Deckardrottningen Agatha Christie försvann spårlöst-mysteriet lever

Deckardrottningen Agatha Christie

Foto: TT

Plötslig var hyllade deckardrottningen Agatha Christie spårlöst försvunnen. Efter tio dagar fick gåtan en oväntad lösning. Men orsakerna är ännu oklara.

På kvällen den 3 december 1926 lämnade Agatha Christie sitt hem utanför London utan att tala om vart hon skulle. Det var början på ett sensationellt och omskrivet försvinnande. Den populära deckarförfattaren var spårlöst borta och det engagerade allt från hennes läsare till polis och politiker. Agatha Christies försvinnande växte till ett mysterium värdigt en av hennes egna kluriga kriminalromaner.

Polis letar efter den försvunna Agatha Christie

Foto: TT

Agatha bodde med sin man Archibald och sjuåriga dottern Rosalind i ett pampigt hus i en välbeställd Londonförort. Hon hade debuterat med En dos stryknin bara sex år tidigare 1920 med den excentriske belgaren Hercule Poirot och succén var omedelbar. Läsarna kunde inte få nog av de finurligt ihopflätade kriminalgåtorna i typisk brittisk miljö. Det gick ju aldrig att gissa vem mördaren var! Men den knivskarpe Hercule Poirot avslöjade alltid missdådaren i slutet och kunde lika elegant som intelligent presentera fallets lösning. Böcker som Dolken från Tunis, Mordet på Orientexpressen och Döden på Nilen följde, blev klassiker och befäste Agathas ställning som deckardrottning – en ställning som än i dag är ohotad. Hon är den mesta sålda romanförfattaren genom tiderna och hennes romaner har sålts i svindlande två miljarder exemplar. Agatha är också den mest översatta författaren efter att ha översatts till över hundra språk. Pjäsen Råttfällan innehar världsrekordet som den längst spelade pjäsen, efter premiären på en teater i Londons West End den 25 november 1952 spelades den utan avbrott fram till den 16 mars 2020 då coronapandemin stoppade den tillfälligt. Då hade pjäsen spelats i drygt 67 år vilket innebar över 27 500 föreställningar.

Otaliga filmer och tv-produktioner har följt genom åren. Folk verkar aldrig tröttna på mordmysterier med Hercule Poirot och Miss Marple.

Hercule Poirot spelad av David Suchet

Hercule Poirot spelad av David Suchet i den brittiska tv-serien.

Foto: TT

Började med vadslagning

Allt hade börjat med att Agathas storasyster slagit vad med henne om att hon skulle skriva ”en kriminalhistoria som är olöslig”. Agatha antog utmaningen och resten är historia som det brukar heta. Agatha var en flitig och produktiv författare som skrev två-tre böcker om året, men nu hade hon lämnat skrivmaskinen i sitt arbetsrum och var spårlöst försvunnen. Hennes bil hade hittats övergiven vid ett kalkbrott med ett utgånget körkort och kläder kvarlämnade. Det fanns inga ledtrådar till vart deckarförfattaren hade tagit vägen. Hade ett brott begåtts?

Agatha Christie med dottern Rosalind.

Agatha Christie med dottern Rosalind.

Foto: TT

Tidningarna fick snabbt reda på försvinnandet och nyheten skapade stora rubriker på förstasidorna världen över. Inrikesministern William Joynson-Hicks satte press på polisen, alla resurser skulle användas för att hitta den försvunna författaren.

Över tusen polismän och 15 000 frivilliga deltog i sökandet efter Agatha och man kan lugnt konstatera att närområdet verkligen finkammades. Flygplan skickades upp för att spana efter henne från luften. En tidning utlyste en belöning på 100 pund, motsvarande 71 500 kronor i dagens penningvärde, till den som kunde lämna upplysningar som ledde till fallets lösning. Deckarkollegan Sir Arthur Conan Doyle, skapare av Sherlock Holmes, anlitade ett medium som med hjälp av en av författarens handskar skulle försöka lokalisera henne. Trots det massiva sökpådraget och medhjälpare med mediala förmågor var och förblev Agatha borta. Spekulationerna växte liksom oron. Tidningarna sålde lösnummer i drivor. Vad hade hänt den populära författaren? Varför fanns det inga spår efter henne? Var det verkligen ingen som hade sett henne? Mysteriet antog mytiska proportioner. Så efter tio dagar fulla av frågor hittades Agatha. Hon befann sig på ett hotell i Harrogate i Yorkshire där hon hade skrivit in sig som Mrs Tressa Neele från Kapstaden. Personalen hade känt igen henne och kontaktat polisen.

Förstasida om Agatha Christies försvinnande

Agatha Christies försvinnande var förstasidesstoff

Foto: TT

Se också: 7 kändisar som är mer svenska än du visste
1:02

Efter reklamen: Se också: 7 kändisar som är mer svenska än du visste

(1:02)

Slå på ljud

Agatha åkte hem till sin syster för att vila. Journalister avvisades och inga telefonsamtal besvarades. Senare meddelades att Agatha hade drabbats av minnesförlust som orsakats av ett nervöst sammanbrott. Detta i sin tur berodde på stress efter att hennes mamma dött och maken varit otrogen och ville skiljas. Det har i efterhand spekulerats i om det hela var ett publicitetstrick eller en hämnd på den otrogne mannen. Ville Agatha att han skulle få skulden för hennes försvinnande och kanske till och med misstänkas för mord?

Tog mysteriet med sig i graven

Agatha Christie och Max Mallowan

Agatha Christie med andra maken Max Mallowan i mitten. Agatha följde med sin man på flera ­utgrävningsexpeditioner i Mellanöstern.

Foto: TT

Agatha kommenterade aldrig försvinnandet och fortsatte sin framgångsrika författarkarriär som om ingenting hade hänt. Äktenskapet med Archibald Christie, överste och pilot i flygvapnet, hade länge varit olyckligt och efter försvinnandet gick de skilda vägar. Några år senare mötte Agatha arkeologen Max Mallowan och de gifte sig 1930. Den här gången var kärleken av det mer hållbara slaget och äktenskapet varade livet ut. Agatha följde med sin man på flera utgrävningsexpeditioner i Mellanöstern, där hon fick inspiration till sina böcker. Agatha fortsatte att skriva långt upp i åren, 85 år gammal avled hon efter en kortare förkylning den 12 januari 1976. Deckarvänner över hela världen sörjde den ikoniska författaren. Åren har gått men Agatha Christies är fortfarande lika populär och ständigt nya läsare upptäcker och fascineras av hennes kriminalromaner.

Agatha Christies hem till salu

Winterbrook house i Wallingford, Oxfordshire. Här bodde Agatha Christie och hennes man Max från 1934. Huset lades ut till försäljning våren 2021.

Foto: TT