Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Björn Ulvaeus om den 40 år långa pausen: ”Känns som att det var igår”

03 sep, 2021 
Mirijam Geyerhofer
ABBA sände live på storskärm på Gröna Lund i Stockholm.
Björn Ulvaeus och Benny Andersson intervjuades i en studio i London, och publiken på Gröna Lund fick se delar av studioarbetet på storskärm.
Fans över hela världen höll andan när Abba startade sin livesändning igår kväll. Tyvärr bjöds det inte på någon regelrätt comeback, men två nya låtar fick publiken höra, och nyheten att de släpper ett fullängdsalbum i november.
– Allt kom tillbaka, som om det var igår, sa Björn Ulvaes om gruppens möte i studion.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Förra året meddelades det att Abba skulle släppa ny musik, och att Björn Ulvaeus, 76, Benny Andersson, 74, Anni-Frid Lyngstad, 75, och Agnetha Fältskog, 71, hade träffats i studion. Men det har varit förhållandevis tyst kring gruppen tills förra veckan, när de plötsligt skapade ett konto på TikTok och meddelade att de nya Abba-låtarna var klara.

I ett av inläggen avslöjades det att gruppen skulle hålla en historisk livesändning den 2 september, och kommentarsfältet fylldes av hoppfulla frågor kring ett eventuellt Abba-framträdande.

”Vi sa bara att vi skulle ta en paus”

Klockan 18:45 svensk tid rullade sändningen igång och fans över hela världen hade bänkat sig för att se sina idoler igen efter nästan 40 år undan rampljuset. Den specialinbjudna publiken som satt framför en scen med storbildsskärm på Gröna Lund hade nog hoppats på att få ett framträdande live, men även de fick nöja sig med att se intervjun som ägde rum med den manliga delen av kvartetten på Apple Musics kontor i London.

Annons

I intervjun berättade Björn Ulvaeus att bandmedlemmarna setts med jämna mellanrum sedan gruppen gick skilda vägar 1983, men att de inte spelat ihop förrän nu.

Se också: Hör Benny spela nya ABBA-låten på piano

Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"Brand logo
Hör Benny spela nya Abba-låten "I still have faith in you"

– Vi avslutade av kreativa skäl. Vi kände att energin i studion började ta slut för vi hade inte lika kul i studion som tidigare. Därför sa vi ”låt oss ta en paus”, men vi sa aldrig ”nu avslutar vi allt och kommer aldrig återförenas igen”. Vi sa aldrig det. Vi sa bara att vi skulle ta en paus. Och nu har pausen kommit till sitt slut.

Glad över den långa vänskapen

Björn och Benny fick många frågor angående att ha ett så långt uppehåll och sedan börja göra musik tillsammans igen, och Björn berättade så här om känslan i studion:

Annons

– Jag tittade runt mig, in i Agnetas ögon och in i Fridas ögon och där fanns samma känsla av värme och vänskap. Plötsligt inser jag att ingen på jorden har upplevt denna typ av relation som vi har, och när jag tänker på det så är det sant, ingen annan har det. Tråkigt nog går människor bort eller förblir inte vänner under hela livet, men det har vi, och jag är så otroligt glad för det.

Abbas nya album Voyage släpps i november

De första två låtarna blev till fem, och sedan blev det ett helt album som beräknas släppas den 4 november. Själva har Björn och Benny samarbetat en hel del under de senaste 40 åren, men de var till en början inte helt säkra på att de skulle kunna få med Agnetha och Anni-Frid på en återförening.

Se också: Agnetha Fältskog – livet efter Abba

Agnetha Fältskog - livet efter ABBABrand logo
Agnetha Fältskog - livet efter ABBA

– Vi var inställda på att de skulle säga nej. Det hade varit helt förståeligt, men det gjorde de inte, eftersom att de båda gillar den kreativa sidan av saker, berättade Björn.

Under intervjun berättade de även att de hade glömt att fråga Agnetha och Anni-Frid en viktig sak innan de satte igång.

– Vi frågade aldrig om de fortfarande kunde sjunga. Men det kunde de ju!

Annons