Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Carin da Silva om Let's dance, kroppskomplexen och familjelivet i Belgien

07 apr, 2020 
Joakim Löwing
Porträtt av en leende Carin da Silva som just nu är aktuell i tv-programmet Bäst i test på SVT.
Carin da Silva är aktuell i Bäst i test på SVT – ett av hennes egna favoritprogram. ”Jag blev överlycklig när de ville ha med mig där”, säger hon. Foto: TT
Vi har följt hennes turer i Let´s dance och nu i vår intar hon en annan arena – i STV:s Bäst i test. På det privata planet står Carin da Silva också inför nya utmaningar, tillsammans med familjen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Carin da Silva är ingen kyckling när det gäller att prova nya saker. Som att ta med parets två små barn och flytta till Bryssel där maken Niklas fått jobb.

– Jag älskar ju att inspirera andra, att vi vågade detta är bland det häftigaste vi gjort, ler tv-profilen.

Den före detta tävlingsdansaren – som blev ett välkänt och populärt ansikte under sina tre säsonger i Let's dance på TV4 – räds inte att testa nya utmaningar.

Under våren är Carin da Silva aktuell som fast panelmedlem i det humoristiska tävlingsprogrammet Bäst i test i SVT – samtidigt som hon och Vivi Wallin tar sin podcast Mammasanningar med Vivi och Carin till en ny nivå genom att sända live på Chinateatern i Stockholm i maj.

Aktuell i Bäst i test på SVT

– Det är jättekul och spännande att ge sig på nya saker i livet. Bäst i test är ett av mina favoritprogram, så jag blev överlycklig när de ville ha med mig där. Och att få göra vår podd live för första gången ska bli otroligt roligt, ler Carin.

Annons

Vem är Carin da Silva?

Född: 16 november 1984 i Göteborg.

Familj: Gift med Niklas, sönerna Theo (6) och Max (3). Har en hund som heter Leia (10).

Bor: I ett hus i Bryssel, Belgien.

Yrke: Programledare, konferencier, dansinstruktör och skådespelerska.

Intressen: Bakning, hundar, dans.

Bästa egenskap: Positiv.

Sämsta egenskap: Dåligt tålamod.

Största fobin: Ormar och spindlar.

Tyngsta lasten: Smågodis.

Aktuell med: Fast medlem i panelen av ”Bäst i test” på SVT, podcasten ”Mammasanningar med Vivi och Carin” i hop med Vivi Wallin.

Men den största förändringen som skett under det senaste året är familjens flytt till Bryssel. Maken Niklas fick ett jobb i Belgiens huvudstad som han bara inte kunde tacka nej till – som transportattaché i Europeiska rådet.

– Många skulle säkert dra sig för att ta med sina två små barn till ett nytt liv i ett annat land. Men jag är så himla glad och tycker faktiskt att vi var ganska coola som vågade ta det beslutet, säger hon.

Tanken är att de ska stanna i fyra år – och skulle det inte fungera är det ju inte svårare än att familjen flyttar hem igen.

– Som det känns nu är det ingen risk att vi gör det. Barnen går i skola och förskola och jag får mer tid med dem än tidigare. Jag jobbar hemifrån med bloggandet och podden och så åker jag till Sverige ungefär en gång i månaden och arbetar intensivt några dagar med bland annat konferencieruppdrag.

Annons

Carin flyttade till Bryssel

Något hon ser som en stor fördel är att barnen i unga åldrar får lära sig att prata både engelska och franska.

– De går på en internationell skola och har svenska som huvudspråk – men vår sexåring Theo läser båda de andra språken och är redan väldigt duktig på engelska. Sedan har de ju kompisar från flera olika länder.

Det som skiljer mest mot vardagslivet i Sverige är att maken Niklas har längre arbetsdagar och är borta mer.

– Jag får ta ett större ansvar för barnen, men det gör jag gärna. Vi har även lärt känna andra svenska familjer i närheten som flyttat hit för att papporna fått jobb – och brukar äta middagar tillsammans en eller ett par kvällar i veckan.

Carin da Silva med mannen Niklas och sönerna Mac och Theo på Kolmården.
Carin da Silva med mannen Niklas och sönerna Max och Theo. Foto: TT

Carin träffar ändå sin man betydligt oftare nu än då de möttes 2006. Då var han nämligen sjökapten och kunde vara borta många veckor i sträck.

Annons

– Han var mycket till havs under våra fyra första år och det är klart att det var jobbigt. Jag ville inte stå i vägen för Niklas drömmar, men när han förstod hur tungt det var för mig varje gång han åkte i väg så sökte han jobb på land i stället. Innan vi flyttade till Bryssel arbetade Niklas på regeringskansliet med sjöfartsfrågor.

Carin har inte bara åren som dansare i Let's dance att tacka för starten av en helt ny karriär som hallåa och programledare på TV4 – utan också för att det var därigenom hon träffade mannen i sitt liv.

– När säsongen var över blev vi bjudna till en Bindefeld-fest i Åre och tog nattåget upp dit. Jag bjöd med en kompis och Viktor Åkerblom – som jag dansade med i tävlingen – tog med sig sin vän Niklas. Vi började prata och jag kände tidigt att han var något alldeles speciellt – rolig, intelligent, omtänksam och trygg. Speciellt var också att han bara bodde 100 meter från mig i Göteborg.

Carin da Silvas hastiga insjuknande – efter svåra tiden med barnen: ”Jobbigt”Brand logo
Carin da Silvas hastiga insjuknande – efter svåra tiden med barnen: ”Jobbigt”

Lever med man och två barn

Paret gifte sig 2009 och 2013 föddes äldsta sonen Theo.

Carin säger sig vara en ganska avslappnad mor – ingen hönsmamma med andra ord.

Annons

– Haha, nej, det kan man nog inte kalla mig för. Sedan blir man ju oftast ännu lugnare med andra barnet, när man vet vad det handlar om.

Att leka fantasilekar med legogubbar är inte riktigt Carins grej, men annars tycker hon mycket om att hitta på en massa olika aktiviteter med sönerna.

Carin da Silva och Matte Carlsson i Let's dance 2008.
Carin da Silva blev känd i "Let's dance". Här med Matte Carlsson 2008.

– Pyssla och rita är kul och vi går ofta ned i källaren, där vi har ett rum att spela fotboll och pingis i. Sedan tar jag gärna med dem till ett lekland efter skolan.

Carin är väldigt öppen om sitt liv som mamma. Något man märker både i hennes bloggande – och i podden Mammasanningar med Vivi och Carin. Sedan starten för ett år sedan lägger de ut ett nytt program varje måndag.

Annons

– Jag följer Vivi på Instagram, där hon heter just Mammasanningar och gillar hennes ärliga och roliga sätt att skriva om föräldraskap – utan pekpinnar. Därför hörde jag av mig till henne och frågade om vi inte kunde göra podd tillsammans – och det ville hon. Jag hade gjort flera poddar innan, men inte om det här ämnet.

Hotfull kommentar på bloggen

Numera har de runt 35 000 följare.

– Vi spelar oftast in i samband med telefonsamtal mellan oss, men också i bland när jag besöker Stockholm. Då kan det bli flera program på en gång.

Hon märker att det är ämnen som engagerar och de får mycket kommentarer, oftast mest av det positiva slaget.

– Men i min blogg har jag till och med blivit mer eller mindre mordhotad en gång – då jag skrev att Max sitter i en framåtvänd bilbarnstol. Han gör det nämligen ett år tidigare än rekommenderat och det fick någon att skriva att personen hoppas att vi krockar rejält med bilen en gång, så jag får se vad som händer. Klart att det var otäckt att läsa, men jag försöker att inte bry mig om sådant. Det finns alltid en del märkliga människor.

Carin är van att bjuda på sig själv – något som gör att hon passar perfekt in i Bäst i test.

Carin da Silva och David Sundin i "Bäst i test".
Carin da Silva och David Sundin. – Han är nog den roligaste person jag har mött, säger hon. Foto: SVT

– Ja, där görs inga omtagningar – utan det spelas in i ett svep. Man får bara en chans på sig, så om man inte förstår en uppgift får det vara så. Det är just det som gör programmet så roligt, ungefär som att det är direktsändning, fast det inte är det. Och domaren David Sundin – han är nog den roligaste person jag har mött!

Annons

Berättade om sina kroppskomplex

På sin blogg i maj förra året gjorde hon ett uppmärksammat inlägg i form av ett kroppsupprop under namnet #släppsarongen, en kampanj som startades av allas.se.

Det handlade om hennes komplex för bristningarna på magen efter dubbla barnafödande – vilket gjorde att Carin undvek att ha bikini i sju år.

– När jag tävlingsdansade tränade jag sjukt mycket och det är ju inte så konstigt att jag hade en annan kropp då. Efter barnen funderade jag över hur folk skulle se på mina bristningar och att jag plötsligt hade en mjuk mage med ärr. Jättetråkigt att de tankarna skulle få styra mig.

Hon fortsätter:

– I stället ska man se det som det något fantastiskt, att ha burit barn och skapat liv. Det är så synd att man inte kan fokusera på det, utan mest på hur ens egen kropp ser ut efteråt. Givetvis har det satt sina spår. Men jag kom fram till att jag ska vara stolt över vad min kropp presterat – och vara glad över att jag fortfarande kan dansa och uttrycka mig. Att leka med barnen och klättra i träd.

Annons

– Många har hört av sig efteråt och skrivit att de skulle i väg och köpa en bikini, det känns jättekul att kunna inspirera andra.

Mamma från Sverige – pappa från Portugal

Carin är både född och uppvuxen i Göteborg – med en svensk mamma, en pappa från Portugal och tre år äldre storebror Daniel, som också tävlingsdansat och varit med i Let's dance.

Föräldrarna skilde sig när Carin var 20 år gammal – men har inga problem att träffas när familjen är i sommarhuset på Österlen. Framför allt under somrarna – men även påsken brukar firas där.

Carin da Silva med hunden Leia.
Carin da Silva med hunden Leia. Foto: TT

– Även min brors familj kommer dit. Han har två barn i ungefär samma åldrar som våra och kusinerna leker jättebra tillsammans. Bland traditionerna finns exempelvis att måla ägg med mormor/farmor och att leta påskägg.

Annons

Maten är ungefär densamma som vid jul och midsommar, men med extra mycket ägg. Och gärna lite mer godis än vanligt.

– Jag älskar smågodis. Så påsken är en farlig högtid för mig. Allra godast är färgat fruktgodis, som nappar och Ferraribilar.

Choklad är hon faktiskt inte så förtjust i – boende i Bryssel till trots.

– Jag gillar varken choklad eller öl, så jag har väl flyttat till fel land. Men de tjocka, belgiska våfflorna är verkligen supergoda, avslutar Carin da Silva med ett skratt.

Hur bra är du ...

... på en skala från ett till tio på att:

Vara en bra värdinna?

– Sådant tycker jag är jättekul, att styra upp, fixa och se till att gästerna har det bra. Under påsken är vi alltid ett stort gäng ur familjen i vårt sommarhus på Österlen.

Överraska andra?

– En åtta. Inte bara vid högtider, utan jag gillar att överraska lite då och då. Som att hitta på något roligt med barnen – eller att laga en extra god middag med ett glas vin till och tända ljus när maken kommer hem en regnig tisdagskväll.

Kunna koppla av under lediga dagar?

– Jag bloggar ju och gör inlägg på mitt instagramkonto varje dag, så helt ledig är jag aldrig. Men jag har inga problem att koppla bort jobbet för att leka med barnen eller slappa annars. En sjua.

Vara romantisk?

– Det är viktigt att visa uppskattning i vardagen och mysa till det i bland, en sjua. Men om min man skulle sprida rosenblad på golvet hela vägen från hallen till övervåningen hemma hade jag nog fått panik. Kanske tur att han inte är så romantiskt lagd.

Annons