Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Björn Ferrys bror gick bort i cancer – orden om sorgen: Tacksam för tiden vi fick

25 sep, 2023 
Sportstjärnan Björn Ferry är en av de svenska profiler som är med och designar Rosa Bandet 2023, till förmån för cancerforskning.
Han förlorade sin storebror Anders till sjukdomen för några år sedan och berättar om tacksamheten över tiden de fick tillsammans.
– Han var en riktig kämpe, min första idol, säger Ferry i ett pressmeddelande från Cancerfonden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: Här är de vanligaste formerna av cancer i SverigeBrand logo
Se också: Här är de vanligaste formerna av cancer i Sverige

Skidskyttelegendaren Björn Ferrys storebror Anders kämpade i flera år mot en otäck cancer. Han överlevde inte, men de två bröderna fick längre tid tillsammans än vad läkarna först hade trott.

– Min storebror Anders drabbades av elakartad hjärntumör när han var 31 år gammal. Läkarna gav honom ett år att leva, det blev 22 år, säger Björn i ett pressmeddelande från Cancerfonden.

Öppnade upp om privata kampen under OS 2010

År 2010, när Björn var på toppen av skidskyttekarriären och kammade hem ett sensationellt guld för Sveriges räkning under vinter-OS i Vancouver, låg hans cancersjuka bror Anders på ett sjukhus i Belgien och mottog alternativ behandling för cancern.

Annons

I samband med OS-guldet öppnade Ferry upp om privatlivet, och broderns kamp mot cancer.

I en intervju med Expressen valde han att berätta att det såg ljust ut för brodern, som tidigare opererat bort hjärntumörer vid fyra tillfällen, och som då såg ut att vinna kampen mot den hemska sjukdomen.

– Det är större att han kan överleva än att jag vinner OS-guld, sa han då.

Björn Ferry vinter-OS 2010
Björn Ferry stod högst upp på prispallen efter att ha tagit hem guldet i herrarnas jaktstart 12,5 kilometer under vinter-OS 2010.

Bröderna delade pappalayckan: ”Massa nya Ferrys”

Ett år senare, under Idrottsgalan 2011, avslöjade Björns hustru och idrottskollega Heidi Andersson att de väntade barn tillsammans.

Vilket innebar att Björn och hans bror Anders skulle bli pappor samtidigt, med bara två månaders mellanrum, eftersom Anders och hans partner också väntade barn.

Annons

– Heidi hade naturligtvis sagt det till mig tidigare. Och att Anders blir far för andra gången gör att det blir en massa nya Ferrys i världen, sa Björn om pappalyckan till kvällstidningen då.

Äkta paret, skidskytten Björn Ferry och armbrytaren Heidi Andersson, var båda två med i 2016 års upplaga av SVT:s populära tv-program Mästarnas mästare.

Björn Ferrys bror Anders förlorade kampen mot cancer

2021 förlorade Anders Ferry kampen mot cancern. Men med hjälp av cancerforskningens framsteg, fick de två bröderna många fina år och minnen tillsammans.

– Han var en riktig kämpe, min första idol. Alla känner någon som drabbats av cancer, säger Björn Ferry i ett pressmeddelande från Cancerfonden.

I en nyårskrönika på sociala medie-plattformen Instagram och på sin blogg, skriver hustrun Heidi om sista mötet och saknaden efter sin svåger Anders.

Annons

”Anders är för mig livskraft personifierad. Han levde tills han dog”, skriver hon intill en bild på Anders i sjuksängen och yngsta sonen Simon som somnat tryggt i sin farbrors famn.

Björn Ferry om Rosa Bandet 2023: ”Räddar liv”

På temat att ”cancer drabbar en, men påverkar alla” är Björn en av 20 svenska profiler som i år är med och designar Rosa Bandet. 2023 markerar nämligen 20 år sedan den första Rosa Bandet-kampanjen bidrog med att samla in pengar till den livsviktiga cancerforskningen.

Björn har sällskap av många tunga profiler i årets kampanj. Bland annat tidningsdrottningen Amelia Adamo, som var den som tog kampanjen till Sverige, och skådespelerskan Christine Meltzer, som själv drabbades av bröstcancer 2012.

– Pengarna från Rosa Bandet går till cancerforskningen. Med tillräckliga resurser kan det mycket väl bli så att mänskligheten kan bota och förebygga de flesta kända cancerformer. Rosa Bandet räddar liv, säger Ferry i pressmeddelandet och uttrycker stolthet över att vara en del av Rosa Bandet 2023.

Rosa Bandet-kampanjen, som samlar in pengar till cancerforskning, startar den 25 september och pågår under hela oktober.

Annons