Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Det här är Stina Wollter – familjen och förlusterna

25 feb, 2021 
Sara Wizén
Stina Wollter på Akademibeokhandeln i samband med att Michelle Obamas bok Min historia släpptes år 2018.
Stina Wollter är konstnären som skapat sig en stor följarskara i sociala medier. Hon har öppet pratat om sorgen efter fyra familjemedlemmar – senast var det pappa Sven Wollter som gick bort. Men hennes livskamrat, barn och flera andra syskon är fortfarande i livet – det här är Stina och hennes familj!
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Med sitt konstnärsskap, sin kroppsaktivism och frispråkighet har Stina Wollter fått många följare på Instagram – nära 290 000.

Det här är Stina Wollter

Stina föddes 24 maj 1964 i Sollentuna, som dotter till skådespelaren Sven Wollter och Annie Jenhoff – skådespelare, teaterpedagog, författare och kritiker.

Stina har många strängar på sin lyra men har främst blivit känd som konstnär, radioprogramledare och kroppsaktivist. Hon har även uppträtt som sångerska och textförfattare. Söndagarna med Stina Wollter sändes i P4 Stockholm mellan 2013 och 2018.

Se också: Stina om sitt Sommar i P1 2019.

Stina Wollter om Sommar i P1Brand logo
Stina Wollter om Sommar i P1

Hon har utbildat sig på flera olika konstskolor i Sverige och Finland. Sin bildkonst skapar hon med olika tekniker, men främst genom måleri och teckning.

Annons

Stina har fått stor uppmärksamhet för sitt Instagramkonto där hon bland annat sprider kroppsaktivism. Stina Wolter är en flitig kritiker av osunda kroppsideal och har bland annat fått mycket uppmärksamhet genom att hylla sin kropp och dansa i underkläderna på Instagram. År 2017 deltog hon i TV4:s Let's Dance.

– Tänk om jag som tonåring hade kunnat få se någon som Stina Wollter sväva runt i Let’s Dance i rosa glitterklänning. Det var därför jag tackade ja till att vara med i programmet. De 14-åriga tjejer med stora kroppar, lite för hög röst och en dallrig själ som sitter där ute och tittar på programmet behöver en vuxen förebild. Herregud, det är ju ännu värre för dagens tonårstjejer än vad det var för mig. Idealen för hur man ska se ut och bete sig har bara blivit snävare med tiden, sa Stina tidigare i en intervju på allas.se.

Stina Wollters familj

1986 gifte sig Stina med konstnären Pär Meiling. De fick en dotter tillsammans, Lisa Wollter, som föddes år 1988. Två år senare skildes paret.

Annons

Stina har tidigare i en intervju på allas.se sagt att Lisa är hennes present till världen.

–Hon är min läromästare. Att få se henne växa upp till en person med stark självrespekt och inre kompass har inspirerat mig. Ibland tänker jag att hela meningen med mitt liv var att jag skulle föda Lisa. Hon är min present till världen.

Andra barnet kom 1995 – Viggo Wollter. Honom fick Stina ihop med sin nuvarande make Micke Olsson Wollter. De gifte sig 2018 efter 23 år som förlovade.

– Att ingå äktenskap var en respekthandling för allt vi har gått igenom och den familj vi har skapat. Huvudanledningen var att Micke ska kunna adoptera Lisa. Han har varit hennes pappa i 24 år, så det känns fint att han nu ska bli det även rent juridiskt, har hon tidigare sagt i en intervju.

2018 släppte Stina sitt debutalbum Garden songs som hon komponerade tillsammans med Micke. Han sysslar annars med musik och jobbar som brevbärare.

Stina har haft fyra syskon på sin pappas sida. De tre som fortfarande är i livet är Lina Wollter, Karl Seldahl och Magnus Lindgren. Men hennes mamma hade även två barn innan hon träffade Sven Wollter – Tom Örnklint och Simone Jenhoff.

Annons

Stina Wollter har förlorat många i familjen

Stina har pratat om sina sorger i offentligheten flera gånger. Första förlusten var när hennes storebror Tom avled i cancer 1989. Han vara bara 34 år. Några år senare dog storasystern Ylva Wollter strax innan hon fyllde 30, hon hade då kämpat med ätstörningar i 18 år.

Båda Stinas föräldrarna har också gått bort – mamma Annie 2018, och pappa Sven Wollter avled i sviterna av covid-19 år 2020.

I Stinas sommarprogram pratar hon om en annan förlust – cancersjuka flickan Maja på 8 år mejlade Stina. De fick en speciell vänskap där Stina upplevde att Maja valt henne för att förbereda sig för döden.

Annons