människor samtidigt igen. För min egen del älskar jag att gå på bröllop och är gärna lite överklädd då. Min inställning är att det bara är att gasa på när det gäller sådant, haha.
Ingredienserna för att få till en kul fest anser hon är en bra blandning av människor till att börja med – av båda könen och i olika åldrar.
– Men se till att inte bjuda sådana som inte går ihop med varandra. För då finns det en stor risk för dålig stämning och det vill man ju absolut inte ha. Man ska inte heller snåla med mat eller dryck och gärna ha ett gående bord, som till exempel ett smörgåsbord. Sedan gillar jag också när det är mer av en mingelfest, där gästerna inte sitter på ett ställe hela tiden utan går runt, säger Camilla.
Så möttes Camilla Thulin och Johan Rabaeus
Något annat hon gillar i samband med fester är att koppla ihop olika personer som kanske inte hade träffats annars.
– Jag är skyldig till ett och annat par genom åren, skrattar Camilla.
Sin egen livskamrat Johan Rabaeus träffade hon på en premiärfest 1993, de har med andra ord nu varit ett par i 28 år.
Två av deras knep för att hålla kärleken vid liv så länge är att vara lyhörda och ge varandra utrymme.
Vi förstår varandra och trivs väldigt bra med att hänga tillsammans
– Vi förstår varandra och trivs väldigt bra med att hänga tillsammans, även om vi umgås dag ut och dag in har vi ändå massor att säga till varandra. Det är också extremt viktigt att kunna dela tystnaden ihop. Sedan underlättar det säkert att vi har gemensamma värderingar och har vuxit upp på liknande sätt, tror Camilla.
Förhållandet är även nästan helt befriat från gnäll på den andra.
– Vill man vara tillsammans med en grälperson ska man inte välja mig, och det skulle aldrig falla mig in att kalla Johan för en idiot eller något liknande. Att hålla på så där skulle störa relationen oerhört mycket och Johan är dessutom snarare väldigt intelligent...
Delar upp sysslorna hemma
För att göra tillvaron enkel och slippa tjafs tycker Camilla att den bästa lösningen är att dela upp sysslorna i hemmet efter vad man är bra på och helst vill göra.
– Hos oss är det glasklar uppdelning. Jag tar mer hand om matlagning, disk och tvätt, medan Johan sköter bland annat el, teknik och annat praktiskt. Som barn hjälpte jag mamma i köket och fick lära mig allt om hushållsarbete; laga mat från grunden, baka, stryka och städa. Sådana sysslor många ser ned på i dag eftersom de av tradition är kvinnliga.
Mamma lärde Camilla Thulin att sy
Camilla växte upp i Saltsjö-Duvnäs i Stockholm med en mamma som var illustratör och sedermera tandsköterska, en pappa som var tandläkare och tre syskon.
Intresset och fascinationen för gamla kläder föddes tidigt, det började med farmors festblåsor och mammas 1950-talsklänningar.
– Mamma lärde mig att hantera en symaskin i unga år och jag inspirerades av filmstjärnor som Greta Garbo, Rita Hayworth och Mae West. Jag tyckte om glamour och glitter.
Camilla pluggade senare på Tillskärarakademin och efter några års arbete i en second hand-butik studerade hon vidare på Beckmans Designhögskola. Där väckte hennes underkläder som gjorde kvinnan yppig och kurvig mycket uppmärksamhet.
Camilla Thulin om Army og Lovers
Hennes kreationer fick fina recensioner i tidningarna och ungefär i samma veva lärde hon känna artisten Alexander Bard. De utvecklade discodivan Barbie ihop, sedan resulterade samarbetet i popgruppen Army of Lovers.
Bandets stora framgångar tog dem runtom i världen genom Europa, USA, Sydamerika och Ryssland.
– Det var en fantastiskt rolig tid med mycket tokerier. Jag har alltid haft ett stort driv och plöjt mig framåt i livet. Jag har inte varit den som sitter och väntar på att saker ska hända. Som egenföretagare och entreprenör måste man jobba jämt, förklarar Camilla.
1987 blev hon assistent till filmkostymören Kicki Ilander och i början av 90-talet fick hon sitt första egna kostymörjobb; Amadeus på Riksteatern. Idag har hon varit kostymör på så gott som alla stora scener i Sverige. Till hösten beräknas det att föreställningen Sound of Music, där Camilla är kostymör, kan gå upp på Stadsteatern i Stockholm.
För att skapa kostymerna till en teateruppsättning kan handla om att göra ett 60-tal olika skisser. Dessa gör hon allra helst i deras hus i Turkiet.
7 snabba midsommarfrågor till Camilla Thulin
Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…
… vara en bra värd för en midsommarfest?
– Om jag arrangerar en sådan fest går jag alltid all in – och ser till att alla gäster har det trevligt. Det ska inte snålas på mat och dryck. En tia.
… klä en midsommarstång och binda en blomsterkrans att ha runt huvudet?
– En tia. Kreativiteten har jag från yrket och jag älskar att använda mina händer till olika former av pysslande och donande.
… baka en jordgubbstårta?
– Man kan säga att jag är utbildad hemmafru från uppväxten, haha. Att baka är både roligt och något jag är bra på. När vi firade mammas födelsedag i maj bakade jag just en jordgubbstårta – vi är 150 år tillsammans. En tia.
… grilla?
-Jag älskar att äta grillad mat, men överlåter tillagningen till någon som kan det. Blir bara en etta för min del…
… resa ett tält?
– Är nog ungefär medel vad gäller att följa en manual, så jag säger en femma. Jag tältade en del i min ungdom, men det är inget för mig i dag.
… spela kubb/krocket?
– Får man säga en nolla? Annars är det högst en etta. Jag är nämligen urusel på allt som har med sport att göra.
… vara romantisk?
– Min livspartner Johan är romantisk, men tyvärr inte jag. Jag är pragmatisk. En etta.
– Där är betydligt lugnare än på kontoret i Stockholm, jag kan hinna sex-sju skisser på en dag. Samtidigt kan Johan läsa in en talbok eller repetera inför en pjäs. Han satte hela rollen som Salieri i Amadeus på Dramaten när vi var i Turkiet. Det är väldigt skönt och en stor förmån att vi båda kan sköta våra jobb när vi är iväg. Jag håller även på mycket med vår webbshop där.
Den 4 april i år fyllde Camilla 60 år, något hon är väldigt tacksam och glad över.
– Jag har aldrig fattat det där med åldersnojor och ålderskriser. Alla borde i stället verkligen uppskatta att bli äldre, det är ju långt från alla som får. Däremot är jag inte mycket för att fira min egen födelsedag, hellre andras, avslutar Camilla med ett leende.