Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Carolina Klüfts förlossningsskador: “Knäckt svanskotan tre gånger”

22 maj, 2023 
Simon Nilsson Larsson
Carolina Klüft
Carolina Klüft är mamma till döttrarna Laleh, Amie och Nova.
Nu berättar hon att förlossningarna var allt annat än lätta, och att hon fortfarande har smärtor i ryggen.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Kajsa Bergqvist om karriären och kärlekenBrand logo
Kajsa Bergqvist om karriären och kärleken

Det har gått över tio år sedan Carolina Klüft avslutade sin friidrottskarriär, men hon har inte dragit ner på tempot för det.

I dag är hon bland annat delägare i konferensanläggningen Camp Järvsö, leder en juniorsatsning av Svensk friidrott och Sveriges olympiska kommitté och är dessutom goodwill-ambassadör för FN globala hållbarhetsmål.

Carolina Klüft om att misslyckas som förälder

Sedan några år tillbaka bor hon i Järvsö tillsammans med maken Patrik Klüft och deras tre barn Laleh, 8 år, Amie, 5 och Nova, 3.

Efter den tredje förlossningen fick Carolina Klüft ryggsmärtor som sitter i än i dag.
Efter den tredje förlossningen fick Carolina Klüft ryggsmärtor som sitter i än i dag.

Tidigare har Carolina Klüft sagt hon jobbat mycket på att inte låta hennes prestationer påverka hur hon värderar sig själv som människa. Det har hon tagit med sig från idrotten och fyller en viktig funktion i vardagslivet.

Annons

– Jag kan ju tycka att jag misslyckas dagligen med att vara förälder. Jag tappar tålamodet eller hanterar en situation mindre bra. Men då måste jag ändå vara schysst mot mig själv. Okej, det var kanske inte helt perfekt, det jag gjorde, men då får jag helt enkelt öva på handlingen och göra det bättre nästa gång, säger hon till Amelia.

“Det gör fruktansvärt ont”

Efter en lång och framgångsrik karriär som sjukampare, längd- och trestegshoppare har kroppen tagit stryk. Men om det är idrottandet som är boven i dramat eller inte är svårt att säga, berättar Carolina Klüft i en intervju med Femina.

– Jag känner av det i ryggen, men jag tror att det är lika mycket förlossningsrelaterat. Jag har knäckt svanskotan tre gånger, vid varje förlossning på näst sista krystvärken när huvudet ska passera förbi svanskotan och det varit för tajt. Det gör fruktansvärt ont. De första två gick det tillbaka hyfsat men efter tredje känner jag fortfarande av det om jag sitter, säger hon och tillägger:

– Jag har levt på min fysik länge men nu när man fyllt 40 går det väl bara utför. Nu börjar nedmonteringen.

Foto: TT

Annons