Allt du vill veta om Lotta Engberg

Artisten Lotta Engberg på scenen under Lotta på Liseberg sommaren 2021

Foto: Tommy Holl/TT

Vem är den hårdast arbetande kvinnan i underhållningsbranschen? Ett kvalificerat bud kan vara Lotta Engberg. Vi har tagit reda på allt du vill veta om hennes händelserika liv. Och så gick det till när hon träffade Soldoktorn..

Lotta Engberg är ett av de där folkkära namnen som alla i Sverige åtminstone har hört talas om. En hel del kan nog rabbla hennes största hits och en och annan kan säkert placera hennes födelseort i Sverige.

Ja, den sista är lite lurigare än man kan tro. Så låt oss börja där!

Lotta Engberg föddes i Norrland

Lotta Pedersen, som hon hette då, föddes år 1963, i lilla Överkalix i Norrbottens län. Familjen flyttade sedan till Lycksele och vidare till Pajala, innan de vände skutan mot sydligare breddgrader, nämligen Laxå i Närke. Lotta var då tolv år gammal.

Hon gick musiklinjen på gymnasiet i Karlstad och hade tankar om att bli polis efter skolan. Men hon bestämmer sig till slut för en flytt till Stockholm för att plugga klassiskt piano vid Musikaliska akademien. Då är vi i början av 80-talet.

Se också: 5 saker du inte visste om Lotta Engberg

5 Saker du inte visste om Lotta Engberg
0:49

Efter reklamen: 5 Saker du inte visste om Lotta Engberg

(0:49)

Slå på ljud

Melodifestivalen gånger sju

Lotta skulle med tiden bli en av våra flitigaste artister i Melodifestivalen. Debuten ägde rum 1984 med låten Sankta Cecilia som kom tvåa efter Herreys Diggi-loo diggi-ley.

Två år senare hade Lotta gift sig med musikern Anders Engberg. När hon ställde upp i Melodifestivalen år 1987, med låten Fyra bugg & en Coca cola, var det alltså då som hon blev Lotta Engberg med tv-publiken. Låten vann och representerade Sverige i Eurovision song contest där den hamnade på en tolfteplats. Den fick dock en tolv-poängare – av Israel.

Artisten Lotta Engberg, i mitten med röd kjol, vinner Melodifestivalen år 1987 med Fyra bugg & en Coca cola

Foto: Björn Edergren/SVT

Året efter ställde hon upp igen med låten 100 % som slutade på tredjeplats i Melodifestivalen.

Lotta Engbergs stilresa genom åren – 28 bilder du förmodligen inte sett

År 1990 deltog hon i tävlingen med låten En gång till, år 1996 sjöng hon Juliette & Jonathan och år 2000 ställde hon upp och framförde Vem é de´du vill ha? med Kikki Danielsson och Elisabeth Andreassen.

Sjunde och senaste framträdandet ägde rum år 2012 tillsammans med Christer Sjögren. Duon gjorde Don´t let me down som åkte ur i Andra chansen.

Karriären på vägen och i studion

År 1989 startade det gifta paret Lotta och Anders Engberg ett dansband ihop. De turnerade land och rike runt innan de skildes två år senare. Då fortsatte Lotta Engberg i egen regi och fortsatte att sjunga för dansbandspubliken från norr till söder i vårt avlånga land.

Vi sidan om sången har Lotta Engberg också jobbat som programledare, vilket hon gör än idag. Här följer hennes tv-karriär i urval.

Kär & galen

Hon började i rutan år 1993 med Kär och galen i TV4. Programmet handlade om att tre par tävlade om chansen att få gifta sig i tv. Programmet sändes bara i två år, men vi är många som fortfarande kan sjunga vinjetten i rätt tonart.

Lotta på Liseberg

År 2004 blev hon tillfrågad av Lisebergs dåvarande underhållningschef om hon ville leda allsångskvällar i nöjesparken. Hon tackade ja och skapade konceptet från grunden med ett litet team. 2009 började programmet sändes i Tv4 och nådde därmed en publik i hela Sverige.

De tar över som nya programledare för Bingolotto

Tog över Bingolotto

År 2008 tog Lotta Engberg över Bingolotto efter Rickard Olsson och ledde programmet i en första omgång till år 2011. Hon återkom sedan år 2020 och rattar fortfarande programmet. Dock lämnar hon över taktpinnen under somrarna då hon står på allsångsscenen på Liseberg.

Lotta Engberg

Ålder: Född 1963, i Överkalix.

Familj: Sambo med läkaren Mikael Sandström. Barnen Malin och Amanda Engström från äktenskapet med Anders Engberg.

Bor: I Mölnlycke utanför Göteborg.

Gör: Driver Lotta Engberg Nöjesproduktion AB som bara har en ägare, Lotta själv. Hon jobbar med ett flertal produktioner, framför allt Bingolotto och Lotta på Liseberg.

Utmärkelser i urval: Grammis för "Årets dansband" år 1993 med Lotta & Anders Engbergs orkester, Ulla Billquist-stipendiet år 1995, ”Guldklaven” år 2002 i kategorin ”Årets sångerska” och utsågs till Årets göteborgare år 2005.

Lotta Engbergs kärlekar

Lotta Engberg har två barn, Malin och Amanda, tillsammans med sina första make Anders Engberg. Paret skildes 1991.

Artisten Lotta Engberg med dottern Malin i början av maj 1987.

Foto: Dan Hansson/ SvD

År 1999 gifte hon sig med sin manager, Patrik Ehlersson, men de gick skilda vägar år 2015.

I starten år 2020 började Lotta Engberg och Mikael ”Soldoktorn” Sandström att flörta öppet via olika uttalanden i kvällstidningar. De träffades sommaren samma år och under hösten tillkännagav paret att de hade planer på att flytta ihop. De bor tillsammans i Mölnlycke utanför Göteborg.

Numera utgör paret ett av Sveriges mest omskrivna par.

Mikael Sandström har sagt i intervjuer att han trodde att han hade det bästa i livet bakom sig. Sen träffade han Lotta.

– Nu vaknar jag med ett leende på läpparna, berättade han för Aftonbladet.

Därför svarade inte Soldoktorn på Lottas sms

Själv har Lotta sagt så här om relationen:

– Vi pratar ofta om att det är fantastiskt att vi två, som faktiskt är 58 och 62 år, har fått mötas och bli kära. Det är så man får tårar i ögonen. Men jag vill inte tänka och analysera så mycket, bara känna och njuta, säger Lotta med förundran i rösten.

Lottas ekonomiska framgång

Lotta Engbergs hårda arbete har onekligen gett resultat. Bolaget Lotta Engberg Nöjesproduktion AB, som hon är ensam delägare i, levererar stabila siffror varje år. Från 2016 till 2020 har resultatet varit kring två miljoner per år, med undantag för år 2017 då siffran hamnade på det dubbla. Till Expressen sa hon år 2017:

– Det är ingen skillnad på årets bokslut och tidigare. Det har gått bra och det har det gjort de senaste 20 åren, säger Lotta Engberg.

Källor: Lottaengberg.se, Expressen.se, hant.se, bingolotto.se, aftonbladet.se.