Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Camilla Läckberg: ”Folk blir glada när jag ser hemsk ut”

13 jan, 2020 
Frida Funemyr
Porträtt av Camilla Läckberg som berättar om relationen till sin vikt.
Camilla Läckberg lever ett liv med en osannolik karriär, lycklig kärlek, fyra barn och en inkomst många bara drömmer om. Men viktfixeringen och förhållandet till kroppen är inget som kan lösas med pengar.
– Jag pendlar mellan att tycka jag är ok och att jag inte tycker om att se mig själv på bild, säger Camilla.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Som ung tjej vågade Camilla inte ens drömma om den situation hon har idag. Många avundas hennes liv, kärleken, barnen, karriären, att få vara ekonomiskt oberoende…

– Jag trodde verkligen inte att mitt liv skulle vara så här, snarare som ett vanligt Svenssonliv. Camilla skrattar när hon tänker på hur hon skämtades om i ett avsnitt i senaste säsongen av Solsidan.

– Jag har blivit en slags populärkulturell person, något som känns både märkligt och roligt.

Samtidigt som allt blir till guld som Camilla är i närheten av nu vet hon att misslyckandena kommer förr eller senare.

– Alla misslyckas och det ska man, det gör att man utvecklas. Samtidigt skrämmer det mig. Ju mer jag lyckas desto närmare kommer jag mitt misslyckande, menar Camilla som ibland tänker ”När kommer den stora floppen?”.

– Speciellt när jag testar nya saker, som att i min senaste roman lämna vardagshjältarna Erica och Patrik och istället presentera en helt ny lady, miljonärshustrun Faye, var en medveten risk jag tog. Som läsare är man rätt konservativ och man tycker om igenkänning, men för att inte tappa lusten behövde jag den här utmaningen.

Annons

– Publiken är nyckfull, samtidigt har jag under åren insett att jag har samma smak som många andra. Om jag tycker om det jag gör är det då stor chans att min publik känner detsamma.

Ny serie av Läckberg

Det finns knappt någon som har så många bollar i luften samtidigt som Camilla. Under det senaste året har hon släppt sin elfte roman, En bur av guld och en ny bok i barnserien om Super-Charlie. Hon och hennes affärspartner har även startat ett bolag där de stöttar kvinnliga företagare. Just nu är hon dessutom engagerad i en, för henne, helt ny typ av utmaning. Camilla är aktuell med tv-serien Lyckoviken som har premiär senare i år.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag och många med mig får något nostalgiskt i blicken när vi pratar om såpor och där väcktes min idé att skapa en såpa i modern tappning, säger Camilla som är uppvuxen med tv-såpor som Rederiet, Skilda världar och Varuhuset.

– Jag tror att det finns ett sug efter såpor. Att komma på idéer, karaktärer och bygga upp världar har aldrig varit ett problem för mig. Att få göra en såpa är något jag drömt om i över tio år och jag lovar att den innehåller allt, maktkamp, förbjuden kärlek, pengar och så lite mord också.

Annons

Inspelningarna är redan i full gång men än får inte Camilla gå ut med skådespelarnas namn.

Se också: 5 saker du kanske inte visste om Camilla Läckberg

5 saker du kanske inte visste om Camilla LäckbergBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Camilla Läckberg

Som om inte kvinnan redan har fulltecknat schema har hon även börjat skriva på nästa bok. Camilla blir rastlös om hon inte hela tiden har nya projekt på gång.

– Jag måste utmanas, annars blir jag uttråkad. Detta håller mig alert och är ett sätt att vara effektiv på.

Inte så mycket lyx

Camilla betonar hur få dagar av året som är ett liv i glamour.

– När jag gjorde senaste promotionresan kan jag säga att det var väldigt lite lyxliv på hotell och väldigt lite röda mattan. Det är extremt intensiva jobbdagar med fullspäckat schema och man känner sig rejält utsliten efter en sådan period.

Efter en sådan period stänger Camilla gärna in sig i en slags familjebubbla, går runt i mysbyxor, kollar serier och bara hänger med sin familj. Att känna skuld eller längta ihjäl sig efter sina barn är känslor som Camilla fått lära sig att leva utan.

Annons

Alla bantade och anorektiska supermodeller var idealet

– Både jag och barnen är så vana vid att vara ifrån varandra, inte minst med tanke på att de bor hos sina pappor varannan vecka. Den veckan de varit borta från mig har jag alltid sett till att jobba skiten ur mig medan jag kan vara väldigt närvarande när de bor hemma. Då har jag längtat så oerhört att jag har massor energi för dem.

Camilla Läckberg var med i Let's Dance 2012.
Camilla Läckberg var med i Let's Dance 2012. Foto: TT

Camilla beskriver sina barn som trygga och stabila så att hon varit bortrest har aldrig inneburit några större problem. Dessutom har de inte sällan följt med Camilla på resor.

– Speciellt Charlie, som är rätt lillgammal, tycker om att vara med under signeringar eller att mingla runt på bokmässor.

För Camilla har det känts viktigt att tidigt introducera sina barn för henne som yrkesperson.

Annons

– För många barn är deras föräldrar bara en mamma eller pappa, även i vuxen ålder har vissa knappt någon koll på vad deras föräldrar jobbar med. Mina barn har fått en inblick i vad mitt yrke handlar om och de älskar det. Jag tror även att de känner sig stolta och har på kuppen blivit väldigt sociala individer.

På frågan vilka egenskaper som krävs av Camilla för att ro så många olika projekt i land erkänner hon att hon är långt ifrån perfekt, inte minst på hemmaplan.

– Åh, jag tappar bollar till höger och vänster, kommer inte ihåg barnens matsäckar. Det är inte alltid hemlagat eller ekologiskt och även om jag skulle vilja bo i ett hem som är rent och städat med ordning och reda så ser inte verkligheten ut så. Men att allt inte är tip top hemma påverkar inte barnen, det går absolut ingen nöd på dem. De klarar sig.

Ända sedan Camilla var tonåring har hon jobbat extra, vilket även hennes två äldsta barn gör. Hon betonar att hon är ”skitnoga med att inte curla dem”. Inga lyxartiklar eller märkeskläder, men det är inte så svårt då de själva inte är särskilt intresserade utan sparar helst sina pengar.

Annons

– Jag däremot gillar att spendera, men då måste jag också jobba hårt för det.

Läckbergs viktfixering

Något som Camilla inte heller kan köpa sig fri från är ett avslappnat förhållande till sin kropp. Ända sedan hon var liten har hjärnspöken härjat om hennes utseende eller vikt.

– Jag har fått gå i terapi för det här med viktfixering. Jag är uppvuxen med en mamma och kompisars mammor som sysslade med en rad olika dieter. Det var flygvärdinnedieten, sex ägg och en flaska vin om dagen-dieten. Alla bantade och anorektiska supermodeller, som Kate Moss var idealet. Jag har, tack vare terapeutens hjälp, insett att jag präglades enormt av det där. Jag pendlar mellan att tycka att jag är ok och att jag inte tycker om att se mig själv på bild, att jag är för stor. Antalet dagar då jag slår på mig själv har blivit färre, men helt ifrån det kommer jag nog inte.

Hon känner sig misslyckad som låter sig själv må dåligt över sin kropp.

– För mig har det blivit ett moment 22, jag blir alldeles lycklig av god mat men jag är inte så bra på att varken banta eller träna. Jag tycker det är trist. Det är helt klart ironiskt att leva med Simon som jobbar med just dessa bitar. Men detta pratar vi helst inte om hemma. Jag vet vad som är bra, men Simon har bara sagt att OM jag vill så finns han där.

Annons

Camilla tycker, trots sociala medier, att ungdomarna som växer upp idag har andra ideal än vad hon själv hade som ung flicka.

– Jag har ju själv en tonårsdotter som är helt befriad från det där. Jag tror att idag finns det mer variation när det kommer till kroppsideal och de man kan och vill identifiera sig med.

Camilla Läckberg och maken Simon på släppfest för boken En bur av guld.
Camilla Läckberg med maken Simon och dottern Polly på releasefesten för Camillas senaste bok. Foto: TT

Camilla har gått i terapi några gånger under åren, men menar att det egentligen inte passar henne.

– Jag ogillar att ha tider som ska passas och sedan känner jag att det mesta kan jag lika gärna prata om med Simon eller mina vänner. Jag är dessutom rätt okomplicerad som person. Ge mig bara ett glas vin, god mat och en bra serie så är jag nöjd.

Annons

Tidigare bodde Camilla i villa i Enskede, men nu har hon och familjen flyttat till en lägenhet på söder. Och deckardrottningen älskar storstan.

– Vi hade huset på landet och med huset i Enskede blev det för mycket underhåll att tänka på. Vi kände att vi behövde förenkla livet och idag känner vi stor lättnad.

Camilla tyckte också det var roligt att som första gemensamma boende få inreda och planera tillsammans med Simon.

Yngre pojkvän

När Camilla och Simon blev tillsammans var det många som undrade: Hur det skulle gå? Var det äkta kärlek? Men åren har gått.

– I tidningarna undrade man hur jag kunde skaffa mig en toyboy? Och var Simon inte egentligen bara en lycksökare? Det är klart att man, nu när åren gått och vi bevisat att vår kärlek är äkta, vill säga ”Vad var det vi sa?”.

Camilla berättar att de fortfarande är ”såå kära”.

– Jag är 45 år nu och har landat i vem jag är. Man förändras inte så mycket nu och därför tror jag att jag och Simon kommer vara för evigt. Vissa ser sina tidigare relationer och äktenskap som misstag, det gör inte jag. Det var jätterätt just de åren, men jag och mina respektive förändrades mycket och åt olika håll. Idag har jag stabiliserats, menar Camilla och beskriver sin make som Sveriges yngsta farbror.

Annons

– Han är 13 år yngre, men mogen som få. Och jämlik. Hans föräldrar delade på allt, mat disk och tvätt. Så det där med jämlikhet faller sig helt naturligt för honom.

Och Camilla beskriver honom som modig som gick från självhushåll till en kvinna med barn och ex-makar. Tiden efter skilsmässan från Martin Melin var det endast yngre män som uppvaktade Camilla.

”De undrade hur jag kunde skaffa mig en toyboy

– Ja, jag var i chock. Ingen i samma ålder, utan män i 25-årsåldern. Jag insåg senare att jämnåriga män vill inte ha framgångsrika kvinnor.

Det handlar om självkänsla, tror Camilla som menar att Simon tycker det är coolt att vara gift med en äldre kvinna.

– Simon är oerhört stolt över mig och mina framgångar. Ett fjärde barn var egentligen aldrig ett alternativ för Camilla, men det var innan hon kärade ner sig i Simon.

– Mest var det för att jag hatar bebisperioden. Jag var livrädd! Samtidigt har det ju gått bättre för varje barn, jag vet ju att den där fasen inte vara för evigt.

Camilla beskriver sina fyra barn som onödigt snälla och artiga. Och omhändertagande, inte minst om sin mor.

Deckarförfattaren Camilla Läckberg på sitt kontor.
”Jämnåriga män vill inte ha framgångsrika kvinnor”, säger Camilla Läckberg. Foto: Frida Funemyr

– De tycker jag är hopplös och kan påminna mig om att ta med nyckeln och liknande.

Inte minst under mer stressiga perioder är det lätt att glömma saker, men Camillas första symtom på att det är dags för nedvarvning är när hon får en gråtattack.

Annons

– Jag vet att jag stressar för mycket när jag kommer hem och storgråter. Jag får ett bryt då och då, men tar dessa med Simon som tar tag i situationen. Han vet vad jag behöver och säger åt mig att släppa datorn, lägger mig under en filt och sätter på en serie medan han själv tar läggningen med Polly. Efter ett sådant bryt kavlar jag upp ärmarna och sedan kör jag på igen.

– Men under de där perioderna drar jag ner på ambitionsnivån hemma. Barnen går alltid först. Därefter kommer de viktigaste jobbprojekten. Men sedan släpper jag på hemlagad mat, jag går i mysbyxor och snittblommor ligger allra längst ner på listan.

3 snabba frågor till Camilla Läckberg

Hur mycket lyxliv lever du?

– Det är väldigt lite röda mattan, mer grusiga ytterkläder, göra läxor och planera mat. När jag kommer in i en affär lite nedklämd och osminkad har jag fått kommentarer som ”Men du ser ju ut som vi!”. Ju hemskare jag ser ut desto gladare blir folk. Jag kan ju liksom inte glida runt i vardagen och se ut som jag gör på tidningsomslagen jämt?

Annons

Blir man lyckligare av att vara ekonomiskt fri?

– Pengar underlättar, men de kan inte göra något åt hälsa, kärlek eller ens barns mående. Det jag kan använda mina pengar till är de där extra upplevelserna, som att resa med familjen eller att äta riktigt god mat. Även om jag fortfarande gillar rea, från den perioden då jag alltid letade efter röda prislappar, så behöver jag ju inte göra det. Jag är tacksam att jag inte föddes rik. Jag vet hur man är ekonomisk och sparsam med det man har.

Vad drömmer du om?

– Jag har fått blodad tand och gör gärna mer film och tv. Och jag skulle vilja slå ännu högre med mina böcker i USA. Till sommaren förverkligar jag en dröm och tar med mig hela familjen till Los Angeles i fyra månader. Jag vill hyra ett hus uppe i Hollywood Hills där jag kan blicka ner över downtown.

Vem är Camilla Läckberg?

Porträtt av författaren Camilla Läckberg.
”Jag har fått gå i terapi för det här med viktfixering”, säger Camilla Läckberg. Foto: Frida Funemyr

Ålder: 45.

Familj: Maken Simon Sköld, 32, barnen Wille, 17, Meja, 15, Charlie, 10, och Polly, snart 4 år.

Bor: I lägenhet på Södermalm i Stockholm, sommarhus i Norrtälje.

Gör: Är författare och entreprenör.

Aktuell med: Tv-serien Lyckoviken med premiär i slutet av 2020 på TV3 och Viaplay.

Annons