Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Annika Lantz om att fylla 55: ”Jag var mer bitsk i början av karriären”

08 mar, 2023 
Moa Malmqvistt

I dagarna fyller Annika Lantz 55 år. I 30 år har hon fångat oss lyssnare i olika radioprogram på Sveriges Radio. Hon är en av våra mest älskade radiopratare men under karriären har hon stött på motstånd.
– När jag började på P1 blev alla jättearga för att jag var för babblig och skrattig, säger hon.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Idag hör vi Annika Lantz i radioprogrammen Lantzkampen och Kära Annika, men hon slog igenom sent 90-tal i Morgonpasset och Lantz i P3. Hon är personlig och rolig – och älskad. Men det har inte alltid tagits emot med öppna armar. I en intervju med TT berättar radioprofilen att det uppstod en kulturkrock när hon bytte radiokanalen P3 mot P1.

Se också: 5 saker som du kanske inte visste om Hanna HellquistBrand logo
Se också: 5 saker som du kanske inte visste om Hanna Hellquist



– När jag började på P1 blev alla jättearga för att jag var för babblig och skrattig. Folk skrev ilskna brev och det var debatt i ”Aktuellt” om förslappningen av språket i radio. Hade jag gjort det där i dag hade jag nog rättat mig lite mer efter P1:s stil, av respekt för lyssnarna.

Annons

– Men efter något år började jag få brev från människor som bad om ursäkt. För man vänjer sig ju! Det är ändå jäkligt rart att folk tar sig den tiden och ber om ursäkt för att de tyckte att man var jobbig, säger hon till TT.

Blivit känsligare

Annika Lantz berättar också att hon pratar om andra saker idag än i början av sin karriär. Till exempel tycker hon att det är lite tröttsamt att prata om mens, och hon pratar hellre om klimakteriet, artros och reumatism.

– Jag var mer bitsk i början av karriären, nu är jag inte det längre. Jag uppskattar inte elak humor lika mycket som förr, jag har väl blivit känsligare, försöker kalibrera och inte bara slå åt alla håll, säger Annika Lantz och fortsätter:

– Jag tror att det handlar om att jag har blivit äldre, att jag fick barn och nåddes av insikten att alla kan göra misstag.

Annika Lantz är gift med Tomas Granryd sedan många år tillbaka, och tillsammans har de barnen Alice 20 år och Teodor 17 år.

Annons