Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Sven Melanders avsked i nya dokumentären

09 aug, 2022 
Michaela Mastad
Sven Melander

Det var i våras som den folkkära journalisten och skådespelaren Sven Melander gick bort. I SVT:s nya dokumentär Sven Melander – Ta hand om er och glöm inte att skratta, får vi ta del av hans egna avsked till folket.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Det var i våras som vi möttes av beskedet att journalisten och tv-personligheten Sven Melander hade avlidit efter en längre tids cancersjukdom.

Se ockSven Melander har gått bort – blev 74 årBrand logo
Se ockSven Melander har gått bort – blev 74 år

I ett uttalande skrev Sven Melanders familj att den folkkäre profilen somnade in lugnt och stilla. Och att han var omgiven av sin närmaste familj.

– Vi är tacksamma för allt det stöd och omtanke som visats både honom och oss under den här tiden. Pappa hade in i det sista nära till skratt och var nyfiken på både människor och världen. Vi hoppas att det är så han kommer att minnas och vi är glada och stolta över de avtryck han gjort i många människors liv. Vi saknar honom redan och önskar att vi får sörja honom i fred, säger sonen Victor.

Annons

Nu har SVT släppt dokumentären Sven Melander – Ta hand om er och glöm inte att skratta efter tv-profilens bortgång.

Sven Melanders avsked i nya dokumentären

Dokumentären tar med tittarna på en resa genom Sven Melanders karriär, och hur han gjorde avtryck i den svenska nöjeshistoriken. Men han pratar också om mer allvarligare och personliga delar i sitt liv, som till exempel alkoholismen och synen på livet.

– På något sätt är det hans egna hej då till folket. Första scenen, och slutscenen filmade vi i mitten av januari. Jag tror att han visste då att han inte skulle klara sig. Även om han alltid pratade som att han skulle leva, berättar Johanna Liljegren, som är en utav dokumentärfilmarna, i en intervju med Expressen.

Sven Melander
En ung Sven Melander på 70-talet då han var journalist vid Expressens Malmöredaktion.

”Vi sa ju hejdå till honom”

Tanken var att dokumentären skulle vara rolig rakt igenom, berättar Johanna Liljegren. Att Sven skulle kunna göra narr av sig själv och att man skulle kunna skratta med och åt honom. Men när den folkkära journalisten insjuknade, och blev sämre, så blev det svårare.

Annons

– Starten och slutet är skrivet tillsammans med honom. Tanken var att det skulle bli mer tramsigt, oväntat och lättsamt. Men ju mer tiden gick, ju sjukare blev ju Sven. Under förra året så började vi känna: ”Sven, vi spelar in en djupintervju med dig så har vi den om det går åt helvete”. Så vi spelade in den. Och sen gick det ju åt helvete, säger hon i samma intervju.

Sven Melander
Sven Melander medverkade både i filmen och musikalen Sällskapsresan.

Johanna öppnar även upp om utmaningarna under sammanställningen av dokumentären. Även efter Svens bortgång – då arbetet med dokumentären blev ett slags sorgearbete.

– Utmaningen var att inte fokusera på att han var dålig när vi sågs. Och sedan var det att inte bli för blödig själv, eftersom det var jobbigt att sitta med materialet efter att han gick bort. Vi var ju med honom in i slutet, vi sa ju hej då till honom tre dagar innan han gick bort. Att sitta med materialet har varit som en slags sorgeprocess, vilket har varit bra också för ens egen del.

Annons