Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Därför får prinsessan Sofia inte vara med på Nationaldagen

04 jun, 2021 
Helena Wiklund
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia med sonen prins Alexander på nationaldagen år 2016.
Det blir inget kungligt firande för prinsessan Sofia och prins Carl Philip på söndag. De får följa Nationaldagen från tv-soffan, som alla andra.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Svenska flaggan kommer att gå i topp hemma hos prinsessan Sofia och prins Carl Philip på Villa Solbacken. Och vi kanske kan hoppas på en härlig Instagram-bild.

Men den blå-gula Sverigedräkten får hänga kvar i Sofias klädkammare för andra året i rad: Det blir inget officiellt kungligt nationaldagsfirande för prinsessan Sofia, 36, och prins Carl Philip, 42 – i år heller.

Se också: Fem saker du kanske inte visste om prinsessan Sofia

5 saker du kanske inte visste om prinsessan SofiaBrand logo
5 saker du kanske inte visste om prinsessan Sofia

Kronprinsessan Victoria, 43, och prins Daniel, 47, kommer att axla det kungliga uppdraget under firandet på Skansen helt på egen hand, och nytt är också att Victoria tar över kungens uppdrag och delar ut fanorna. Medan kungen själv kommer att hålla tal från Stockholms slott.

Annons
Prinsessan Sofia Prins Carl Philip Nationaldagen Sverigedräkt Skansen
I vanliga fall brukar vi få se fyra prinsessor på Skansen – men nu blir det bara en.

Så det är själva kärnan av kungafamiljen som vi får se på söndag – inga andra. Och det är ju stor skillnad mot den kungliga storfamilj på nio personer (med prinsessan Estelle inräknad) som brukar sitta bänkad framför Sollidenscenen.

Kungafamiljen Sollidenscenen Skansen Nationaldagen
Nationaldagen är en av de högtider när hela kungafamiljen samlas.

Men trots det finns det ändå gott hopp för prinsessan Sofia – år 2022:

Annons

– Detta är ett undantagsår, precis som det var förra året, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Och ja – den här krympta kungliga representationen beror förstås på pandemin. När detta väl är över får vi alltså se prinsessan Sofia göra comeback i sin Sverigedräkt.

Nationaldagen 2021: Så firar kungafamiljen

Nationaldagen på söndag inleds klockan 10.00 med att kungen inviger den nya utställningen på Stockholms slott, om sin farmor: Daisy. Kronprinsessan Margareta 1882–1920.

Utställning Stockholms slott. Prins Sigvard, Gustaf VI Adolf, kungens pappa, prins Bertil, kronprinsessan Margareta och prinsessan Ingrid.
En bild från den kommande utställningen om kungens farmor. Från vänster prins Sigvard, Gustaf VI Adolf, kungens pappa, prins Bertil, kronprinsessan Margareta och prinsessan Ingrid.

Kungaparets närvaro på Skansen är som sagt inställd och precis som i fjol håller kungen sitt tal från Logården på Stockholms slott, med drottningen vid sin sida.

Annons

Samtidigt befinner sig kronprinsessan Victoria och prins Daniel alltså på Skansen i Stockholm, där Victoria delar ut årets fanor på uppdrag av kungen. Och allt sänds i SVT:s Nationaldagen (SVT2 kl 20.00).

Kungen Nationaldagen Flaggor Fanor Skansen
Fanutdelningen har i alla år varit ett av kungens viktigaste uppdrag. Men i år axlar Victoria hans roll.

Nationaldagen 2021: Kungaparet träffar Victoria på slottet

Sedan avslutas SVT:s sändning traditionsenligt cirka klockan 21.30 med Arméns stora tapto från Logården, och då får vi se kungen, drottningen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel på slottstrappan tillsammans med talmannen och statsministern.

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna.

Annons