Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Camilla Läckberg om sexscenerna: ”Obekvämt och pinsamt”

14 feb, 2020 
Minna Wallén-Widung
Författaren Camilla Läckberg fotograferad i Stockholm 2019.
Foto: Claudio Bresciani
Författaren Camilla Läckberg har skrivit ett tiotal böcker som innehåller allt från ond, bråd död till familjeliv och spännande detektivarbete. Men ett ämne har hon medvetet undvikit – sex.
– Det har känts obekvämt och pinsamt, och jag har föreställt mig min mamma läsa böckerna, säger hon i Skavlan.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Camilla Läckberg går från klarhet till klarhet. Hon är en av våra absolut mest lästa och omtyckta författare och har sålt runt 22 miljoner böcker världen över. De första tio bästsäljarna handlar om paret Patrik och Erika som löser mord och mysterier i Fjällbacka.

Se också: 5 saker du kanske inte visste om Camilla Läckberg

5 saker du kanske inte visste om Camilla LäckbergBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Camilla Läckberg

De är spänningsromaner som innehåller det mesta, men nu berättar deckardrottningen att hon medvetet undvikit att skriva om ett specifikt ämne – sex.

– Jag har undvikit att skriva om sex i tio böcker. Jag har gjort det väldigt enkelt för mig själv: de bara släcker lampan och sen får man själv tänka ut resten, säger hon i SVT-programmet Skavlan.

Camilla Läckberg gästar Skavlan i SVT i februari 2020.
Camilla Läckberg gästar Skavlan i SVT. Foto: Abs Richardson/Monkberry/SVT

Hon förklarar motviljan att skriva om sex med att det finns en viss person som hon inte vill att ska läsa om just detta.

Annons

– Det som framför allt har stoppat mig är att det har känts obekvämt och pinsamt, och jag har föreställt mig min mamma läsa böckerna, säger hon i talkshowen.

Camilla Läckberg om Vingar av silver

Nu är Camilla Läckberg aktuell med boken Vingar av silver, som är uppföljaren till En bur av guld. Den kommer ut i maj och handlar liksom föregångaren om svek, systerskap och hämnd. Huvudkaraktären Faye återkommer och nu har Camilla Läckberg också vågat släppa fram en och annan sexscen i kapitlen.

Camilla Läckberg på releasefesten för hennes bok En bur av guld på 9 rum i Stockholm 2019.
Camilla Läckberg. Foto: Karin Törnblom/TT

– Det har varit ett stort hinder för mig och det har varit långt utanför min "comfort zone". Men det är också därför det har varit så roligt. Det har verkligen varit utmanande att skriva om det på ett bra sätt, för det är svårt att skriva om sex bra. Så det är roligt, förutom det faktum att min mamma nu kallar de här två böckerna för mina "sexböcker", säger hon och skrattar.

Annons

För Elle har Camilla Läckberg tidigare berättat om känslan hon hade när hon skulle skriva sexscenerna i En bur av guld.

– Jag skämdes så jag höll på att dö när jag skrev sexscenerna! Jag satte mig längst in på ett kafé och försökte gömma skärmen så att ingen kunde se vad jag skrev. Jag kände mig så smutsig och tänkte, alla måste ju se att jag sitter och skriver om sex, sa hon då.

Camilla Läckbergs lyxvilla i Los Angeles

I sommar ges En bur av guld ut i USA, och får då namnet The Golden Cage. I samband med utgivningen flyttar Camilla Läckberg med maken Simon Sköld och barnen tillfälligt till Los Angeles för att kunna marknadsföra boken.

I fyra månader ska familjen vara kvar i landet och Camilla Läckberg har hyrt en enorm villa som de ska bo i under vistelsen.

I Skavlan visas en bild på lyxvillan och programledaren Fredrik Skavlan har en hel del frågor om det till synes runda huset med ett extra hus på taket.

– Det här är troligtvis enda gången i mitt liv som jag kommer att bo i LA. Och då vill jag göra hela LA-upplevelsen, hela klyschan, förklarar Camilla Läckberg sitt val av hus.

Skavlan sänds på fredagar klockan 21.00 i SVT1 samt på SVT Play.

Annons