Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

8 saker du vill veta om Charlotte Perrelli – kärleken, barnen, karriären

21 jul, 2021 
Lukas Ernryd
Charlotte Perrelli på scen under Melodifestivalen år 2021 då hon framförde låten "Still Young"
Du finns i mina drömmar, tusen och en natt...Textraden är odödliggjord av artisten och entreprenören Charlotte Perrelli. Men hur tog schlagerdrottningen sig in strålkastarljuset? Vi berättar det viktigaste om flickan från Småland.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Charlotte Perrelli har varit ett självklart inslag på den svenska nöjesscenen sedan Millennieskiftet. Vi är många som minns när hon vann Melodifestivalen år 1999 och sedan vann hela Eurovision song contest.

Men vad gjorde hon innan supersuccén och vad har hon egentligen gjort tills idag? Låts oss börja i djupaste Småland.

1. Föddes i Hovmantorp

Den 7 oktober 1974 föddes Anna Jenny Charlotte Nilsson i Lessebo socken i Smålands län. Där växte hon upp i Hovmantorp som ligger precis vid sjön Rottnen.

Det sägs ju att man ska gräva där man står. Och det gjorde Charlotte. Hon hittade ett dansband från just Hovmantorp. Orkestern hette Bengt-Ingvars men det namnet ändrades till Bengt-Ingvars med Charlotte.

2. Debuterade i Melodifestivalen 1995

Kanske tror du att Charlotte debuterade i Melodifestivalen år 1999 med Tusen och en natt? Du är inte ensam. Men sanningen är att hon körade bakom sångaren Björn Hedström som hade fått med en låt 1995. Då sjöng också Charlotte i samma orkester som Björn, nämligen Anders Engbergs.

Annons

3. Stod på egna ben – och lyckades

Så kom då den där dagen som förändrade allt för Charlotte. Den 27 februari 1999 ställde hon upp med Tusen och en natt som gjorde braksuccé i Melodifestivalen. Hon vann både juryns och tittarnas röster. Tre månader senare sjöng hon en engelsk version av låten i Eurovison song contest som ägde rum i Jerusalem. Take me to your heaven vann hela balunset efter en hård batalj mot Island.

Charlotte Perrelli framför bidraget 'Hero' på scen under finalen i Eurovision song contest i Belgrad i Serbien

Charlotte vann även Melodifestivalen år 2008 med låten Hero. Den kom på femtonde plats i Eurovision song contest.

4. Kärlekarna i livet

År 2004 gifte Charlotte sig med Nicola Perrelli och de fick två barn, Alessio och Angelo. Paret gick skilda vägar år 2009 efter en uppslitande skilsmässa. Charlotte har skrivit om uppbrottet i sin självbiografi Flickan från Småland. Anledningen var Nicolas otrohet som Charlotte uppger ha fått reda på svart på vitt.

Se också: Charlotte Perrelli om den svåra tiden

Charlotte Perelli om svåra tiden: "Jag höll på att gå sönder"Brand logo
Charlotte Perelli om svåra tiden: "Jag höll på att gå sönder"

Några år senare träffade hon Anders Jensen. Deras kärlekshistoria började med att Anders skickade ett Facetime-meddelande efter att ha sett Charlottes show. Han var full av beundran. Lite senare läste Charlotte att Anders dotter hade drabbats av cancer och därför skickade hon ett sms med en styrkekram. De fortsatte skriva och prata och till slut träffades dem.

De föll pladask för varandra.

Nu har de barnen Adrian och Alvin ihop. Och Anders dotter Izabella.

Charlotte Perrelli med maken Anders Jensen på hotellet efter deltävling 3 i Melodifestivalen år 2021.

Det är tydligt att Charlotte trivs med sin man.

– Det är inte ofta jag är på tjejmiddagar. Går jag på middag gör jag det med min man. Det är sällan jag gör separata grejer, men jag trivs med det. Vi har valt varandra för att vi tycker om varandras närhet. Jag kan känna att det är tråkigt när vi inte är ihop, sa hon till bilagan Hälsoliv år 2020.

Annons

5. Därför behöll Charlotte efternamnet Perrelli

Trots skilsmässan med Nicola Perrelli har Charlotte valt att behålla efternamnet. Hon kommenterade det så här på Instagram i samband med bröllopet med Anders:

– Jag kommer fortsätta heta Perrelli i efternamn då mina barn heter det och jag vill ha samma efternamn som dem. Jag lägger till Jensen som mellannamn fast privat. Som artist kommer jag behålla mitt artistnamn Charlotte Perrelli.

6. Föräldrarna är grannar

Charlotte Perrelli med föräldrarna Berth och Monica under Melodifestivalen 2008

Charlotte bor i ett hus på 800 kvadratmeter på Djursholm. Föräldrarna bor i den intilliggande trädgårdsmästarbostaden, men eftersom det huset är något litet köptes även grannvillan år 2020. Den är tänkt att bli föräldrarnas nya hem.

Annons

I intervjuer beskriver Charlotte en fin relation med sin mamma och pappa.

– Vi ses varje dag. De kan komma över och grilla. Ska jag handla något tittar de till de små barnen. Vi kan också ta en promenad eller ställa oss i gymmet hemma och träna tillsammans. De är extremt pigga och unga, sa Charlotte Perrelli till Hälsoliv.

Charlotte och Anders har även hus i Åre och i Marbella.

7. Har en skönhetskollektion

Charlotte Perrelli är inte bara artist, hon har även släppt en egen skönhetsserie och skrivit flera böcker om träning och sin graviditet. Som många andra kändisar har hon även ett vin på Systembolaget hyllor.

8. En ekonomisk framgångssaga

Charlotte och Anders har minst sagt en god ekonomi.

Enligt sajten nyheter24.se tog Charlotte ut en årslön på 2 207 200 kronor under 2019. Pengarna kom från hennes arbete i sina egna bolag, bland annat artistföretaget Chita Entertainment Aktiebolag som år 2019 hade tillgångar på 5,3 miljoner kronor.

Hon driver också ett framgångsrikt fastighetsbolag med sin man. Maken jobbar dessutom som vd för Ryds glas som är något av en ekonomisk framgångssaga. I början av år 2020 rapporterade Dagens industri att han hade lyft omsättningen från 250 miljoner år 2017 till två miljarder några år senare.

Annons

Till Expressen har Charlotte berättat att det är hårt slit som ligger bakom framgången.

– Det är inte som att vi har vunnit på lotto eller att någon har testamenterat oss pengar – vi har jobbat oss till där vi sitter i dag. Anders började som springpojke och plockade rutor på ett bilglaslager, för att sedan belåna sig upp över öronen och våga satsa på att starta sitt eget första företag – till att bli ekonomiskt oberoende. Det är klart att det är en chansning, sa Charlotte i juni 2020.

Charlotte Perrelli och Anders Jensen är ofta ute och minglar, här på boksläppet av Frida Boisens bok "Berätta aldrig det här"

Fakta. Charlotteperrelli.se, expressen.se, aftonbladet.se, halsoliv.se, nyheter24.se, di.se.

Annons