Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Camilla Läckberg om känslorna kring egna vikten: ”Vill skälla ut mig själv”

24 feb, 2021 
Minna Wallén-Widung
Camilla Läckberg på pressbild inför premiären av tv-serien Lyckoviken.
Deckardrottningen Camilla Läckberg har länge varit öppen med sin kamp för ett bättre välmående. I Renées brygga berättar hon om känslorna som väcks hos henne när hon märker att hon har gått upp i vikt – och mår dåligt över det.
– Rent intellektuellt tycker jag att det är så urbota dumt, säger hon.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Författaren Camilla Läckberg, 46, har sedan debutromanen kom 2003 gått från klarhet till klarhet. Hennes böcker har rönt stora framgångar – bara deckarserien som utspelar sig i Fjällbacka har sålts i över 20 miljoner exemplar och getts ut i 60 länder. De två senaste böckerna, om hämndlystna Faye, har fått fin kritik i USA och nyligen började den andra säsongen av hennes hyllade dramaserie Lyckoviken sändas i TV3.

Camilla Läckberg gästar Renées bryggaBrand logo
Camilla Läckberg gästar Renées brygga

Också privat har det gått bra för Camilla Läckberg. Hon har fyra barn och är sedan 2017 lyckligt gift med MMA-utövaren Simon Sköld. Men allt är inte en dans på rosor. I sina sociala kanaler har Camilla Läckberg flera gånger delat med sig av sina tankar kring utseende och vikt, och det faktum att hon alltid mår dåligt över sig själv när hon går upp i vikt – trots att hon vet att hennes värde inte sitter i siffrorna på vågen.

Annons

Camilla Läckberg i Renées brygga

I TV4-programmet Renées brygga utvecklar hon sina tankar, och berättar att hon under det gångna året har gått upp mycket i vikt på grund av stress.

– Det här är något som jag ser väldigt mycket som ett misslyckande hos mig själv, att jag tar det så hårt. Det är något jag har försökt bearbeta väldigt mycket. För jag kan ju kliva ur mig själv och se att jag har ju så mycket att vara glad, stolt och lycklig över. Varför har det då så stor betydelse vilken storlek på kläder jag har?

Hänger kvar sedan tonåren

Camilla Läckberg själv tror att de här tankarna sitter så djupt inom henne eftersom det är något hon har kämpat med ända sedan tonåren, då det var viktigt att leva upp till idealen som fanns. Hon säger att det hela är lite paradoxalt, för egentligen är hon trygg i sig själv.

– Det lustiga är att jag tycker att jag i grunden har en bra självkänsla. Men på ett sätt kanske jag inte har det i och med att den försvinner när jag går upp i vikt, och jag har kopplat det till mitt yttre, min vikt och min form. Så det är svårförklarligt. Rent intellektuellt tycker jag att det är så urbota dumt att jag vill skälla ut mig själv, säger hon i programmet.

Annons

Fått hjälp i terapin

Hon berättar vidare att hon har tagit upp problemet med sin terapeut i omgångar. Där har hon fått perspektiv på sina upplevelser och hjälp med att inte se det som ett misslyckande hos sig själv.

– Terapeuten sa något väldigt klokt: ”Du har haft det här bandet i huvudet så länge att du kommer aldrig att kunna jobba bort det helt. Det du kan göra är att minska antalet dagar du känner så”. Och det har jag tagit fasta på, att förlåta mig själv för att jag nojar över det här.

Renées brygga sänds på onsdagar klockan 21.00 i TV4 och på TV4 Play.

Annons