Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Även djur blir kidnappningsoffer – när husse eller matte är kända

09 mar, 2021 
henrik högström
Lady Gaga på scen
Kidnappare riktar inte bara in sig på kära anhöriga. Att kräva lösen för avhållna husdjur och framgångsrika tävlingshästar förekommer också.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Hunden är som bekant människans bäste vän. Det förhållandet gäller oavsett var i klasspyramiden matte och husse befinner sig. Sent i februari larmades polisen till en skottlossning i Los Angeles. En man påträffades skjuten fyra gånger i bröstet men levde. Det visade sig att mannen, Ryan Fischer, varit ute på promenad med tre hundar. Två av dem hade pistolmännen tagit med sig.

Och det var inte vilka hundar som helst. Ryan Fischer rastade Lady Gagas hundar medan stjärnan turnerade i Italien. Hundarna Koji, Miss Asia och Gustavo borde även de vara välkända vid det här laget. De franska bulldoggarna figurerar flitigt på Lady Gagas instagramkonto och hennes konto har över 40 miljoner följare. Stjärnan publicerade en efterlysning där hon förklarade sig vara beredd att betala en halv miljon dollar för att få tillbaka Koji och Gustavo. (Miss Asia hade lyckats smita från skottdramat och hittades sedan i närheten av polis).

Annons

Lagy Gaga behövde aldrig lätta på lädret. Bara dagen efter lämnades hundarna in till polisen av en kvinna. Hur kvinnan kommit över hundarna var lite oklart men enligt polis fanns det inga brottsmisstankar mot henne. Ryan Fischer överlevde men vårdades länge på sjukhus. Han berättade om händelsen i ett långt inlägg på instagram i början av mars. Ett inlägg som avslutades med en hälsning till hundarnas matte, skriver Aftonbladet.

Dina barn är tillbaka och familjen är hel ... vi gjorde det! Du har visat så mycket stöd under hela denna kris för både mig och min familj. Men ditt stöd som vän, trots din egen traumatiska förlust av dina barn, var orubblig. Jag älskar dig och tack, skriver han.

Fotbollsstjärnans känslosvall: "betalar vad som helst!"

Klart är i alla fall att hon inte är den första kändisen som blivit utsatt. Ta bara fotbollsspelaren Daniel Sturridges starka appell när tjuvar hade brutit sig in i hans semesterhem i Hollywood Hills och snott med sig hans Lucci, en bedårande Pomeranier sommaren 2019.

Annons

– Lyssna, du som tog dig in i mitt hus, jag betalar vad som helst! Jag är död, seriöst, jag vill veta varför du tog Lucci, sa anfallaren i en video han postade på sociala medier.

– Varför bryter du dig in och tar en hund? Snälla, kan någon hitta min hund? Jag vill bara ha Lucci tillbaka.

Tjuvarna hade tagit sig in genom att krossa ett fönster och hade även rafsat åt sig två påsar pengar. Luccis husse (som varit en av Liverpools bäst betalda spelare) förklarade att pengarna spelade mindre roll.

– Lämna tillbaka hunden och ta pengarna. Jag kan betala er.

Daniel Sturridges känslosamma efterlysning fick stor spridning. Det dröjde inte länge innan det kom in tips till en lokal tv-station. De kunde i sin tur förmedla tipset vidare till den överlycklige Daniel Sturridge som åkte till en adress i South central och hämtade upp sin älskling.

Annons

Efteråt har dock mannen som återfann Lucci, rapparen Killa Fame, sagt att han blivit blåst. Daniel Sturridge hade lovat en belöning på 30 000 pund men gav bara 320 pund, enligt rapparen. Det är oklart om detta har åtgärdats. Den som vill följa Luccis vidare öden och äventyr kan följa instagramkontot: @luccidapoochie

Se också: 8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur

8 kändisar som verkligen älskar sina husdjurBrand logo
8 kändisar som verkligen älskar sina husdjur

Lily Allen betalade lösen

Lily Allen med hund
Lily Allen löste Maggie May men fick dåligt samvete på kuppen

Popstjärnan Lily Allen blev bestulen på sin hund Maggie May 2007. Efter att händelsen blivit känd fick hon kontakt med en mystisk man som fixade en återförening för motsvarande 7 000 kronor. Det var Lilys vänner som skötte överlämningen åt henne.

Annons

I samband med att Maggie överlämnades visade det sig att mannen hade en hel massa valpar av andra sorter som han ville sälja.

När Maggie hade lämnats över erbjöd de mina vänner att köpa fler hundvalpar, vilket fick oss att inse att de här människorna uppenbarligen gjort en affär av att smuggla hundar. Nu har jag dåligt samvete för att jag gav de här människorna pengar och bidrog till deras grymma handel men jag älskar ju min hund och tyckte inte att jag hade något val, skrev Lily på sin blogg efteråt.

Geten "Getrud"
Getrud undkom kidnappningen med blotta förskräckelsen.

Get i bilen

Sverige verkar vara förskonat från fenomenet. Men det har hänt att husdjur rövats bort. I slutet av maj 2017 fick polisen på Södermalm ett märkligt larm. En uppringare berättade om en get i en parkerad bil som såg ut att lida i värmen. En patrull ryckte ut och befriade den flämtande geten. Den pikanta historien spreds så klart och foton på geten publicerades. I Skåne hajade man till på den Glada Getens gårdsmejeri.

Annons

– Jag såg direkt att det var Getrud. Hon är exceptionellt vacker, sa Victoria Mårtensson Winberg till DN när historien rullades upp.

Då hade Getrud, en tre månaders killing, varit borta i två veckor. På mejeriet hade man fruktat man att räven varit framme men inte hittat spår av vare sig päls eller blod. Hur själva getnappningen gått till var lite oklart. Kanske hade tjuvarna bara kört förbi gården och bedårats av Getrud.

– Personen tyckte tydligen väldigt mycket om getter.

Efter att de rättmätiga ägarna kontaktat polisen i Stockholm kunde Getrud återbördas till den skånska myllan. Där blev hon mamma till en killing och fick en ost döpt efter sig.

Stjärnhäst borta

Shergar var ett fullblod som vann lopp efter lopp på brittiska hästkapplöpningar. Hästen var en stor stjärna så när han la tävlingsskorna på hyllan för att bli avelshingst på Irland bevakade TV hans ankomst till stallet. Hästen ägdes av Aga Khan, en av världens rikaste män. Från och med en kväll i februari 1983 skulle han dock bli bekant för en ännu bredare publik. Okända män hade fört bort Shergar och hans skötare Jim Fitzgerald från stallet i Kildare. Fitzgerald släpptes bara några timmar senare och fick veta att för två miljoner pund så skulle den värdefulla stjärnan Shergar lämnas tillbaka.

Shergar galopphäst
Mästaren Shergar med ägaren Aga Khan i hög hatt.

Under de följande dagarna ordnades flera möten mellan tjuvarna och förhandlare utan att någon uppgörelse kunde nås. Kanske för att polisen blivit inkopplad. Presskonferenserna om hur sökandet efter Shergar gick blev tittarfavoriter, tack vare spaningsledaren James Murphys karismatiska person. Han beskrevs som den roligaste polisen sedan Inspector Closeau.Någon lösning på var Shergar blivit av lyckades varken han eller någon annan finna. Mycket pekar dock på att IRA låg bakom den spektakulära kidnappningen och att hästen begravts på en plats som tillhör en veteran i organisationen.

Källor: Aftonbladet, DN, KvP, LA Times

Annons