Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Pernilla Wahlgren om Panik i tomteverkstan, Stjärnorna på slottet och nya showen

25 nov, 2019 
allas.se redaktionen
Pernilla Wahlgren fotograferad i samband med SVT:s info om julkalendern 2019 – Panik i tomteverkstan.
Realityshow med dottern Bianca på tv, egen föreställning på scenen, podcast och blogg – Pernilla Wahlgren är van att bjuda på sig själv. Nu får publiken i stället se henne i en ny roll – som tomtemor i årets julkalender.
– Jag älskar att prova nya saker, men på julen är jag väldigt traditionsbunden.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Att det är något visst med kombinationen december och Pernilla Wahlgren är egentligen inte särskilt konstigt. Hon är ju född på självaste julafton. Dessutom fyller mamma Christina Schollin år på annandagen, samt barnen Oliver och Bianca Ingrosso samma dag – den 30 december.

Per Andersson och Pernilla Wahlgren om julkalendern 2019:

Intervju med Dan Andersson och Pernilla Wahlgren från årets julkalenderBrand logo
Intervju med Dan Andersson och Pernilla Wahlgren från årets julkalender

– Det blir en dyr månad för släkten med firande nästan hela tiden. I år blir det ju också extra stort eftersom Oliver fyller 30 och Bianca 25, skrattar Pernilla.

Tomtemor och tomtefar i årets julkalender: Pernilla och Per Andersson.
Tomtemor och tomtefar i årets julkalender: Pernilla och Per Andersson.

Mellan 300 000 och 400 000 tv-tittare bänkar sig varje torsdagskväll för att följa henne och dottern Biancas vardagsliv i Wahlgrens värld i Kanal 5. Dessutom gör Pernilla en av Sveriges populäraste podcast tillsammans med Sofia Wistam – samt har över 500 000 följare på Instagram.

Annons

Hon är van att verkligen bjuda på sig själv och sitt privatliv – men nu väntar något helt annat. Nämligen att spela en annan roll – som tomtemor i årets julkalender i SVT, Panik i tomteverkstan.

Pernilla Wahlgren tillsammans med mamma Christina Schollin, dottern Bianca Ingrosso och pappa Hans Wahlgren på Kristallengalan 2018.
Pernilla tillsammans med mamma Christina Schollin, dottern Bianca och pappa Hans Wahlgren på Kristallengalan 2018.

– Jag blev jätteglad när jag fick frågan att vara med i ett sådant klassiskt program. Det tittade jag alltid på när jag var liten och sedan tillsammans med barnen. Och det är kul att Fredde Granberg och Thomas Claesson har skrivit manus och klockrent med Per Andersson som tomtefar. Vi hade väldigt roligt i hop under inspelningen.

Vilka är dina favoritkalendrar genom åren?

Trolltider och Teskedsgumman. För mig är det viktigt att man får mycket julkänsla och det får man garanterat i år också. Den utspelar sig på Nordpolen i den undangömda tomtebyn där Tomtens verkstad AB ligger.

Pernilla Wahlgren i Stjärnorna på slottet tillsammans med Björn Kjellman, Dragomir Mrsic, Julia Dufvenius Wollter och Måns Möller.
Förutom julkalendern är Pernilla även aktuell i Stjärnorna på slottet tillsammans med Björn Kjellman, Dragomir Mrsic, Julia Dufvenius Wollter och Måns Möller.

Julkalendern handlar ju om att barnen tappat tron på tomten och att ni måste få dem att göra det igen. Hur är det med din familjs tro på den vitskäggige?

Annons

– Theo är ju yngst av mina barn, men han har ju hunnit bli 12 år och går liksom inte att lura honom längre, haha. Däremot har vi 5-åringar bland syskonbarnen och de märker förhoppningsvis inte att det är min pappa Hans som döljer sig bakom tomterocken och lösskägget…

Du var bara fyra år när du framträdde första gången med din mamma Christina i tv-pjäsen Den längsta dagen. Nu agerar hon din mamma i julkalendern.

– Ja, det är jättekul att spela mot varandra igen. Hon och pappa är ju med en del i Wahlgrens värld också. Det är något vi får mycket uppskattning för, att vi är tre generationer i programmet. Något som lockar tittare i många olika åldrar – och det är jag säker på att julkalendern gör också.

Hur mycket betyder julen för dig?

Vem är Pernilla Wahlgren?

  • Namn: Pernilla Wahlgren.
  • Född: 24 december 1967 i Gustavsberg, Värmdö kommun.
  • Familj: Singel. Barnen Oliver (30), Bianca (25) och Benjamin (33) tillsammans med exmaken Emilio Ingrosso, sonen Theo (12) i hop med exsambon Joachim. Har även hundarna Dino och Sammy.
  • Bor: I ett kedjehus på Lidingö.
  • Intressen: Inredning, matlagning, bakning, mode och musik.
  • Aktuell med: Rollen som tomtemor i årets julkalender på SVT, Panik i tomteverkstan. Wahlgrens värld på Kanal 5. En av deltagarna i 14:e säsongen av Stjärnorna på slottet på SVT – tillsammans med Julia Dufvenius Wollter, Björn Kjellman, Dragomir Mrsic och Måns Möller. Podcasten Wahlgren & Wistam tillsammans med Sofia Wistam. Repeterar nya showen Pernilla Wahlgren har hybris som har premiär 23 januari på Lilla Cirkus.
Annons

Det är den mysigaste tiden på hela året, jag älskar att få en massa extra tid att umgås med familjen.

– Det är den mysigaste tiden på hela året, jag älskar att få en massa extra tid att umgås med familjen. Både jag och mina barn är väldigt traditionsbundna. Innan jul brukar vi träffas för att baka och pyssla tillsammans och vi firar högtiden på samma sätt varje år. Det enda som skiljer är om vi är hemma hos oss eller hos föräldrarna i mitt barndomshem. Vi har alltid ett stort julbord på dagen och Kalle Anka klockan tre går ju inte att missa!

Vad har du för favoriter på julbordet och äter du inte?

– Godast är köttbullar och Janssons frestelse, hemmagjort förstås. Men lutfisk och snaps är inget för mig. Något dopp i grytan blir det inte för min del heller.

Du är ju även aktuell som en av deltagarna i tv-programmet Stjärnorna på slottet – där ett av dina krav var att inte hamna i en tjafsig och bråkig grupp som när din mamma var med där?

– Ja, det var säkert bra tv för tittarna när det hände en massa, men mamma tyckte att det blev väldigt jobbigt med allt tjafs. Jag slapp allt sådant, vårt gäng trivdes jättebra och hade hur bra som helst tillsammans. Det var ett minne för livet.

Annons

För dig var det inget jobbigt att lämna ut dig själv, antar jag, du är ju van vid att visa upp ditt privata jag i er realityshow?

– Ja, varken jag eller Bianca spelar eller håller igen, utan är verkligen oss själva i programmet. Ända sedan första avsnittet för drygt tre år sedan har vi fått mycket beröm för att det inte är fejk. Jag tror tittarna tycker att det känns ärligt och äkta, samtidigt som det är mycket fart och roligt.

Även i podden och bloggen är du väldigt öppen – var går din gräns?

– Jag tycker att det blir alldeles för privat om jag träffar en ny man. Det skulle sluta med en massa löpsedlar och jag vill inte hänga ut någon som inte är van vid offentligheten på det sättet. Men annars kan vi vara rätt frikostiga med våra privatliv. Sofia har ju bland annat berättat om sin bröstcancer och jag om när jag drabbades av missfall innan jag blev gravid med Theo. Vi får mycket respons och uppskattning från lyssnarna.

Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso under inspelningen av Wahlgrens värld.
Varken Pernilla Wahlgren och Bianca Ingrosso håller igen i succéserien Wahlgrens värld.

I podden sa du nyligen att yngsta sonen Theo frågat om du inte haft sex sedan innan separationen med hans pappa?

Annons

– Ja, det var lite mer information än vad han behöver veta och är självklart inget en tolvåring ska gå runt och fundera över. Bianca är ju ganska frispråkig och tog upp det i Wahlgrens värld. Men hon vill bara väl, att morsan inte ska sluta som en gammal nucka helt enkelt. Sedan vill jag för övrigt tillägga att så länge har det inte gått …

Längtar du efter att träffa en ny man?

– Nej, jag vill ärligt talat leva ensam just nu. Jag har fullt upp med mig själv, mina barn, familj och vänner. Agendan är redan fullbokad med en massa roliga jobb. Jag trivs så himla bra som jag har det att jag inte har något behov att addera en man i mitt liv. Hur mycket Bianca än tjatar på mig om det...

Tidigare i höstas fick du gå ut och försvara henne efter alla negativa åsikter om att hon är elak mot dig?

Pernilla Wahlgren och Kim Sulocki och Hanna Hedlund i showen Kort, glad och tacksam.
I showen Kort, glad och tacksam spelade Pernilla mot bland andra Kim Sulocki och Hanna Hedlund. De är även med i hennes nya show.

– Alla har rätt att tycka vad de vill, men när det går till personangrepp måste man säga ifrån. Även om det är en realityserie är det en del som är uppskruvat och det klipps ihop på olika sätt. Samtidigt kan Biancas ironiska och sarkastiska humor vara svår att förstå, vissa personer tror att hon enbart är elak mot mig. Men alla som skriver illa om henne borde titta på hennes Vlogg, vid mötet med sina fans – för att se vilken omtänksam, känslosam, varm och rolig tjej Bianca är.

Annons

Hur ofta har du kamerateamet hos dig – och är det inte svårt att vara avslappnad när de följer varje steg du tar?

– De är ungefär där fyra dagar i veckan, oftast under ganska vanliga kontorstider. Det ringer på dörren på morgonen och så hänger de med mig fram till mellan tre och sex på eftermiddagen. Ibland är de även med på olika sorters resor, som till vårt hus i Spanien. Men på sommaren är vi helt lediga från programmet. Numera tänker jag inte så mycket på det, man är så van, teamet har nästan blivit som familjemedlemmar. Vi fortsätter så länge det är kul och tittarna vill ha oss kvar.

Din show Kort, glad och tacksam drog fulla hus och i slutet av januari är det dags för uppföljaren – Pernilla Wahlgren har hybris.

– Ja, jag längtar verkligen till premiären på Lilla Cirkus i Stockholm. Det är så enormt roligt att både Hanna Hedlund, Ola Forssmed, Måns Nathanaelson och Kim Sulocki ville vara med igen. Den förra var ju en jubileumsshow för att fira mina 40 år på scenen och 50 år på jorden. Uppföljaren blir en humorföreställning med musik, sketcher och parodier, som regisseras av Edward af Sillén – och vi tar den vidare ut på turné i vår och nästa höst.

Annons

Det är inte utan att man undrar hur du hinner med allt?

– Haha, ja det är till och med så att en supersocial person som jag kan tycka att det är skönt att vara helt ensam hemma i bland. Alla mina barn utom Theo har ju flyttat hemifrån och när han är hos sin pappa kan jag faktiskt njuta av att bara slänga mig i vår sköna soffa och äta mat framför tv:n.

Pernilla Wahlgren om julen

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…

… baka pepparkakor och lussekatter?

– En femma – det tycker jag är roligt och gör gärna. Sedan kanske jag inte är briljant på det, men helt okej.

… hitta rätt julklappar?

– Det skulle jag vilja säga att jag är bra på, brukar snappa upp vad framför allt barnen gärna vill ha. En nia.

… slå in julklappar?

– En nia. Det går jag in mycket för, vill att det ska bli fint och synas att man lagt lite tid på – och inte bara rafsat ihop något i sista stund. Vi skriver ofta roliga rim på paketen också.

… hinna med i tid, utan att behöva stressa ihjäl dig på slutet?

– Jag är ju känd för att ha lite svårt att passa tider, en gång fick jag rusa runt och köpa en julgran kvällen före julafton. Den hade knappt några barr kvar, haha. Men det är löst numera eftersom vi har en plastgran i stället. En fyra.

… griljera skinkan?

– Det är inte särskilt svårt och brukar bli bra. En nia.

… agera jultomte?

– Den uppgiften får nästan alltid min pappa Hans och han är en solklar tia. Det blir ju liksom inte trovärdigt om jag skulle sätta på mig ett skägg. Men om jag får agera tomtemor som i årets julkalender, ja, då får jag nog en tia jag också!

Av Joakim Löwing

Foto: Carolina Byrmo/TT, Janne Danielsson/TT, Ulrika Malm/SVT, Cornelia Nordström/TT och Karin Törnblom/TT

Annons