Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Ann Wilsons mörka period i livet – tvingades sluta jobba

30 nov, 2022 
I vår är Ann Wilson aktuell som jurymedlem i den 18:e säsongen av Let's dance.
Nu öppnar hon upp om den personliga kraschen och utmattningsdepressionen för omkring tio år sedan.
– Jag sa till min läkare att ”Jag känner inte igen mig själv längre”, berättar hon för Amelia.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kändisparen som gjort slut i samband med Let’s danceBrand logo
Kändisparen som gjort slut i samband med Let’s dance

Nu under hösten har vi sett henne trotsa rädslorna i realityserien Över atlanten och i vår stundar den 18:e säsongen av det populära underhållningsprogrammet Let's dance, för den före detta proffsdansaren Ann Wilson.

Vid 54 års ålder, eller ”30 plus moms” som hon själv kallar sig för, mår hon bättre än någonsin. Hon är en 2.0-version av sig själv som njuter av livets goda och balanserar upp- och nedgångar med en ”det här är livets stoff”-attityd. Men det har inte alltid varit så...

I en ny och djup intervju med tidningen Amelia öppnar tv-profilen upp om en mörk period i livet. En period som började med hot från en stalker och slutade i en långvarig utmattningsdepression.

Annons

– En väninna till min mamma sa alltid att livet ska vara som ett EKG. När kurvan är för flack, då är det slut.

Ann Wilsons stora lycka med nya kärleken – efter tuffa skilsmässan

I dag bor Ann i Råå, en idyllisk kuststad utanför Helsingborg. Hon och sambon Dejan Borko bor i ett gammalt hus nära havet, men är sedan ett år tillbaka på jakt efter deras absoluta drömhus.

Trots att Ann träffade kärleken Dejan, genom gemensamma vänner, år 2017 är hon fortfarande som nykär med honom. De kompletterar varandra bra och tar fram de bästa sidorna hos varandra.

– För inte så länge sedan träffade jag en dam på gatan som sa ”Jag gillar verkligen dig, Ann.” Jag tyckte att hon sa ”Jag gillar verkligen Dejan” och fyllde i ”Ja, jag förstår!” Och hon sa ”Det som är så trevlig med dig, Ann, är att … ” och jag höll med. Tänkte för mig själv att ”Det var väldigt vad hon känner Dejan väl, men jag nickade och fortsatte. Det var liksom ingen måtta vad bra Dejan var på allt. Och jag bara nickade, för det är han ju. Samtidigt började jag bli lite illa till mods över all kärlek hon öste över Dejan. Tills jag förstod att hon pratade om mig, och att jag måste ha framstått som världens mest självgoda människa, säger Ann och skrattar, förtydligar på bred skånska att Dejan och ”dig Ann” låter nästan likadant …, säger hon till tidningen och skrattar.

Ann Wilson och kärleken Dejan Borko på röda mattan tillsammans år 2017.
Ann Wilson och kärleken Dejan Borko på röda mattan tillsammans år 2017.

När hon inte syns i tv-rutan driver hon en dansateljé som ligger i centrala Helsingborg. Dansstudion startade hon tillsammans med den dåvarande maken och tävlingspartnern Paul för 13 år sedan.

Annons

När exmakarna var aktiva proffsdansare tillhörde de världseliten. De var rankade sjua i världen och reste och runt hela jordklotet för att tävlingsdansa på hög nivå. Men när deras gemensamma son Tom kom till världen för 18 år sedan blev det svårt att hålla den delen av karriären vid liv.

När Tom var sex år bestämde sig Ann och Paul för att gå skilda vägar. De är goda vänner i dag, men jobbar inte längre tillsammans.

Ann Wilson och exmaken Paul tillsammans med sonen Tom år 2010.
Ann Wilson och exmaken Paul tillsammans med sonen Tom år 2010.

Ann Wilsons mörka period – tvingades sluta jobba

Ann tog sig aldrig riktigt tid att bearbeta skilsmässan vid tidpunkten. I stället rusade hon i jobbubblan. Hon drev dansakademin och satt i juryn för Let's dance, samtidigt som hon försökte vara allt på hemmafronten som ensamstående mamma till sonen.

Annons

I samma veva utsattes hon för en stalker. Hotfulla meddelanden och paket skickades hem till henne, riktade mot henne och sonen. Insikten av att någon som ville dem illa visste var hon bodde var en enorm psykisk stress och Ann började misstänka alla i sin omgivning.

Polisen blev inkopplad och Ann tvingades gå med överfallslarm. Det hela eskalerade till den dag då Ann fick en panikångestattack i direktsändning. Det var då hon själv insåg att hon var tvungen att sjukskriva sig. Hon förbjöds att arbeta för kollegorna.

Den populära jurytrion i Let's dance; Dermot Clemenger, Tony irving och Ann Wilson.
Den populära jurytrion i Let's dance; Dermot Clemenger, Tony irving och Ann Wilson.

Vägen tillbaka har inneburit KBT-terapi, medicinering och långsamma promenader. Successivt har hon lärt sig att lyssna på kroppens signaler och prioritera sitt eget välmående, sätta gränser och våga säga upp relationer som påverkat henne negativt. För första gången fick hon tillfälle att stanna upp och sörja skilsmässan.

– Jag sa till min läkare att ”Jag känner inte igen mig själv längre” och då svarade han bara ”Bra! Det är inte meningen heller. För nu ska du bli en ny Ann”, berättar hon för tidningen.

Ann poängterar att utmattningsdepressionen är något av det tuffaste hon någonsin gått igenom, men att den också förde med sig något gott; ett nytt perspektiv på livet!

Foto: Johan Nilsson/TT

Annons