Coronakrisen: Allvarliga beskedet om Mette-Marit

Porträtt av norska Mette-Marit som kämpar med en lungsjukdom.

Norska kronprinsessan Mette-Marit lider av den kroniska sjukdomen lungfibros, vilket nu gör att hon tillhör en riskgrupp för coronaviruset.
Många är nu oroliga för henne.

Som flera andra har det norska kungahuset valt allt ställa in eller skjuta upp alla officiella evenemang och besök på grund av coronaviruset.

– Vårt land befinner sig i en allvarlig situation som drabbar både enskilda individer och samhället i stort. Det är avgörande att vi alla deltar i den nationella samlingen för att undgå att utsätta oss själva eller andra för smitta, sa kungahuset i ett uttalande.

Allvarliga läget för Mette-Marit

För ett drygt år sedan avslöjades det att Norges kronprinsessa Mette-Marit drabbats av den kroniska sjukdomen lungfibros. Den kan orsaka hosta, andfåddhet, trötthet, återkommande lunginfektioner och viktminskning.

Lungsjuka Nova visar hur du tvättar händerna rätt

– Jag blir mycket mer sliten än förut. Så jag måste ta hand om mig mer än tidigare, sa kronprinsessan då till NRK.

Hon har under året ställt in en del uppdrag på grund av sjukdomen, och arbetar inte längre som förr. Till NRK fortsatte hon berätta om sin syn på sjukdomen:

– Efter att jag blev sjuk så har jag blivit mer avslappnad kring det. Jag ser inte längre på döden som något stort och mörkt.

Eftersom att Mette-Marit som lider av den kroniska lungsjukdomen tillhör hon en riskgrupp.

– Hon gör som alla oss andra. Hon försöker följa råden från Folkhälsoinstitutet, har kronprins Haakon sagt tidigare i veckan, skriver Svensk dam.

Folkets oro för kronprinsessan

Men trots det är det många som är oroliga för kronprinsessan.

– Kronprinsfamiljen är extra noga med sin hygien och försöker begränsa all onödig kontakt. Mette-Marit och Haakon tar coronaviruset på största allvar. Mette-Marit har kämpat med lungproblem och det sista som behövs är en corona-infektion, säger kungaexperten Anders Johan Stavseng på norska Se og Hör.

Mette-Marit är inte ensam om att tillhöra en riskgrupp i kungafamiljen. Även kung Harald befinner sig i en riskgrupp, det på grund av hans höga ålder.

– Kung Harald sa under förra veckans statsbesök till Jordan att han inte var rädd för coronaviruset, säger

Läs mer om coronaviruset

Hur smittar COVID-19? Och hur kan jag skydda mig? Hur farlig är egentligen en pandemi och vad kan jag själv göra för att hjälpa andra?

Här har vi samlat alla våra artiklar om coronaviruset och dess spridning.

Läs allt om coronaviruset här

Foto: TT

Agnes Wold avlivar myter om corona: "Trams"

Mer nöjesinnehåll hos allas.se: