Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Allt du vill veta om Sanna Nielsen

06 okt, 2021 
Cecilia Hagelin
Sanna Nielsen ler.
Hon har släppt musik sedan hon var elva år gammal, vunnit Melodifestivalen, kommit trea i Eurovision och varit både julvärd i SVT och programledare för Allsång på Skansen. Här är allt du vill veta om den folkkära artisten och programledaren Sanna Nielsen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Sanna Nielsen har just avslutat sin sjätte sommar som programledare för Allsång på Skansen. Och det verkar som att hon bestämt sig för att sluta som programledare för Allsång på Skansen. Men hennes karriär tog fart redan som elvaåring då hon slog igenom med låten Till en fågel. Vi börjar från början.

Se också: Sanna Nielsen – 5 fakta om artisten

Sanna Nielsen – 5 fakta om kändisenBrand logo
Sanna Nielsen – 5 fakta om kändisen

Detta är Sanna Nielsen

Sanna Nielsen föddes den 27 november 1984 i Edenryd i skånska kommunen Bromölla. Hennes pappa arbetade på Volvo och hennes mamma inom vården. Föräldrarna skiljde sig när Sanna var vuxen.

Hemma i flickrummet mimade hon till hits framför spegeln med ett hopprep som mikrofon och affischer av Celine Dion, Michael Jackson och Lotta Engberg som fond.

Sanna Nielsen som elvaåring med bärbar bandspelare på axeln.
Sanna Nielsen som elvaåring och nybliven Svensktoppenetta.

Hon ställde tidigt upp i talangjakter, den första redan som sjuåring, och när hon som elvaåring släppte sin debutsingel Till en fågel blev hon den yngsta svenskan någonsin att ligga etta på Svensktoppen.

Annons

Sanna Nielsen blev mobbad i skolan

Hennes klasskompisar var inte imponerade. I den lilla by hon växte upp fick ingen vara annorlunda och Sanna blev mobbad under skoltiden. Hon var osäker och blyg, gick ofta ihopsjunken för att försöka dölja sin längd och hon tvivlade på om hon skulle orka fortsätta hålla på med musiken.

– De spottade efter mig och sa: ”Du är ful, äcklig, du är det värsta som finns.” Det var långa korridorer i skolan. Jag var livrädd, har Sanna berättat för Expressen.

Utsatt för näthat

Så fort hon kunde lämnade hon Skåne för Stockholm, men mobbningen fortsatte. Sanna har blivit utsatt för mycket näthat genom åren – påhopp för hur hon klär sig, påhopp för hur hon beter sig.

"Ena dagen har jag för höga klackar, nästa dag opassande klädsel och sen tar jag för mkt plats. Det finns alltid något fel", skrev hon i ett inlägg på Instagram och fick direkt uppbackning av journalisten Carina Bergfeldt, som också utsatts för mycket hat på nätet.

2017 satte Sanna ner foten med den självbiografiska låten om mobbning, Inte ok.

Sanna Nielsen på scen tillsammans med Joakim ramsell och Wojtek Goral under föreställningen Mitt Sanna jag.
Sanna Nielsen tillsammans med Joakim Ramsell och Wojtek Goral under föreställningen Mitt Sanna jag på Lilla Cirkus i Stockholm.

Sanna Nielsens karriär

1996 släppte Sanna Nielsen sitt debutalbum, Silvertoner, endast tolv år gammal. Sedan dess har hon gjort ytterligare elva album.

Annons

I sitt sommarprat i Sommar i P1 2014 pratade Sanna om de tidiga musikåren, de tuffa åren i skolan och sina föräldrars skilsmässa, som tog hårt på henne.

2016 kom hennes nästa stora utmaning – att vara julvärd i SVT. Och det genomförde hon med bravur. Ljuset tändes efter lite trubbel och hennes sång och sällskap i rutan under julaftonen hyllades av svenska folket efteråt.

Sanna Nielsen har stått på scen sedan barnsben, tävlat i Melodifestivalen och programlett Allsång på Skansen. Men det var första 2019 som hon gjorde sin första egna show, Mitt Sanna jag, något hon varit för blyg och nervös för tidigare.

– Jag bryr mig allt mindre om vad andra tycker och tänker. Jag blir bättre och bättre på att lita på mig själv, den jag är och vad jag står för. Att jag har jobbat hårt för att komma dit jag är och förtjänar min plats, sa hon i en intervju i samband med showen.

Vann Melodifestivalen med låten Undo

Sanna Nielsen har tävlat i Melodifestivalen flera gånger. Första gången var 2001 men det skulle ta sju försök och dröja ända till 2014 innan hon stod som segrare med låten Undo. Med den tog hon sig också hela vägen till en tredjeplats i Eurovision Song Contest.

Sanna Nielsen på scen efter vinsten i Melodifestivalen 2014.
Sanna Nielsen vann Melodifestivalen 2014 med låten Undo.

Programledare för Allsång på Skansen

2016 stod Sanna Nielsen på Sollidens scen och sjöng Lasse Berghagens Stockholm i mitt hjärta för första gången. Sedan dess har hon programlett, sjungit och välkomnat svenska artister upp på scen i Allsång på Skansen ytterligare sex somrar.

Annons

Hon har ett särskilt starkt minne som sticker ut.

– Ja, Lill-Babs var verkligen något alldeles extra. Hela teamet kunde vara helt slut efter att ha repat en massa. Sedan kom hon med en otrolig energi, tog i hand på allt från musiker till serveringspersonal, och gjorde direkt alla piggare. Vilken underbar människa, så proffsig och genuint snäll. Och hon såg alla, har Sanna tidigare sagt i en intervju.

Sanna Nielsen på scen under Allsång på Skansen 2021.

Inför sommaren 2021 berättade Sanna att hon väntar barn. Men graviditeten var inget som hindrade henne från att genomföra sin sjätte allsångssäsong – den gjorde hon med glädje, dessutom med en efterlängtad publik efter covidåret 2020.

Sambo med Joakim Ramsell

Paret träffades när Joakim Ramsell spelade gitarr i Sannas band, och lärde känna varandra på scen. De umgicks först som vänner, innan de förstod att det fanns andra slags känslor inblandade. Paret väntar nu sitt första barn tillsammans.

Sanna Nielsen och Joakim Ramsell.

– Jag tror att det var väldigt bra att vi lärde känna varandra som yrkesmänniskor först. Vi har alltid haft högt i tak och vågar trampa varandra ordentligt på tårna när det behövs. Att vara rak och ärlig är viktigt för oss båda, i såväl förhållandet som när vi jobbar ihop, har Sanna Nielsen tidigare berättat för Allas.

I slutet av 2019 flyttade paret till sitt drömhus i Tyresö utanför Stockholm. Där odlar de i trädgården och njuter av större utrymme. Perfekt för en liten familj med andra ord.

Annons