Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Därför umgicks inte Leif GW och Sven Melander sista tiden: ”Saknar honom”

16 aug, 2023 
Angelica Jaako Billenman
Sven Melander dog i cancer våren 2022. Det är många som saknar den folkkäre skådespelaren som ständigt hade glimten i ögat, men en som kände honom privat är Leif GW Persson. Han har Sven att tacka för mycket.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

2018 drabbades Nöjesmassakern-programledaren och Sällskapsresan-skådisen Sven Melander av cancer, högaggressivt lymfom. Men han opererades och genomgick cellgiftsbehandling och 2021 friskförklarades han.

Se också: Sven Melander har gått bort – blev 74 årBrand logo
Se också: Sven Melander har gått bort – blev 74 år

Bara två månader senare fick han ett nytt cancerbesked. Denna gång hade han fått cancer i matstrupen, vilket han själv berättade om på sin Facebook-sida:

– Det är som de säger: ombyte förnöjer. Men som sagt, det är bara att kämpa på, sa han då.

Sven Melander genomgick cellgiftsbehandling igen, men den här gången kunde inte cancern stoppas. Han avled den 31 mars 2022, 74 år gammal.

Under sina drygt 40 år i tv-rutan var han älskad av många.

En av Sven Melanders många vänner var kriminologen och författaren Leif GW Persson. De lärde känna varandra under mitten av 1970-talet, men deras vänskap fördjupades när Leif GW var inblandad i den så kallade Geijeraffären 1978.

Annons

Mådde psykiskt dåligt

Leif GW, som då arbetade för rikspolischefen, hade pekat ut sex högt uppsatta personer som möjliga säkerhetsrisker för journalisten Peter Bratt, varav en var Lennart Geijer, Sveriges justitieminister. Enligt Peter Bratts artiklar hade justitieministern köpt sexuella tjänster.

Leif GW Persson 1978.

Leif GW fick efter avslöjandet sparken och gick helt under isen. Långt senare har han berättat att han blev suicidal, och det var precis när det var som mörkast som han insåg vilka nära och kära han kunde lita på.

– Råkar man ut för någonting sånt där är det rätt lätt att räkna hem ens riktiga vänner. Det kokades snabbt ner till några stycken, har Leif GW Persson sagt i TV4:s Nyhetsmorgon.

Annons

En av dem var Sven Melander, som fick honom på andra tankar med sitt goda humör.

– Han tyckte att nu var det dags att ta sig samman, sluta gnälla och börja jävlas tillbaka. Då skrev jag en roman som heter Grisfesten och det finns tydligen någon form av gudomlig rättvisa, för den kom ut året efter och det blev årets mest sålda bok. Förtjänsten till att jag klarade av att göra det var till stora delar Svens. Så det är klart att jag tyckte om honom, saknar honom mycket.

Sven Melander 1978.

Därför umgicks de mer sällan

Grisfesten är Leif GW Perssons debutroman och har uppenbara likheter med Geijeraffären. Det handlar om en justitieminister som besökt lyxprostituerade och ertappas.

Annons

Bara månader efter Sven Melanders bortgång sände SVT dokumentärfilmen Sven Melander – Ta hand om er och glöm inte att skratta, där flera av hans vänner delade sina minnen av honom. En av dem var Leif GW Persson.

Där berättar han anledningen till att de inte umgicks lika frekvent se sista åren. Det var för att Sven Melander flyttade tillbaka till Skåne, där han kom ifrån.

– Umgicks vi hela tiden? Nej, vi gjorde ju inte det va. Han flyttade så småningom till Skåne och då händer allt det där som nästan alltid händer, att man nästan aldrig ses trots att man tycker väldigt mycket om en person, säger Leif GW i dokumentären.

När saknaden efter vännen tar över försöker han tänka positivt.

– I dystra stunder får jag för mig att det är de goda som dör först.

Annons