Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Anki Larsson – 5 gånger vi minns henne från film och tv

30 aug, 2021 
Mirijam Geyerhofer
Anki Larsson blev 67 år gammal.
Anki Larsson spelade omtyckta karaktären Emily Blomberg, fru till tobakshandlare Thomas Blomberg (Thomas von Brömssen) i tv-serien Saltön.
Anki Larsson var en folkkär och bred skådespelare som arbetade länge med både film och tv fram till att hon gick bort. Här är några av hennes vitt skilda skådespelarinsatser.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Teaterkarriären byttes först till tv och avslutades strax innan pensionsåldern med långfilm i Cannes. Anki Larsson gjorde flera omtyckta roller i några av våra mest älskade – och vissa lite mer okända – tv-serier. Här har vi listat fem av dem. Anki Larsson blev 67 år gammal.

Adam & Eva (2001)

En hel generation unga vuxna förknippar kanske främst Anki Larsson som Evas mamma Majsan i serien Adam & Eva av Måns Gahrton och Johan Unenge. En roll där hon fick vara precis så där pinsamt rolig som alla mammor är när man är i yngre tonåren.

Saltön (2005, 2007, 2009 och 2017)

Rollen som Emily Blomgren i serien Saltön har kallats för Anki Larssons stora genombrott. Serien som sänts i 17 avsnitt är baserad på Viveca Lärns romaner om den fiktiva ön Saltön och spelades in i trakterna i och kring Lysekil.

Se också: Röda mattan i Cannes genom tidern

Röda mattan i Cannes genom tidernaBrand logo
Röda mattan i Cannes genom tiderna

Midsommar (2019)

I skräckfilmen Midsommar spelar Anki Larsson Irma, medlem i sekten Hårga. En roll hon fick för sin ”rätta blandning av poesi och pondus” enligt ett uttalande i Dagens Nyheter från producent Patrik Andersson.

Annons

Revansch (2019)

En alkoholiserad och arbetslös bitter kvinna som bor med sin vuxna son och fortfarande ältar hur hon förlorade SM-finalen i badminton för 30 år sedan. Det låter inte så roligt, men Anki Larsson gjorde en strålande skådespelarinsats i SVT:s humorserie Revansch.

Bergman Island (2020)

Den här filmen av Mia Hansen-Løve är en fransk-belgisk-tysk-svensk-produktion som utspelas på Fårö och hade världspremiär på Cannes filmfestival i somras. ”Det är väl nu mitt 'break' har kommit – när jag ska bli folkpensionär i augusti”, sa Anki Larsson till Aftonbladet när den spelades in i juni 2019.

Annons