Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Deckare: 7 svenska spänningsromaner att läsa i sommar!

19 jun, 2023 
Cecilia Gustavsson
En kvinna som läser en bok
Letar du efter en spännande bok att läsa i sommar? Här är 7 tips på svenska spänningsromaner som passar perfekt att läsa på lediga dagar!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Finns det något bättre att koppla av hjärnan med än att kasta sig in i en spänningsroman? Många svenska författare lyckas göra sin egen grej av genren, och skapa originalitet trots deckarfloden.

Se ocskå: Mest hyllade svenska krimserierna just nuBrand logo
Se ocskå: Mest hyllade svenska krimserierna just nu

7 tips på spänningsromaner

Här har vi samlat 7 tips på spännande deckare som passar att läsa under sommaren.

1. Lånaren av Camilla Grebe och Carl-David Pärson

Boken Lånaren

En av våra bästa svenska spänningsförfattare har skrivit denna tillsammans med sin vuxne son – ett lyckat samarbete. Intrigen är klassisk: En familj flyttar in i ett hus där det händer oförklarliga saker. Här finns en realistisk vardag med stråk av något oförklarligt på ett sätt som påminner om John Ajvide Lindqvist.

Annons

2. Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Händelser vid vatten

Missade du den lysande tv-serien, eller fick mersmak på att också läsa boken? En av 90-talets bästa svenska romaner finns i snygg pocketutgåva. Denna är en mix av ”vanlig” roman och spänning. Ekman skriver fantastiskt bra, det är suggestivt, levande och det går inte att sluta läsa.

3. Djuphamn av Tove Alsterdal

Djuphamn

Sista delen i trilogin om polisassistent Eira Sjödin går utmärkt att läsa som fristående. Dykare hittar kvarlevorna av en man i Ångermanälven. Eira är gravid och ska egentligen ha skrivbordstjänst, men får ta sig an fallet. Trådarna leder tillbaka till Ådalen under 1960-talet. Välskrivet och spännande av Alsterdal, som vanligt.

Annons

4. Eventuellt uppsåt: Att döda ortens gangsters av Jan Guillou

Eventuellt uppsåt: Att döda ortens gangsters

Här visar sig en ny sorts Guillou – det svänger om texten, det är roligt, spännande och väldigt samtida. Journalisten Erik Ponti (författarens alter ego) och vännen Carl Hamilton är båda pensionärer. Men det hindrar dem inte från att kasta sig in nya uppdrag med hjälp av en hisnande teknik.

5. En dyrbar fångst av Christoffer Holst

En dyrbar fångst

För den som gillar deckare med feelgoodkänsla. Flyhänt skrivet om systrarna Louise och Lina som lever helt olika liv, men som båda dras in i ett fall med en försvunnen flicka i Vadstena. Här finns både charm, spänning och underhållande karaktärer. Första delen i en serie som ska utspela sig på olika orter runt om i landet.

Annons

6. Havsörnens skrik av Karin Smirnoff

Havsörnens skrik

Karin Smirnoff slog igenom stort med sin trilogi om Jana Kippo. Nu har hon tagit över Millenniumserien med den äran. Platsen är en liten norrländsk ort, och givetvis finns både Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander med. Smirnoff introducerar även en ny hjältinna, Lisbets systerdotter Svala. Finns nu som pocket.

7. Lova mig tystnad av Mattias Edvardsson

Lova mig tystnad

Edvardsson har blivit en mästare i att skildra vad som händer med vanliga människor när en tragedi slår ner i vardagen. Denna ingår i ”Lundasviten” men är perfekt även som fristående. I centrum står två högst olika familjer som kopplas samman på ett otäckt sätt: Den ena

Annons

familjens son misstänks för mordet på dottern i den andra familjen. Ett extra plus för oväntade vändningar.

Annons