Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Därför har Malou von Sivers och maken skilda sovrum

07 dec, 2022 
Ebba S. Dahlman
FotografCAROLINA Byrmo/Aftonbladet, Anders Wiklund/TT
Kan man sova i ett annat sovrum än sin partner och fortfarande ha en intim relation?
Det frågar sig Malou von Sivers under en uppmärksammad sändning av Nyhetsmorgon.
Programledaren avslöjar samtidigt att hon och maken Sten Haage har separata sovrum – och anledningen bakom beslutet!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
5 starka ögonblick vi minns från "Malou efter tio"Brand logo
5 starka ögonblick vi minns från "Malou efter tio"

Sedan Malou von Sivers chockbesked i våras: att hon, efter 32 säsonger, beslutat att lägga ner tv-programmet Malou efter tio har programledaren hållit sig sysselsatt på annat håll.

Förutom det nygamla programmet Malou möter och en ny bok syns hon dessutom leda Nyhetsmorgon på söndagarna. Där får hon även besök av Perspektiv-panelen; Marie Göranzon, Åsa Beckman och Martina Montelius.

I söndagens panel tog programledaren Malou upp den laddade frågan om separata sovrum. En obekväm fråga, och personlig för Malou, då hon och maken Sten Haage sover i separata sovrum.

– Jag tror att människor ska tro att vi är på väg att skiljas, förklarar hon.

Malou von Sivers äktenskapskris efter olyckan – gick i parterapi

Malou von Sivers och maken Sten Haage träffades i slutet på 70-talet. Paret har varit lyckligt gifta sedan 1993 och är i dag både föräldrar och farföräldrar. Men under hösten berättade hon om äktenskapskrisen som uppstod efter hennes egen traumatiska olycka i skidbacken.

Annons

Det var under en familjesemester i alperna i början på året som TV4-profilen föll tio meter utför ett stup och skadades allvarligt. Själv trodde hon att hon skulle dö under olyckan. Men det var även traumatiskt för maken.

– Sten kände också att han hade gått in i ett trauma för han trodde att jag var svårt skadad eller till och med död. Hans historia hade liksom inte kommit fram, berättar Malou in en intervju med Expressen.

En kris i förhållandet uppstod. Båda två var hårt drabbade efter olyckan, såväl fysiskt som psykiskt. Då bestämde sig makarna för att söka professionell hjälp och började gå i parterapi.

– Det var spännande eftersom ingen av oss hade funderat på det. Vi är så självständiga och jämlika och har liksom inte delgivit varandra varenda litet beslut, som jag vet att andra par har gjort. Vi körde på liksom, berättade Malou för tidningen.

Annons

– Vi har sagt att vi ska försöka hålla kvar det där. Vi ska tänka på att fråga varandra varje dag, och verkligen lyssna på och rikta uppmärksamheten mot varandra lite mer.

Därför har Malou von Sivers och maken skilda sovrum

Parterapin blev alltså en otroligt viktig hjälp för Malou och maken Sten i att överkomma äktenskapskrisen. I söndagens sändning av Nyhetsmorgon valde Malou dock att lyfta parets uppdelade sovarrangemang i en diskussion med Perspektiv-panelen. Något som, om man ska använda panelen som fokusgrupp, är mycket vanligare bland gifta par än vad man tror.

Tre av fyra panelmedlemmar, alla förutom Marie Göranzon, menar att de föredrar separata sovrum, men att de känner igen sig i Malous dilemma. Föreställningen är nämligen fortfarande att bara par som är på väg att göra slut väljer att inte sova tillsammans.

– Jag tror att människor ska tro att vi är på väg att skiljas. Och att det är början till slutet, säger Malou och berättar att Sten inte är lika obekväm med att erkänna det för omgivningen.

Annons

– Då tystar jag ner honom och kommer in i samtalet, men då forsätter han för han tycker att det är en väldig pragmatisk lösning. Och jag försöker skyla över.

Malou och Sten tillsammans med två av tre barn; dottern Julia och sonen Malcolm, på Kristallengalans röda matta år 2021.
Malou och Sten tillsammans med två av tre barn; dottern Julia och sonen Malcolm, på Kristallengalans röda matta år 2021. Sonen Sebastian (frånvarande i bilden) är precis som sin mor programledare på TV4.

Panelen konstaterat att frågan om separata sovrum är laddad. Inte minst på grund av fördomen om att ett separat sovliv innebär ett dött sexliv. Något som inte nödvändigtvis är en sanning.

Men att prata om beslutet i det egna äktenskapet, väcker ändå blandade känslor hos Malou.

– Jag kan både känna lite grann oro och ångest att man tappar den här närheten, som att sträcka ut den här foten eller handen. Samtidigt njuter jag av att jag kan läsa hur länge jag vill innan jag släcker eller gå upp hur tidigt jag vill. Jag tycker det är dubbelt, berättar hon.

Foto: Karin Törnblom/TT, Anders Wiklund/TT

Annons