Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Carola om barndomstraumat: ”Mamma fick en förlossningspsykos”

10 feb, 2023 
Carola Häggkvist 40 år Främling intervju ELLE
I en ny intervju med tidningen Elle berättar Carola om barndomstraumat som splittrade hennes familj – och tvingade henne att bo på ett barnhem.
– Jag har så många frågor. Vilka tog hand om mig? Hur länge var jag där? säger Carola i intervjun.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I år är det precis 40 år sedan Carola vann Melodifestivalen med Främling. Hon är därför aktuell med en stor konsert på Avicii Arena 27 maj för att fira jubileet. I en ny intervju med tidningen Elle öppnar Carola upp sig om sin barndom – och om traumat som kom att splittra familjen och skaka om relationen till systern.

Se också: Carola Häggkvist om sin medverkan i Stjärnorna på slottetBrand logo
Se också: Carola Häggkvist om sin medverkan i Stjärnorna på slottet

Carolas äldre syster Susanne är fem år äldre än Carola. I intervjun beskriver Carola att systern sett fram emot att se sin lillasyster men att Carola lämnades bort på barnhem bara kort efter att föräldrarna kommit hem från BB.

Annons

– Jag blev bortlämnad som nyfödd. Mamma fick en förlossningspsykos. Jag kom till ett hem för barn i Södra Ängby. När jag stod på Gateau för några år sedan knackade en kvinna mig på axeln och pekade på ett hus på andra sidan. ”Det var där du var som liten” sa hon.

– Då kom tårarna. Jag gick in, det var en förskola nu. Men personalen visste att jag hade varit där. Jag fick ett telefonnummer jag kunde ringa för att få veta mer. Jag ringde aldrig. Men jag bör nog göra det. Jag har så många frågor. Vilka tog hand om mig? Hur länge var jag där? Vem vet, om mamma inte hade blivit bra, om hon inte hade kunnat ta till sig mig, då hade jag kanske vuxit upp i en annan familj, säger Carola till Elle.

Carola får frågan om hon gått i terapi för barndomshändelsen.

– Nej. Det har mer känts som en hemlighet som mamma bevarade för att hon tyckte att det var så jobbigt.

Annons

Carola förklarar att det på ett sätt var ett trauma för hela familjen, inte minst systern Susanne.

– Ja syrran fick ju sin lillasyster som bara togs bort från henne och försvann. De hann bara komma hem och sedan drog det i gång för mamma. Hon var bara 17 när hon fick min syster, 21 när hon fick mig. Men på första eller andra försöket att hämta hem mig fungerade det.

– Pappa hjälpte till så mycket han kunde för att underlätta för mamma. Men förlossningsdepressionen satt säkert i flera år. Jag minns att pappa kunde visa känslor och prata mycket om det, han överöste mig med ord av kärlek, mamma gjorde inte det. Men jag minns hur hon brukade stryka mig över pannan väldigt ömt.

Carolas mamma Anita Häggkvist dog 2004 efter en lång tids kamp mot cancer. Jan Häggkvist, Carolas pappa, dog samma år i hjärtstillestånd.

Annons