Därför vägrar Suzanne Reuter Stjärnorna på slottet

Suzanne Reuter är högaktuell med Vår tid är nu och en ny film med lorry-gänget.
Skådespelaren Suzanne Reuter har inga problem med att spela bitsk och vass – så länge det finns värme i rollen. I en intervju med Dagens Nyheter berättar skådespelaren nu om sitt liv på landet, sitt arbetet och varför hon inte skulle kunna tänka sig att vara med i ”Stjärnorna på slottet”.

Suzanne Reuter är aktuell på flera fronter i år. Skådespelerskan sjunger musikal i Gentlemannen på Oscarsteatern i Stockholm, spelar in ny film med Lorry-gänget och syns som familjeöverhuvudet Helga Löwander i tv-serien Vår tid är nu.

Se också: 5 saker du kanske inte visste om Suzanne Reuter

5 saker om Suzanne Reuter du kanske inte visste
Slå på ljud

Och rollen som bitska matriarken Helga i det påkostade historiska dramat Vår tid är nu har uppenbarligen gått hem hos en bred publik. Suzanne Reuter får tummen upp från gamla damer på tunnelbanan och unga släktingar säger att de följer serien ”slaviskt”, berättar Suzanne Reuter för DN.

– Jag tror aldrig jag har fått så många glada tillrop, säger Suzanne Reuter till tidningen.

Lorry-gänget då: Lena Endre, Johan Ulvesson, Susanne Reuter och Peter Dalle.

Lorry-gänget då: Lena Endre, Johan Ulvesson, Susanne Reuter och Peter Dalle. Foto: IBL

Nu : Suzanne Reuter och Johan Ulvesson under inspelningen av Lyrro, Lorry-gängets nya film.

Nu : Suzanne Reuter och Johan Ulvesson under inspelningen av Lyrro, Lorry-gängets nya film. Foto: IBL

Måste ha värme

Suzanne Reuter fick sitt stora publika genombrott med humorserien Lorry som gick i SVT 1989-1995. Det var då svenska folket på riktigt fick upp ögonen för skådespelerskans vassa tajming. Den fortsatta karriären har inneburit många roller i det komiska facket men har spänt över allt från tv-serier, till film, Norén-pjäser och fars.

Stämpeln som bitsk och vass har hon ingenting emot. Så länge det finns värme i rollen.

– Om jag läser en roll om en bitsk människa men där det inte finns någon värme, då finns det inget att bygga på, inget att fantisera kring, då är man bara ilsken, säger Suzanne Reuter till DN.

Gillar inte utmaningar

Med roller i serier och filmer som Svensson, Svensson, Tomten är far till alla barnen och Fröken Frimans krig har Suzanne Reuter etablerat sig som folkkär skådespelerska.

Suzanne Reuter säger dock i intervjun med DN att hon ”avskyr utmaningar”. Det har till exempel krävts övertalning för att få henne att ställa upp i musikaler. Men nu, vid 65 års ålder, har hon insett att hon faktiskt kan sjunga.

Suzanne Reuter.

Suzanne Reuter. Foto: IBL Bildbyrå

Privatlivet är privat

Privat lever hon sedan tio år tillbaka i en hyrd stuga på Ekerö utanför Stockholm med hund och katt. Hon rider, vinterbadar och pysslar gärna med trädgården.

Suzanne Reuter har både barn och barnbarn men har bestämt sig för att hålla den delen av privatlivet för just privat.

Arbetet är en sak och familj en annan, resonerar hon.

– Så jag håller mig borta från program som Stjärnorna på slottet och andra program där man sitter runt bord och pratar. Jag håller mig till att göra roller och då vill jag att publiken ska se rollen, inte störas av en massa tankar om privata Suzanne som kladdar ner det arbetet, säger hon till tidningen.

Läs också:

Suzanne Reuter krävde operation efter anfallen: ”Visste att de hade fel”