Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Bergfeldt om destruktiva relationen med pappa: Rädd för att bli lämnad

01 feb, 2023 
Carina Bergfeldt växte upp med pappa som utövade våld och psykisk misshandel.
Nu berättar hon hur det påverkat alla hennes relationer sedan dess – än i dag!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalistenBrand logo
Carina Bergfeldt - 6 saker du kanske inte visste om journalisten

Den folkkära journalisten Carina Bergfeldt har hunnit med mycket under karriären. Hon har varit utrikeskorrespondent, författat böcker och kan numera även titulera sig som programledare för Sveriges största talkshow, som dessutom bär hennes namn.

Trots det har hon, under hela livet, brottats med självtvivel. Ett arv från år av destruktiva relationer – framför allt den mellan henne och hennes far!

– Jag märker med Jesper att i bland när jag blir tårögd över något fint han gör, så kan han titta mig och säga ”Alltså Carina, din ribba är så låg. Det är löjligt och du måste skärpa dig. Det här är normalt”, berättar Bergfeldt i onsdagens avsnitt av Renées brygga och poängterar att den trasiga relationen satt djupa spår som finns kvar än i dag.

Annons

Destruktiva far- och dotterrelationen: ”Vedervärdig personlighet”

Carina har tidigare berättar om den svåra relationen till hennes pappa som präglade uppväxten. Bland annat i hennes Sommar i P1 år 2019.

Efter det uppmärksammade sommarpratet har journalisten även gått ut offentligt och hyllat sin mamma Barbro Bergfeldt, som fann styrkan att lämna pappan – efter år av våld och psykisk misshandel.

När Carina gästar onsdagens avsnitt av Renée Nybergs omtyckta intervjuprogrammet, nyanserar hon det genom att poängtera att hon blir provocerad av att misshandlade kvinnor ifrågasätts för att de stannar. Hon vet att problematiken är ett resultat av långvarigt strategiskt kontrollutövande, som bygger upp en inre otrygghet.

Annons

Hon får frågan om hur relationen till pappa påverkat henne i livet.

– Det är lite som vilken annan destruktiv relation som helst. När han är glad i dig, då är du världens bästa och han är världens bästa pappa. Du gör allt du kan för honom, för att han är helt fantastisk! Sedan när det vänder och du blir en ”snorgris och en ungjävel som inte borde finnas”..., säger hon och tvingas pausa innan hon fortsätter:

– Han sade till mig att ”Jag vill att du ska komma ihåg att ingen kommer någonsin stå ut med dig för du har en vedervärdig personlighet”. Jag köpte verkligen det. Att ingen någonsin skulle stanna. Sedan dess har jag gått runt och väntat på att alla relationer ska ta slut.

Se också: Tareq Taylors tårar och hyllning till sin dotterBrand logo
Se också: Tareq Taylors tårar och hyllning till sin dotter

Maken Jespers stöd till Carina Bergfeldt: ”Jag stannar”

När hon träffade danska Jesper Zølck visste hon tidigt att han var mannen hon ville dela sitt liv med och ha barn tillsammans med. Därför beslutade hon sig för att ”lägga alla korten på bordet” och berätta för honom om vad som befann sig i det emotionella bagaget; en sårig far- och dotterrelation.

Annons

Jesper visade en enorm förståelse, kärlek och nyfikenhet, varpå han själv tog initiativ för att försöka dämpa Carinas tvivel. Eftersom hennes största rädsla var att bli lämnad, var makens lösning enkel.

– Nu, fem år senare, får jag fortfarande ett sms varenda dag klockan 06.00 när vi är ifrån varandra: ”Jag finns här. Jag älskar dig. Jag stannar.”

Carina Bergfeldt och maken Jesper Zølck gifte sig år 2019. Året därpå blev de föräldrar till sonen Hamilton. Här ser vi hela familjen på Kolmårdens säsongpremiär i fjol.
Carina Bergfeldt och maken Jesper Zølck gifte sig år 2019. Året därpå blev de föräldrar till sonen Hamilton. Här ser vi hela den lilla familjen på Kolmårdens säsongpremiär i fjol.

Carina uttrycker en tacksamhet för makens reaktion och poängterar att det var betydande att han ”jobbade runt hennes monster i stället för att försöka tränga bort dem”.

– Det har gjort allt! Det har gjort att jag vågar verkligen älska en person. Det är bland det läskigaste som finns. Men han säger ju fortfarande varje dag att han stannar, säger Carina Bergfeldt och fortsätter:

– Fast han får banne mig inte sluta, för då får jag panik!

Foto: Karin Törnblom/TT

Annons