Min sanning: Camilla Läckbergs hämnd på Leif GW Persson

Delad bild. Till vänster Camilla Läckberg och till höger Leif GW Persson.

Foto: Olle Sporrong/Expressen/TT och Claudio Bresciani/TT

När succéförfattaren Camilla Läckberg fick veta att kriminologen Leif GW Persson jämförde hennes böcker med novellerna i tidningen Min häst, valde hon att ge igen på sitt alldeles egna sätt.
– Han tyckte det där var rätt roligt, har han erkänt, säger Camilla Läckberg i Min sanning som sänds i SVT.

Camilla Läckberg är Sveriges okrönta deckardrottning och hennes böcker har sålt i miljoner exemplar världen över. Nyligen slog hennes nya tv-serie Lyckoviken tittarrekord och den nya bokserie som hon skriver tillsammans med Henrik Fexeus har redan dragit in hundra miljoner kronor – i förskott.

5 saker du kanske inte visste om Camilla Läckberg
1:01

Efter reklamen: 5 saker du kanske inte visste om Camilla Läckberg

(1:01)

Slå på ljud

Men hennes prestationer har inte enbart hyllats. Trots sitt produktiva CV står Camilla Läckberg fortfarande utanför de finkulturella salongerna. I programmet Min sanning i SVT frågar programledaren Anna Hedenmo om hon ser sig själv tillhöra den svenska kultureliten.

Camilla Läckberg gästar Min sanning i SVT.

Camilla Läckberg berättar i Min sanning om den gången hon beställde en helårsprenumeration av Min häst till Leif GW Persson.

Foto: Peter Bergström/SVT

– Nej, nej, nej, jag tillhör verkligen inte kultureliten i Sverige. Definitivt inte den finkulturella eliten. Det finns en väldigt tydlig uppdelning i Sverige av finkulturellt och fulkulturellt, och det är något jag har stört mig rätt hårt på genom åren, säger Camilla Läckberg.

Camilla Läckberg om konflikten med Leif GW Persson

Som författare har hon bland annat fått kritik från andra kulturpersonligheter för att använda ett banalt och platt språk i sina böcker. I programmet berättar hon att hon tydligen har hamnat på exempelvis Ulf Lundells "irritationsradar" eftersom han nämner henne i båda sina senaste böcker – och då inte med särskilt smickrande ord.

Simon Skölds kärlekshyllning till Camilla Läckberg

En annan som har kommit med kritik är kriminologen Leif GW Persson, som för övrigt också skrivit en rad deckare. Han har bland annat jämfört Camilla Läckbergs böcker med novellerna som finns i tidningen Min häst.

Utspelet fick Camilla Läckberg att agera – på ett alldeles speciellt sätt.

– Han hade då kontor på Rikspolisstyrelsen, så jag beställde en ettårsprenumeration på Min häst som levererades dit. Jag förnyade den prenumerationen under rätt många år faktiskt. Hans barnbarn hade mycket glädje av den. Han tyckte att det där var rätt roligt, har han erkänt, säger hon i Min sanning.

Blir inte ledsen av kommentarerna

Trots de ibland hårda orden – hennes böcker har bland annat kallats för ”litterär komposthög” – säger Camilla Läckberg att hon inte tar illa vid sig eller blir ledsen.

Camilla Läckbergs ilska mot följarna: ”Mitt tålamod börjar tryta”

– Nej, jag blir inte det. Det är så förmätet, för jag får så mycket kärlek vilket jag är väldigt glad och tacksam för. Det är väldigt få jobb där folk kommer fram och knackar en på axeln och säger: ”Jag vill bara säga att jag tycker att det du gör är så fantastiskt”. Jag får så mycket sånt – ska jag då lägga energi på en surgubbe som inte tycker om det jag gör?, säger hon i programmet.

Min sanning med Camilla Läckberg sänds i SVT2 och på SVT Play söndagen den 24 januari klockan 20.00.