Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Berth Idoff Johansson och hans son har gått bort

24 sep, 2018 
AvLouise Andersson
Berth Idoffs uppträder
Dansbandsprofilerna Berth Idoff Johansson och sonen Marcus gått bort i cancer – med bara tre dagars mellanrum. Sin sista tid spenderade de tillsammans.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Under natten till söndagen möttes Dansbandssverige av det dystra beskedet, legendaren Berth Idoff Johansson har avlidit. Det var efter en tids cancersjukdom som pappa Berth Idoff Johansson somnade in, 77 år gammal. Sonen, Marcus Idoffsson drabbades av en hjärntumör 2009 och gick bort under torsdagen, 38 år gammal.

Gick bort med tre dagars mellanrum

Trots den svåra sjukdomen arbetade Idoffsson vidare med musikskapandet, skriver dansbandstidningen Får jag lov.

”Tack Marcus för all värme, skratt och samtal om musik och om livet. För trots sin sjukdom var Marcus alltid positiv. Alltid med en enorm drivkraft som var imponerande”, skriver skivbolaget Atenzia Records i ett inlägg på sin Facebooksida.

Kärleken för musiken ärvde han från sin far, men bandnamnet och orkestern till Berth Idoffs köpte sonen tillbaka till familjen tillsammans med sin fru Lotta år 2000. Det efter att Berth själv sålde bandnamnet 1974, efter tjugo års verksamhet, enligt NSD.

Annons

Berth Idoffs grundades 1955

Berth Idoffs grundades 1955 och har bjudit upp många till dans. Populärast var de i Sydsverige under 60- och 70-talet och bandet har medverkat i filmer som ”Änglagård – andra sommaren” och ”Black Jack”. Deras kanske mest igenkända melodi är från låten ”Små små ord” som höll sig kvar på Svensktoppen i tio veckor på 80-talet.

Ett av deras senare album skapade Marcus Idoffsson tillsammans med sin fru Lotta, tre år efter beskedet om hans hjärntumör och släpptes 2011 under namnet ”Lätt för mig”.

Se också: Lotta Engbergs stilresa genom åren

Lotta Engbergs stilresa genom årenBrand logo
Lotta Engbergs stilresa genom åren

Spenderade sina sista dagar tillsammans

63 aktiva år senare får musiken från Berth Idoffs leva vidare, utan sina största skapare. Enligt dansbandstidningen Får jag lov spenderade far och son sina sista dagar tillsammans på hospice, omgivna av nära och kära.

”Det är med stor sorg vi fått reda på Marcus Idoffsson och även hans pappa Berth gått bort. Två otroligt trevliga och varma människor och inte minst duktiga musikanter”, skriver skivbolaget Atenzia Records.

”Våra varmaste tankar till Lotta och resten av familjen”.

Oscar magnusson i Så mycket bättre.
Annons