Johanna Nordström: Killar känner en press att vara roliga när de träffar mig

Johanna Nordström

– Jag började i ganska ung ålder märka att folk skrattade när jag gjorde mig till, säger Johanna Nordström.

Foto: Eero Hannukainen/TT

När Johanna Nordström växte upp blev hon i bland retad för sitt utseende i skolan. För att försvara sig mot det under den känsliga högstadietiden tog hon till humorn. – Jag försökte vara den roliga tjejen alla ville prata med, berättar den prisbelönta ståuppkomikern.

Om det hade varit ett normalt år – ja, så som vi hade det innan verkligheten slog till 2020 – då skulle Johanna Nordström varit ute på turné nu.

Hennes föreställning Ring Polisen sköts först upp från förra våren till förra hösten. Sedan från hösten till början av det här året – och så fram till i höst…

– Jag hoppas verkligen att den blir av då, längtar enormt mycket efter att få möta publiken i min första egna humorshow på turné någonsin. När det väl är dags kommer jag att vara sjukt laddad, säger hon.

Rickard Söderberg guidar kändisar i "Hjälp! Jag ska gå på opera"

Ja, då kommer hon avfyra skämten lika skarpt som Mikael Persbrandts rollfigur Gunvald Larsson hanterade sitt vapen i Beck.

– Jag har älskat de filmerna ända sedan jag fick titta på en första gången som tioåring tillsammans med pappa. Både Persbrandt och Peter Haber tillhör mina absoluta favoritskådespelare och jag är grymt fascinerad av polisyrket. Det verkar så spännande med bland annat utredningar och förhör.

Faktum är att Johanna under många år haft just polis som drömyrke – och det lever kvar ännu.

– Jag får sikta på att göra en omvänd Hasse Brontén. Han är ju polisen som blev ståuppkomiker. Men det får bli lite senare i så fall. För jag vill hemskt gärna fortsätta jobba ett tag till med det jag gör, ler 25-åringen. Sedan är jag ju införstådd i att jag inte plötsligt en dag kommer få en polisbricka i brevlådan och att man innan man blir kriminalare först måste tillbringa några år med att jaga fortkörare på gatan, ha ha.

Hoppades länge

Under våren är hon aktuell med två program på SVT och SVT play – det humoristiska tävlingsprogrammet Bäst i test och sketchserien Trevlig helg.

Det förstnämnda – som leds av Babben Larsson och David Sundin – har blivit en succé och är inne på femte säsongen. De fyra fasta panelmedlemmarna byts ut varje år och nu är alltså Johanna en av dem som utför udda utmaningar på kortast fastställda tid.

– Jag har följt Bäst i test länge och ärligt talat hoppats varje gång att jag skulle få vara med. Gissa om jag blev superglad när jag fick frågan och det var liksom inget att fundera över, utan bara att köra. Och det var precis lika kul som jag trodde.

Inspelningsdagarna är intensiva med cirka åtta tester per dag att genomföra och totalt rör det sig om åtta-nio dagar att snabbt lösa klurigheter med kamerorna rullande.

Morgan Alling

Bäst i test var precis så roligt som Johanna trodde att det skulle vara. Här med Morgan Alling.

Foto: SVT

– Man blev helt slut i hjärnan och insåg att man under tidspress långt från alltid är särskilt smart, ha ha. Just finurligheter är kanske inte min starkaste sida i livet. Däremot fick jag bekräftat att jag är rätt pricksäker och stark i alla fall.

Kanske kommer styrkan delvis från ungdomsåren, då Johanna höll på med flera olika sporter som exempelvis handboll, fotboll och ridning?

Samtidigt lockade teatern mycket – där hon älskade att stå på scenen – och att gärna dra en massa skämt för släkt och vänner.

På handbollsläger brukade hon berätta sagor om nätterna för sina lagkompisar – och imitera komikern Anders Janssons rollfigur Tiffany Persson.

Gift vid första ögonkastet 2021: Allt om årets deltagare

– Jag började i ganska ung ålder märka att folk skrattade när jag gjorde mig till. För egen del tyckte jag mycket om program som Kvarteret Skatan, Yrrol och Hipp hipp!.

Gav resultat

Humorn var också något Johanna tog till för att försvara sig med under den känsliga högstadieperioden.

– Vissa killar i skolan tog sig rätten att säga olika saker om tjejers utseende. Till mig gav de kommentarer att jag var överviktig och inte ”den snygga tjejen”. Jag brydde mig inte om att jag aldrig var med i det populära gänget, det var inte viktigt för mig. Men det är klart att det var jobbigt och att man inte mår bra av att få höra sådant.

Hon fortsätter:

– Därför började jag att använda humorn för att bli den roliga tjejen alla ville prata med, i stället för att ge kommentarer om mitt utseende. Det är ju väldigt tråkigt och sorgligt att det ska behöva vara så, men det gav faktiskt bra resultat.

Johanna har alltid varit väldigt målinriktad. Hon föddes och växte upp i Västerås, men kände under gymnasieåren att det antagligen var större chans att göra karriär inom hennes bransch i Stockholm.

Se också Alba August och Björn Gustafsson om separationen

Intervju med Alba August och Björn Gustafsson om seperationen i tv-programmet Carina Bergfeldt

Show more

Därför tog hon sitt pick och pack och flyttade dit. Anställningar på Aftonbladets viralsatsning Lajkat, Nyheter 24 och på Bonniers videoredaktion ledde 2018 till att starta eget som frilansare inom humor och ståuppkomik. Det året fick Johanna totalt fyra nomineringar på Guldtuben – bland annat Årets humor och Årets Instagram.

Stolt och glad

– Det är något jag förstås är väldigt stolt och glad över. Framför allt också att jag tillsammans med min kollega Torbjörn Averås Skorup vann Årets Webbhumor i Svenska humorpriset både 2019 och 2020. Där blev jag även nominerad till Årets kvinnliga komiker, vilket nästan kändes lite overkligt. Ungefär som när jag satt i studion och spelade in Parlamentet i höstas. Det är ett program jag följt under många år hemifrån och drömt om att själv vara med i någon gång.

Bland hennes favoritkomiker som hon sett upp mycket till genom åren märks framför allt Johan Glans, Sissela Kyle, Mia Skäringer, Sissela Benn och Björn Gustafsson.

– Det var givetvis ändå inget jag hade räknat med, att plötsligt en dag ha sådana roliga och duktiga namn som kollegor i stället för att bara se dem på tv.

Johanna menar att det är viktigt att ha någon form av mörker som komiker. Eller i alla fall ha något som sticker ut och gör dem lite speciella.

Johanna Nordström

– Jag alltid velat att folk ska skratta med mig och inte åt mig.

Foto: Johanna Pettersson

– Jag tror nämligen inte att det är så många helt vanliga människor som frivilligt ställer sig på en scen inför tusentals åskådare och försöker få dem att skratta. Snarare rena mardrömmen. Man skulle inte utsätta sig för den här typen av konstform om man inte har något fel i huvudet, ha ha. I mitt fall är det ju så att jag alltid velat att folk ska skratta med mig och inte åt mig. Det är något som lever kvar från tonåren.

Nöjd singel

När det gäller privatlivet är Johanna singel, vilket inte är något hon lider av…

– Nej, jag tycker att det är ganska skönt att sköta om mig själv och att vara ensam hemma. Då behöver man inte ta hänsyn till någon annan och kan hitta på saker med kompisarna när jag vill. Om ett förhållande blir seriöst för fort och det blir prat om att flytta ihop finns risken att jag sparkar bakut, för jag känner inget intresse av att vara sambo med någon i nuläget.

Det här Johanna

Namn: Johanna Nordström.

Född: 19 november 1995 i Västerås.

Familj: Mamma Anette, pappa Anders, storasyster Emelie, 32 år. Hon hade också en storebror, som dog året innan Johanna föddes på grund av en olycka – bara tre år gammal.

Bor: I en lägenhet i Stockholm.

Yrke: Komiker, ståuppare, influencer.

Intressen: Kriminalserier, humor, umgås med vänner.

Aktuell med: Ingår i den fasta panelen under femte säsongen av Bäst av test på SVT tillsammans med Morgan Alling, Olof Wretling och Arantxa Sanchez. Programledare är Babben Larsson och David Sundin. Gör även sketchserien Trevlig helg tillsammans med Hampus Nessvold på SVT och SVT play, samt podden Ursäkta med Edvin Törnblom en gång i veckan.

En del dejtande har det ändå blivit på senare tid, utan att det sagt klick från något av hållen.

– Jag hoppas kunna träffa en rolig, spontan och lättsam kille – ingen komplicerad eller någon som måste planera allt hela tiden. Normalt sett jobbar jag mycket på kvällar och helger och är mer för att man bestämmer att göra något i stunden i stället för att bestämma långt innan. Just spontanitet är något jag uppskattar mycket.

Trots att Johanna blivit ett mer och mer känt ansikte räds hon än så länge inte av att ha en profil på en dejtingsida.

– En del känner igen mig, men jag tycker inte att det har påverkat något. Det enda är jag märkt ibland är att det verkar som att vissa killar känner en press över att vara roliga när de träffar mig. Men det behöver de absolut inte vara, jag är ju inte rolig hela tiden heller. Privat kan jag säkert vara svintråkig ibland.

Johanna spelar även in en podd tillsammans med Edvin Törnblom, där de pratar om allt möjligt och lägger ut nya program varje vecka – samt gör dagligen inlägg på Instagram och Twitter. Där har hon cirka 250 000, respektive ungefär 180 000 följare.

– Dels är det roligt att skriva, men tror också att det är viktigt för mitt jobb. Speciellt när jag arbetat mycket på webben och det är kul att få respons från mina följare, ler Johanna Nordström.

8 snabba frågor

Vilken är din mest oanade talang?

– Att jag har ett fotografiskt minne. När jag läser ett manus ser jag det i bilder.

Hur ofta googlar du dig själv?

– Någon gång i månaden kanske, för att läsa en artikel eller en recension om mig. Men Flashback, där folk skriver vad de vill, är kanske inte det allra smartaste eller bästa att gå in på (skratt).

Om du fick resa tillbaka i tiden för en dag – var skulle du då åka?

– När jag var i Fryshuset i Stockholm på James Arthurs konsert 2013, det var helt magiskt. Att gå på sådana shower och liknande är ju något man saknar väldigt mycket nu under pandemin.

Vilken är din värsta fobi?

– Jag är livrädd för vatten i sjöar och hav, där man inte ser vad som finns på botten eller kommer simmande mot en...

Hur många fortkörningsböter har du fått genom åren?

– Inga än så länge, däremot har jag fått desto fler parkeringsböter. Blir lätt så när man bor i Stockholm, där det ofta är svårt att hitta parkeringsplatser och man kanske har bråttom till ett möte.

Om du var tvungen att delta i en dokusåpa – vilken skulle du då välja?

– Får nog bli Big brother det skulle jag nog fixa och säkert vara lite kul socialt.

Vilken hushållssyssla undviker du in i det sista?

– Att gå ut med soporna, speciellt kartonger med skräp kan bli stående.

Vilket sällskapsspel är du bäst på?

– Monopol är jag grym på, ha ha. Har blivit mycket spelande med vänner under pandemin.

Mer nöjesinnehåll hos allas.se:

Tillsammans med Strömstedts 2021 – här är årets alla par

Tv-experten Erika Åberg: ”Tittarnas kärlek rörde mig till tårar”