Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Kritik mot Camilla Läckbergs satsning på kvinnovård

03 dec, 2019 
Anna-Lena Pettersson
Porträtt av Camilla Läckberg, taget i samband med hennes senaste boksläpp.
Foto: TT
Camilla Läckbergs satsning på en klinik för kvinnovård har mötts av skarp kritik på sociala medier och i tidningar. Framför allt är det priserna på vården de erbjuder som kritiseras. Här kan du läsa allt om kritiken och hur mycket du får betala för ett läkarbesök på Hedda Care.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

När Camilla Läckberg avslöjade att hon tillsammans med PR-kvinnan Christina Saliba och läkaren Sara Löfgren skulle öppna en vårdmottagning med fokus på kvinnor och kvinnors sjukdomar möttes det av idel hejarop – nästan. Några var skeptiska till att mottagningen inte skulle vara landstingsansluten och att det brukar innebära dyra patientavgifter. På kommentarerna gick i alla fall att utläsa att det här var en satsning som behövdes.

Men nu när vårdmottagningen på Östermalm i Stockholm ska ta emot sina första patienter står det klart att den som vill få vård på Camilla Läckbergs mottagning Hedda Care får vara beredd att betala för sig – och det rejält.

Hedda Care tar 2 500 kronor för ett läkarbesök

Om du till exempel vill ha en förnyelse på ett recept så får du betala 500 kronor och om du vill träffa en läkare kostar det från 1 000 till 2 500 kronor. Ett besök till barnläkaren kostar mellan 1 650 och 2 490 kronor. Och när man läser kommentarerna på Hedda Cares Instagramkonto nu är det inte lika glada tongångar.

Annons

”Är du stenrik och kvinna, välkommen. Har du en vanlig arbetarlön eller är ensamstående utan ett miljonbelopp i underhåll från din stenrike fd make, vänligen ställ dig i den allmänna vårdkön. Ni prioriterar inte kvinnor, ni prioriterar pengar och profit.”

”Vilka kvinnor riktar ni vården till? Inte vanliga arbetande kvinnor med dem priserna ni har 1 000–2 500 kr för ett läkarbesök? Vinstsyfte verkar vara anledningen tyvärr.”

Företrädare för Hedda Care har svarat på en del av kritiken:

”Vi är ödmjukt medvetna om att det är mycket pengar. Samtidigt ser vi många kvinnor som kommer till oss som har olika plånböcker. Som tappat hoppet kring den vård de får idag. De väljer att investera i sin egna hälsa.”

Se också: 5 saker du kanske inte visste om Camilla Läckberg

5 saker du kanske inte visste om Camilla LäckbergBrand logo
5 saker du kanske inte visste om Camilla Läckberg

Svaren har dock mest mötts med ytterligare kritik gällande att alla faktiskt inte har råd att prioritera sin hälsa på det sättet utan att Hedda Care är naiva i sin syn på hur mycket pengar folk har.

Annons

Namnet Hedda Care kritiseras

Även namnvalet Hedda Care kritiseras. Namnet Hedda valdes för att hylla Hedda Andersson, en av de första kvinnliga läkarna i Sverige, som startade en mottagning för kvinnor och barn och var engagerad i Föreningen för sjukvård i fattiga hem. Detta tycker flera går stick i stäv med hur Hedda Care fungerar.

”Varför valde ni att döpa ert företag efter Hedda Andersson, som var engagerad i föreningen för sjukvård i fattiga familjer… Med ert ”koncept” och prislista så måste det vara för att provocera? Inga fattiga familjer kommer ha råd att vända sig till er.”

Deckardrottningens vårdsatsning möts också av kritik i flera tidningar. På Aftonbladets ledarsida skriver Lotta Ilona Häyrynen att Hedda Care gör samhället sjukare genom att de rika köper sig före i vårdkön:

”Genom att betala för sig vill rika personer bygga sina egna inrättningar där den utan pengar helt enkelt inte kan ställa sig i kön över huvud taget. Samtidigt läcker privata mottagningar och appläkare, som främst marknadsför sig mot välbemedlade och friskare patienter, resurser ur det gemensamma sjukvårdssystemet från fattiga och sjukare.

Annons

Därför är det ett hån när Läckberg på sin Instagram skriver att de som kan betala tusentals kronor för läkarbesök hos Hedda Care hör till de ‘sämst prioriterade i vården idag’. Testa då att vara kroniker, ensamstående och småbarnsmorsa eller fattigpensionär i vårdkön. Testa att få dina sjuka ungar till en vårdinrättning i Norrlands inland.”, skriver hon.

Camilla Läckbergs svar på kritiken

När kritiken hade kommit in i cirka ett dygn svarade Camilla Läckberg själv på kritiken på sitt Instagram-konto. Hon skriver bland annat att hon önskar att alla kvinnor kunde få ha möjligen att komma till Hedda Care men att hon förstår att det inte ser ut så. Hon skriver också att hon är stolt över den vård Hedda Care erbjuder, som till exempel klimakterieutredningar som inte går att få inom Stockholms läns landsting.

Läs hela Camilla Läckbergs inlägg här:

View this post on Instagram

Jag har läst alla era kommentarer om Hedda Care. Vad ni tycker är (som alltid) viktigast av allt för mig. Jag har inte möjlighet att svara på er alla individuellt, men det här är en fråga som jag känner väldigt starkt för, och jag vill säga några saker: Vården är en enorm samhällsutmaning. Enorm. Det är inte min sak att göra politik av vården, det är politikernas ansvar. Precis som det är deras ansvar att se till att vi har en hållbar vård för alla. Mitt ansvar är att bidra med det jag kan. 1. Vår första mottagning här i Stockholm har inget avtal med landstinget. Hela kostnaden för vården betalas av människorna som kommer dit, inte av skattepengar. Jag är otroligt ödmjuk inför faktumet att alla inte har råd och möjlighet att komma till Hedda Care. Jag önskar att alla kvinnor skulle få gå till Hedda Care, eller till en mottagning som Hedda Care. Tills vidare får vi vara ett komplement. Tills vidare är varje människa som kommer till Hedda Care en människa mindre i vårdkön, utan att det kostar en enda skattekrona. 2. Vi får ser hur det blir på mottagningar i andra landsting. Det skiljer sig ju en hel del mellan landstingen – visste ni till exempel att för kvinnor i Stockholm FINNS inte ens klimakteriemottagning som vårdval (det finns däremot i andra landsting)? Jag är stolt över att vi erbjuder det, och en hel del annan vård för just kvinnor, barn och äldre, som är svårt eller omöjligt att få på något annat sätt. 3. Jag önskar att vi hade rättvis och tillgänglig vård för alla i hela Sverige. Sverige, av alla länder, borde kunna ha det. Vård ska inte vara en plånboksfråga, en klassfråga, eller en fråga om var i landet man bor. Mitt engagemang för kvinnors hälsa är genuint. Jag vill att kvinnor ska slippa slåss för sina barns vård, sina föräldrars vård, och sin egen vård. Hedda Andersson kämpade för just det. Hedda var en pionjär inom att fokusera på kvinnohälsa. Hon förändrade vården i Sverige. Jag beundrar henne oerhört för det. Jag hoppas kunna förändra så att alla kan komma till Hedda Care, men någonstans måste jag börja. För medicinska frågor får ni gärna kontakta @heddacare

A post shared by Camilla Läckberg (@lackberg) on

Annons