Lasse Åberg om sorgen efter Sven Melander: "Vi hade otroligt kul"

Till vänster, Lasse Åberg och Sven Melander vid galapremiären av "The Stig-Helmer Story", till höger, en bild på vännerna år 1983.

Foto: Till vänster, Eero Hannukainen/TT, till höger, Aftonbladet/TT

Sven Melander slog igenom i kultförklarade "Sällskapsresan". Mannen bakom filmen, Lasse Åberg, minns inspelningen och sin förlorade vän. "Vi hade otroligt kul", säger han.

Det är Aftonbladet som fått tag på Lasse Åberg för att höra mer om hur han tänkte när han gav Sven Melander rollen som Berra i "Sällskapsresan" från 1980.

Åberg var i färd med att hitta rollerna till filmen som skulle bli en av Sveriges mest älskade filmer. Men det visste ingen då.

På den tiden letade Åberg efter karaktärer med tydliga drag. Han var på jakt efter det förälskade paret, clownen, en vilsen man (Lasse själv) och grabbarna som drack för mycket.

Se också: Sven Melander har gått bort – blev 74 år
0:41

Efter reklamen: Se också: Sven Melander har gått bort – blev 74 år

(0:41)

Slå på ljud

Då träffade Lasse Åberg och Sven Melander via gemensamma vänner.

– Vi pratade och hade väldigt kul. Sedan skulle vi rollbesätta filmen och då tänkte vi att han är en perfekt Berra Olsson, säger Lasse Åberg till kvällstidningen.

Resten är filmhistoria. Citaten är odödliga. Redan när Sven Melander presenterar sig i "Sällskapsresan" är det klappat och klart.

Tack för skratten Sven Melander

Vid incheckningen har Berra endast en plastpåse med packning med sig. Hans vän Robban, som spelas av Weiron Holmberg, frågar hur han mår.

Svaret: ”Ja vad fan, man var ju nykter i morse, men nu börjar det ordna upp sig”.

Lasse Åberg, konstnär, skådespelare, regissör Sverige och Sven Melander, journalist, programledare.

Foto: Ulla Lemberg/Aftonbladet/TT

Få våra snabba, enkla och supergoda recept direkt i din inkorg - klicka här!

Bara ljusa minnen

Lasse Åberg har bara ljusa minnen kring inspelningen av "Sällskapsresan". Han beskriver stämningen som väldigt trevligt.

– Vi hade otroligt kul och det var inte så pressande som det kan vara på filminspelningar och Sven var en bidragande orsak till att det var så gemytligt. Han var jovialisk och fryntlig, men med huggtänder. Det är min definition av honom, säger Åberg till Aftonbladet.

Inspelning av filmen "Sällskapsresan" i San Agustin på Gran Canaria i februari 1980. Från vänster Sven Melander, Lasse Åberg och Weiron Holmberg.

Foto: Gunnar Lantz/TT

Lasse Åberg berättar att han talade med Sven Melander för en månad sedan. En dokumentär håller på att spelas in om Sven. Men även annars höll de relationen vid liv – via humor.

– Vi hade kontinuerlig kontakt när vi hittade dumma grejer som vi ville glädja varandra med och skickade via mejl och så, säger Lasse Åberg som även berättar att han visste att Sven Melander mådde dåligt i slutet av sitt liv.

– Redan för några år sedan så fick han ju lymfcancer, men nu hade hans tillstånd försämrats. Jävla sjukdom, fy fan, säger han till kvällstidningen.

Sven Melanders legendariska karriär - 5 ikoniska ögonblick vi aldrig kommer glömma