Lästips: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Christina Schollins egna ord efter plötsliga insjuknandet

07 maj, 2020 
AvGabriella Håkansson
Porträtt av Christina Schollin som berättar om sin plötsliga sjukdom.
Christina Schollin drabbades plötsligt av ett blödande magsår som resulterade i ett snabbt insjuknande och andnöd.
Nu öppnar hon upp om den dramatiska sjukdomstiden.
– Jag fick åka in akut med ambulans till ett sjukhus i Malaga, det var tjutande sirener hela vägen, säger Christina till Aftonbladet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadeller
Annons
Christina Schollins följare häpnar efter bilden: ”Så lik …”Brand logo
Christina Schollins följare häpnar efter bilden: ”Så lik …”

Pernilla Wahlgrens föräldrar Christina Schollin, 82, och Hans Wahlgren, 82, dyker ofta upp i hennes serie Wahlgrens värld. Föräldrarna tillbringar stora delar av året i sitt hem i Nerja på spanska solkusten där de stormtrivs. Men när det är något speciellt som rör familjen i Sverige flyger de självklart hem för att närvara.

När dottern Pernilla i januari hade premiär för sin show Hybris, fanns nästan hela familjen på plats på Cirkus i Stockholm. Men några som inte dök upp var just Christina och Hans, som istället var kvar i Spanien.

”Akut med ambulans”

Paret hade planerat för att åka hem och stötta dotterns stora premiär men nu delar Christina Schollin med sig av vad det var som stoppade deras hemgång till Sverige. Hon hade nämligen insjuknat plötsligt och behövde därför läggas in på sjukhus i Malaga, vilket är något som hon berättar för Aftonbladet.

Annons

– Jag blev väldigt sjuk. Det började med att jag verkligen inte mådde bra och knappt kunde andas. Jag kunde inte ens gå några få steg utan att få andnöd. Så jag fick åka in akut med ambulans till ett sjukhus i Malaga, det var tjutande sirener hela vägen. Jag hade fått blödande magsår och anemi och fick ligga där i tolv dagar. Jag fick blodtransfusioner och massa blod, det blev fyra påsar, säger hon till tidningen.

Hjärtat orkade inte medicinerna

Inte nog med det allvarliga magsåret så tog inte Christinas sjukdomsresa slut där. Hennes hjärta orkade helt enkelt inte med de starka medicinerna.

– Jag fick en fjorton dagar lång antibiotikakur, men det var tydligen för mycket för mitt hjärta eftersom jag har ett förmaksflimmer som jag också tar mediciner för. Det var verkligen jättejobbigt. Då fick jag åka in igen till sjukhuset för vatten i lungorna och jag fick även syrgas. Jag var riktigt illa däran, säger hon.

Annons

Det visade sig att magsåret berodde på att Christina hade råkat ut för Helicobacter pylori, en bakterie som är en vanlig orsak till just magsår.

– Många i min närhet trodde jag hade jobbat och stressat för mycket och att det var orsaken till magsåret. Jag hade åkt runt en hel del för att göra lite pr för min bok och när jag fick blödande magsår frågade jag därför läkaren om det kunde bero på stress. Men det har ingenting med saken att göra, utan berodde ju på bakterien.

Christina är nu tacksam för att hon tillbringar sin tid i karantän med sin make, eftersom det känns som ett bra sätt för henne att återhämta sig på.

Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Annons