Därför skjuter TV4 upp säsongspremiären av ”Solsidan”

Felix Herngren, Mia Skäringer, Malin Cederbladh, Henrik Dorsin, Johan Rheborg och Josephine Bornebusch i säsong 6 av Solsidan som har premiär den 20 oktober 2019.
TV4-succén Solsidan skulle ha premiär på streamingtjänsten C More den 6 oktober. Men nu meddelar TV4 att premiären skjuts upp eftersom risken är stor att avsnittet annars sprids illegalt. "Vi måste nu agera kraftfullt för att skydda vårt material", säger Fredrik Arefalk, kanalchef på TV4 och C More Film och serier i ett pressmeddelande.

Få programstarter är väl så efterlängtade som Solsidans sjätte säsong. Det har gått fyra år sedan den senaste säsongen sändes i tv 2015 och nu vill alla veta hur det ska gå för de älskade karaktärerna.

TV4 gick tidigare ut och meddelade att serien skulle ha säsongspremiär allra först på streamingtjänsten C More den 6 oktober 2019. På TV4 och TV4 Play skulle säsongen dra i gång först den 20 oktober. Men två dagar innan premiären drar nu TV4 i bromsen och meddelar att man senarelägger premiären också på C More. Orsaken är att tittandet hos de illegala streamingtjänsterna ökat.

Felix Herngren, Mia Skäringer, Malin Cederbladh, Henrik Dorsin, Johan Rheborg och Josephine Bornebusch i säsong 6 av Solsidan. Solsidan säsong 6 har premiär på C More den 6 oktober 2019 och på TV4 den 20 oktober 2019.

Felix Herngren, Mia Skäringer, Malin Cederbladh, Henrik Dorsin, Johan Rheborg och Josephine Bornebusch i säsong 6 av Solsidan. Foto: Pär Bäckstrand/C More/TV4

– Vi har precis avslutat analysen av vår senaste storsatsning Fartblinda och kan tyvärr konstatera att tittandet har varit allt för stort på de illegala streamingtjänsterna. Solsidan är vår absolut mest efterlängtade premiär under hösten och därmed hett eftertraktad av illegala streamingtjänster. Solsidan är också det program som vi sedan tidigare vet har fått mycket stor spridning på de illegala streamingtjänsterna. Vi måste nu agera kraftfullt för att skydda vårt material, säger Fredrik Arefalk, kanalchef på TV4 och C More Film och serier, i ett pressmeddelande.

Då har Solsidan säsong 6 premiär

TV4 skriver att man också tidigare reagerat starkt på de illegala streamingtjänsternas verksamhet. Enligt deras interna beräkningar kostar de här tjänsterna TV4 minst 150 miljoner kronor per år. Ser man till branschen i stort rör det sig sannolikt om miljardbelopp, enligt TV4.

– Anledningen till att vi flyttar C More-premiären är att vi riskerar att tappa för stor del av publiken till de illegala streamingtjänsterna innan Solsidan sänds på TV4 och TV4 Play. Det påverkar tittarsiffrorna och därmed möjligheten att sälja annonser. Det leder givetvis till sämre möjligheter att finansiera våra satsningar på svenskt drama och vårt övriga innehåll, säger Fredrik Arefalk.

Premiäravsnittet av Solsidan säsong 6 på C More blir nu istället den 20 oktober 2019, samma dag som det också visas på TV4 och TV4 Play.

Vad handlar Solsidan säsong 6 om?

I säsong 6 av Solsidan, som utspelar sig 1,5 år efter långfilmen, har ett nytt par flyttat in i grannskapet. Det är Suzy och Eric Kenneby – spelade av Katia Winter och Peter Apelgren – som numera bor grannar med Fredde och Mickan. Det här är inte helt oproblematiskt eftersom diplomaten Suzy är Mickans gamla mobbare från skoltiden.

Katia Winter som Suzy Kenneby i Solsidan säsong 6.

Katia Winter som Suzy Kenneby i Solsidan. Foto: TV4

Det blir inte bättre av att Suzy nästlar sig in i Mickans vänkrets.

– Det känns fantastiskt roligt att Peter Apelgren och Katia Winter gör rollerna som Eric och Suzy Kenneby. De lyckas verkligen med att göra de här nya grannarna riktigt bra! Mickan och Fredde kommer att älska och hata dem och vi kommer att få nya, galna, intriger att skratta åt. Det som framkallade många skratt på manusstadiet har blivit ännu roligare nu när vi tittar på de snart färdiga avsnitten, har Josefine Tengblad, dramachef på C More och TV4, tidigare sagt i ett pressmeddelande.

Känns det jobbigt att vänta ända tills den 20 oktober innan du får se Solsidan i tv-rutan? Då kan du trösta dig genom att se trailern till säsongen här!