Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Därför är Magdalena Forsberg en av våra mest folkkära idrottskvinnor

25 jul, 2022 
Amanda Olsson
Magdalena Forsberg

Sportstjärnan Magdalena Forsberg har många medaljer i bagaget – och antal gånger på pallen är oräkneliga. Redan som 19-åring tog hon oss med storm när hon hämtade hem sitt första VM-brons i stafett. Här listar vi fem tillfällen hon fått oss att bli stumma av beundran.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 saker om Magdalena Forsberg du kanske inte vissteBrand logo
Se också: 5 saker om Magdalena Forsberg du kanske inte visste

Hon är inte bara en av Sveriges bästa skidskyttar genom tiderna – utan bär även upp titlarna som tv-kommentator, ekonom och föreläsare.

Nedan listar vi fem stora händelser från stjärnans karriär.

1. Magdalena Forsbergs genombrott

År 1997 kammade hon hem två guld och ett brons under skidskytte-VM i slovakiska Brezno. Över en natt hade svensken blivit världsstjärna.

– Det blev en väldig uppståndelse när jag kom hem, det märktes verkligen att det här hade fått genomslag. Jag försökte verkligen ställa upp för allt och alla för jag fick ju chansen att synas nu och skidskyttet som sport fick chansen att synas, berättade stjärnan i SVT:s sommaröppet.

Annons
Magdalena Forsberg med sina medaljer från skidskytte-VM år 1997.
Magdalena Forsberg med sina medaljer från skidskytte-VM i Brezno i Slovakien 1997 – två guld och ett brons.

2. Vinsten i Mästarnas mästare 2013

Magdalena var faktiskt den första kvinnan som vann Mästarnas mästare.

I semifinalen var det Magdalena Forsberg, Anna Lindberg och Bernt Johansson som tävlade mot varandra. Där vann Anna första grenen, som därmed fick trettio sekunders försprång mot Bernt – som blev tvåa. Bernt fick i sin tur trettio sekunders försprång mot trean, Magdalena, inför den andra grenen.

Annons

I andra grenen vann Anna, tätt följd av Magdalena som lyckades knipa andraplatsen. Bernt blev därmed utslagen och finalen stod sedan mellan Anna och Magdalena.

Finalen gick ut på att räkna för att se vem som kom närmast två minuter, för att sedan få fram kombinationer till låsen på de kedjor som fängslade dem. Till sist skulle de två deltagarna stapla klossar för att få fram ett armborst att använda för att skjuta prick på tre måltavlor. Magdalena vann denna kamp mot Anna och blev Mästarnas mästare.

Magdalena Forsberg med pokalen i handen efter vinsten i Mästarnas mästare 2013.
Magdalena Forsberg med pokalen i handen efter vinsten i Mästarnas mästare 2013.

3. Hon har fått Jerringpriset flest gånger

Hela fyra gånger har Magdalena fått ta emot det speciella priset – vilket är rekord för svenska idrottsutövare.

Annons

Första fick hon efter sitt genombrott 1997 och de andra gångerna var 1998, 2000 och 2001.

Magdalena Forsberg som tar emot Jerringpriset av prins Carl Philip år 2002.
Magdalena Forsberg tar emot Jerringpriset av prins Carl Philip år 2002.

Radiosportens Jerringpris

Priset är uppkallat efter den svenske radiopionjären Sven Jerring och delas ut till en framgångsrik svensk idrottare för en framgångsrik sportprestation under det gångna året.

4. Slutade på andra plats i Let's Dance 2019

Magdalena Forsbergs danspartner Fredric Brunberg valde att hoppa av Let's Dance på grund av personliga skäl. Då hoppade den erfarna dansaren Tobias Karlsson in som Magdalenas nya partner – och han gjorde det med bravur.

Annons

Tobias Karlsson har varit med i Let's dance flera gånger tidigare och vann tredje säsongen tillsammans med kocken Tina Nordström.

Magdalena och Tobias tog sig hela vägen till finalen – där de besegrades av Kristin Kaspersen och hennes partner Calle Sterner. Hon var dock väldigt nöjd med andraplatsen och berättar att hon tyckte Kristin och Calle var värdiga vinnare.

Skidskytten Magdalena Forsberg och dansaren Tobias Karlsson Finalen i Let's Dance 2019.
Skidskytten Magdalena Forsberg och dansaren Tobias Karlsson Finalen i Let's Dance 2019.

5. Vinsten i På Spåret 2021

I par med Claes Elfsberg gjorde de succé i På Spåret. Det var Magdalenas andra medverkan i programmet, då hon säsongen 2005 - 2006 kom på andra plats tillsammans med Adde Malmberg. För Claes var det däremot debut.

Annons

– Vi kan helt olika saker, tack och lov. Det kanske gjorde oss till ett bra par. Vi kände inte varandra sedan tidigare, vi har bara hälsat någon gång, utan det var ”På spåret”-redaktionen som tussade ihop oss. Jag är djupt imponerad av hennes bedrifter. Hon är duktig på sport och mat, vilket jag definitivt inte är, medan jag hela mitt yrkesliv hållit på med politik, kan en del geografi och har historia som ett allmänintresse, berättade Claes för Expressen.

Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg i På Spåret 2021.
Magdalena Forsberg och Claes Elfsberg i På Spåret 2021.

Källa: Wikipedia

Annons