Disa Östrand i Lyckoviken: Jag älskar att jobba med min sambo

Skådespelaren Disa Östrand som spelar Johanna i tv-serien Lyckoviken.

Skådespelaren Disa Östrand har synts i tv-serier som Lyckoviken på TV3 och Kärlek och anarki på Netflix.

Foto: Peter Ericsson

Pandemin till trots har skådespelaren Disa Östrand haft mer att göra än vanligt. Hon har varit med i tv-serien Lyckoviken med manus av Camilla Läckberg och synts i Netflixserien Kärlek och anarki. Härnäst ska hon göra film med sambon och skådespelaren Alexander Salzberger.

Tiden då Disa Östrand spelade in filmen Känn ingen sorg i Göteborg 2013 är av flera anledningar en av de mest betydelsefulla för henne.

Dels för att det var hennes första stora huvudroll och dels för att hon då träffade Alexander Salzberger – det vill säga sin blivande sambo och pappa till hennes yngsta barn.

Skådespelarparet Alexander Salzberger och Disa Östrand håller om varandra vid invigning av Stockholms filmfestival.

Disa Östrand mötte kärleken och sambon Alexander Salzberger 2013, samma år som hon spelade in filmen Känn ingen sorg.

Foto: Karin Törnblom/TT

Han är också skådespelare – sedan många år anställd på Dramaten – och hade premiär på sin föreställning Kicktorsken när Disa befann sig i västkuststaden.

– Jag var och kollade och tyckte att den var jättebra. Därför sökte jag upp Alexander på Facebook och skickade ett meddelande till honom efteråt, berättar hon.

Halv fem på morgonen skickade han tillbaka till henne, ”ett akademiskt svar på fyllan” – som Alexander själv uttryckt det…

– Haha, men det var inget jag märkte. Jag tyckte att han verkade väldigt trevlig, så redan ett par dagar senare träffades vi på vår första dejt, säger Disa och ler.

Disa Östrand är ihop med Alexander Salzberger

Hur den gick? Jo, åtta år senare är de sambos och har ett gemensamt barn – sonen Omar, som fyller sex senare i år. Disa hade sedan innan dottern Selma (13 år i dag) från ett tidigare förhållande.

Vi inspirerar varandra väldigt mycket

Disa ser många fördelar med att vara tillsammans med en man i samma bransch, som hon själv.

Johanna Nordström: Killar känner en press att vara roliga när de träffar mig

– Båda vet vad det handlar om och är bra på att ge varandra utrymme när det behövs vid olika uppdrag. Skulle inspelningen av en film eller tv-serie kräva att Alexander åker i väg i exempelvis två månader är det inget jag skulle hindra honom från och detsamma åt motsatt håll. Vi är också bra på att bolla olika saker i yrket med varandra och ge feedback. Vi inspirerar varandra väldigt mycket.

Hon fortsätter:

– En annan fördel är när det kommer till lite mer intima scener. Då vet båda att skådespel är just skådespel och därför är det ingen som tar illa upp om det blir den del kyssar och hångel.

Hittills har deras olika inspelningar eller framträdanden inte krockat särskilt ofta med varandra.

Detta är Disa Östrand

  • Född: 19 februari 1986 i Uppsala.
  • Familj: Sambo med Alexander Salzberger (35), barnen Selma (13) och Omar (5).
  • Bor: Lägenhet i Enskededalen, Stockholm.
  • Intressen: Film, dans, mat och resor.
  • Bakgrund: Är född och uppvuxen i Uppsala, pluggade på Scenskolan i Göteborg. Hennes första stora roll var som Eva i Känn ingen sorg 2013. Därefter har hon bland annat varit med i Arne Dahl: Himmelsöga, den italienska deckaren Kommissarie Montalbano, danska terrordramat When the dust settles, tv-serien 30 grader i februari, filmen Balkan Noir och tv-serien Kärlek och anarki.
  • Aktuell med: I rollen som Johanna i kriminalserien Lyckoviken. Bland övriga skådespelare märks bland annat Martin Stenmarck, Linda Santiago, Christopher Wollter och Mirja Turestedt. Även aktuell med filmen Shop, regisserad av den Guldbaggebelönade filmfotografen Jesper Klevenås.

– Och när de gör det löser vi det, menar Disa. Det är så skönt att vi har samma syn på hur vi prioriterar jobb i relation till familj och bägges karriärer är lika viktiga. För båda är det liksom självklart att låta varandra utvecklas och få chans att uppfylla det vi drömmer om.

Disa Östrand har regisserat kortfilmen Dani

Två av Disas drömmar är att även spela teater, samt att regissera. Debuten vad gäller det sistnämnda kom med kortfilmen Dani – som hon även skrev manus till. Och vann pris i kategorin Årets kvinnliga filmarbetare på STOCKmotion-festivalen 2019.

Disa Östrand spelade rollen som Cilla i tv-serien 30 dagar i februari som visades i SVT.

Disa Östrand spelade rollen som Cilla i tv-serien 30 grader i februari.

Foto: Janne Danielsson/SVT

När det i vår är dags igen får hon regissera sambon för första gången. Det är deras andra gemensamma uppdrag efter SVT:s dramaserie 30 grader i februari.

– Det ska verkligen bli jättekul. Alexander har en liten roll i min egen film, en kortfilm där Anna Takanen spelar en av huvudrollerna. Jag älskar att jobba tillsammans med honom och hoppas att det kan bli mer av det i framtiden.

Camilla Läckberg har skrivit Lyckoviken

Under det senaste halvåret har Disa framför allt varit aktuell med hennes största roll i en tv-serie – nämligen huvudrollen som Johanna i Camilla Läckbergs kriminalserie Lyckoviken på Viaplay och TV3.

Den utspelar sig i småstaden Hammarvik, dit polisen Johanna återvänder för att gå på sin mammas begravning. Men besöket blir betydligt längre än planerat, då hon blir indragen i en mordutredning. Det väcks också gamla minnen till liv för henne, om bråk och relationer från staden hon växte upp i…

Vi har gjort två säsonger och jag hoppas på en tredje, för det är jätteroligt

– Vi har gjort två säsonger och jag hoppas på en tredje, för det är jätteroligt. Framför allt för att vi är ett så härligt gäng. Tempot är otroligt högt, vi spelar in två–tre avsnitt på fem dagar. Det är en kul och intressant utmaning att agera huvudrollen.

Särskilt många likheter med karaktären Johanna kan man inte påstå att Disa har privat…

– Inte mer än att vi båda är målmedvetna i vårt yrke och vet vad vi vill där. Men när det gäller förhållanden och kärleksliv känns Johanna väldigt oklar och förvirrad. Där har vi inte ett dugg gemensamt.

Disa Östrand spelar mot Martin Stenmarck

För Johanna svänger förhållandet med Danne (gestaltad av Martin Stenmarck) mycket upp och ned och hon har inga barn – till skillnad mot Disa, som ju har en 13-åring och en 5-åring.

Martin Stenmarck, Camilla Läckberg och Disa Östrand samarbetar i produktionen Lyckoviken.

Martin Stenmarck och Disa Östrand spelar rollerna som Danne respektive Johanna i Lyckoviken som visas i TV3. Författaren Camilla Läckberg har skrivit manus till tv-serien.

Foto: Jessica Gow/TT

Disa är van vid att agera olika roller i sitt arbete – men den som sticker ut allra mest är förstås rollen som mamma. Inte minst eftersom den är på riktigt och resten av livet.

– Om jag skulle beskriva mig själv som mamma skulle jag säga liberal, kärleksfull och neurotisk. Jag älskar att hänga med mina barn och att skoja mycket med dem, att lyssna vad de har att berätta. Precis som jag tycker min 5-åriga son att det är jättekul att dansa – och han uppträder gärna om han får publik.

Sonen är för ung för att få titta på Lyckoviken – och dottern är inte intresserad av att göra det…

– Nej, hon orkade inte ens att titta färdigt på trailern inför serien, skrattar Disa.

Se också: Intervju med Amanda Jansson om Tunna blå linjen:

Disa brukar titta på produktioner som hon själv är med i – och då oftast med kritiska ögon.

– Jag antecknar mentalt vad jag gör bra och mindre bra. I en serie som Lyckoviken är det lite svårare, med få omtagningar. Men det är viktigt för mig att hela tiden utvecklas som skådespelare.

Disa Östrand om familjen

Arbetet är visserligen en stor passion och njutning för henne. Men hon har för den skulle inga problem att släppa allt sådant – och lägga allt fokus på familjen under lediga dagar. Speciellt under högtider.

6 snabba frågor till Disa Östrand

Hur bra är du på en skala från ett till tio på att…

… måla ägg?

– Jag målar mycket tillsammans med barnen och alltid på äggen till påsk. Där brukar vi vara kreativa och använda mycket färger. Och det blir oftast fint. En tia.

… laga en god påskmiddag?

– En tia – i alla fall när jag lagar tillsammans med min sambo Alexander. Vi är duktiga på att göra det tillsammans och brukar ladda upp rejält med mat inför påsken.

… vara en bra värdinna på en påskfest?

– Jag kan ju inte säga tio varje gång, så det får bli en åtta, haha. Vi är väldigt sociala och tycker om att ha gäster, men hellre i mindre sällskap än stora bjudningar.

… överraska andra?

– Kan inte påstå att det är något jag gör särskilt ofta. Jag föredrar att göra saker tillsammans – spontant eller planerat. En fyra.

… kunna koppla av under lediga dagar?

– Det brukar jag inte ha några problem med alls. Speciellt inte under större högtider. Då går jag liksom in i en bubbla med familjen, så jag säger en nia.

… vara romantisk?

– Jag är inte så romantisk av mig, därför blir det bara en tvåa.

– Jag älskar påsken, inte minst eftersom den infaller under våren då allt är så fint. Då väcks alltid lite speciella känslor inom mig. Jag vet att det är en viktig högtid för kristna. Något jag upplevde på nära håll på min mormors sida av släkten.

Nu väntar några sköna dagar – och räkna med att det kommer ätas en hel del mat i Östrands och Salzbergers lägenhet i Enskededalen, Stockholm…

– Det blir mycket charkuterier och goda ostar. Ofta lamm eller lax. Mycket av fokuset ligger på att laga mat tillsammans och att äta gott. För att slippa stressa brukar vi köpa en del delikatesser färdiggjorda.

En massa godis äts det förstås också. Men inte av alla i familjen.

– Jag och barnen älskar godis, men Alexander har inget större intresse för det. Kanske är tur på ett sätt, för då äter jag också lite mindre av det, haha.

Carina Bergfeldts make Jesper Zølcks okända liv – parets kärleksmöte

Att måla ägg tillsammans med barnen är en given tradition, fast det där med att gömma de godisfyllda varianterna av ägg förekommer inte särskilt ofta.

– Nej, jag är nog inte så bra på det, för de hittar äggen direkt. På senare tid har vi hoppat över letandet. Men det är kul att ha en del traditioner och speciellt att pyssla tillsammans. Just att måla är något alla gillar.

Disa beskriver ju sig själv som lite neurotisk när det gäller sitt föräldraskap, så passande nog i dessa tider något av en hönsmamma ibland…

– Men när det gäller mig själv är det nog inte något särskilt jag är rädd för eller har någon fobi för. Där är jag definitivt inte så orolig av mig.

Lyckligt lottad

Och när det gäller karriären har någon anledning till oro inte behövts. Även om det senaste året varit väldigt tufft för många i hennes bransch, med alla inställda föreställningar under pandemin.

– Jag känner mig mycket lyckligt lottad som faktiskt haft ännu mer än vanligt att göra. Frånsett inspelningarna av serierna Lyckoviken och Kärlek och anarki, är jag med i kommande långfilmen Shop.

Sambon Alexander har däremot fått föreställningar inom teatern inställda, men han är anställd på Dramaten – och just att stå på scenen är något Disa hoppas få göra också.

– Just att kunna kombinera skådespeleri på tv, film och teater med att skriva manus och regissera vore väldigt roligt, framhåller hon.

Camilla Läckberg om känslorna kring egna vikten: ”Vill skälla ut mig själv”

Skådespelaren Emma Broomé: ”Kan inte leva på halvfart”