Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Magdalena Forsberg om cancerbeskedet: ”Jag har fått ett extra bonusliv”

04 mar, 2020 
Lisa Nilsson
Porträtt av Magdalena Forsberg från Let's Dance-tiden.
Plötsligt stod den tidigare skidskyttestjärnan Magdalena Forsberg inför sitt livs största utmaning.
Beskedet var skrämmande tydligt: hon hade en tumör – men läkarna visste inte om den var elakartad eller inte.
– Jag skar i den och den såg inte så kul ut, sa läkaren efter ingreppet, berättar Magdalena Forsberg som fick vänta på svaret i två månader och tvingades operera bort sin njure.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

I söndags tog sig Magdalena Forsberg tillsammans med sin Let’s Dance-vän Kristin Kaspersen över mållinjen i årets Vasalopp. Om någon hade sagt det till henne för två år sedan hade den folkkära idrottsprofilen aldrig vågat tro det.

Magdalena Forsberg i Renées brygga:

Renées brygga med Magdalena ForsbergBrand logo
Renées brygga med Magdalena Forsberg

Läkaren såg en tumör

52-åriga Magdalena Forsberg hade under nästan ett helt år haft ont i magen, smärtorna kom i skov och hon hade därtill känt sig låg. I slutet av 2017 fick hon reda på att hon var laktosintolerant men enligt läkarens ordination skulle hon behöva röntgas om problemen inte försvann. Vilket de inte gjorde.

I samband med skiktröntgen fick Magdalena Forsberg det värsta beskedet: hon hade en tumör på ena njuren.

Hamnade i chocktillstånd

I en intervju med Cancerfonden berättar den tidigare världsstjärnan i skidskytte att det svindlade för ögonen när hon såg läkarens bekymrade min.

Annons

– Man sitter där och allting stannar upp. Jag minns att gardinerna fladdrade för ett öppet fönster, jag tror att det var en av sommarens varmaste dagar. Och så dröjde läkaren där han satt och läste min journal, han ryckte till innan han fortsatte: “Du har en tumör på din ena njure”.

– Hur kunde jag bära på en tumör när jag känner mig så stark? Det var en av de mest återkommande tankarna, säger Magdalena Forsberg, som är ambassadör för Cancerfonden.

Det läkaren i det läget inte kunde svara på var om tumören var god- eller elakartad, något som försatte Forsberg i chocktillstånd. Tumören behövde avlägsnas och ett vävnadsprov sändas iväg för att ta reda på om den var cancerogen.

Den 13 juni 2018 opererades Magdalena Forsberg, ingreppet tog fem timmar och läkaren tvingades ta bort hela njuren för att avlägsna tumören som var stor och satt illa till.

Annons

Månader av väntan på besked

Efter operationen var hon snabbt tillbaka på benen – fysiskt. Men mentalt var det värre då hon stod inför en fruktansvärd väntan. Hon beskriver för Cancerfonden att tankarna snurrade och att hon hade svårt att ta in att hon som bara trodde att hon var förkyld, hade drabbats.

– Jag kände mig ändå så besviken över att min kropp hade svikit mig. Att jag inte kunde lite på den, säger Magdalena Forsberg.

Den tidigare elitidrottaren berättar vidare att hon tänkte mycket på sin familj: barnen Erik, 12, och Olle, 16, samt maken Henrik. På allt hon skulle behöva lära sina söner innan hon försvann och hur hon skulle hantera den långa väntan – som hon beskriver som ren och skär ångest. Tillsammans med sin make Henrik bestämde Magdalena sig för att bara berätta för barnen och de allra närmaste.

Annons

Fick ett bonusliv

Det blev en lång och olidlig sommar – men den 8 augusti fick Magdalena Forsberg det svar hon så innerligt önskat: tumören var av en helt ofarlig sort och glädjen obeskrivlig.

– Jag har fått ett extra bonusliv och jag är numera oerhört tacksam, säger idrottsprofilen.

– Jag fick livet åter och det är fantastiskt. Jag tar helt klart andra beslut idag och gör andra prioriteringar. Jag hade aldrig varit med i Let's Dance, rest till Australien med familjen eller åkt Vasaloppet om jag inte fått chansen till ett nytt liv.

Foto: Byrmo Carolina/Aftonbladet/TT

Annons