Trending: Melodifestivalen 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Doktor Mikael Sandström i sorg efter familjetragedin

23 sep, 2021 
Indra Nordemar
Doktor Miakel ”Soldoktorn” Sandström

Mikael Sandström är för många den glade "Soldoktorn", men han bär på ett tungt bagage – efter tragedin som drabbade familjen.

För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Mikael "Soldoktorn" Sandström lever på många sätt det goda livet med sin kära sambo Lotta Engberg. Men livet har inte alltid varit så enkelt.

Ett ämne som ligger doktor Mikael väldigt nära är demens, vilket han gjort en hel del forskning om och gärna föreläser om. Varför? Jo, han fick se sin pappa drabbas och senare dö i sviterna av sjukdomen.

Se också: Så stöttar du någon i sorg

Så stöttar du någon i sorgBrand logo
Så stöttar du någon i sorg

Och det blev flera tuffa år för Mikael som stod sin pappa väldigt nära.

Mikael Sandström om sin pappas demens

Demens kallas ibland "de anhörigas sjukdom", just av den anledningen att den som drabbas inte alltid märker det. Enligt Mikael så är det ofta nära och kära som börjar ana att något inte är som det ska.

Annons

– I mitt fall, när det gällde min far, så var det på en midsommarfest när han blev ombedd att öppna en vinbox och gick och letade efter en korkskruv, har han tidigare berättat i Nyhetsmorgon.

– Och då var jag liksom, skojar du? Och jag såg ju på honom att, nä nu var det inte bra. Och då tänkte jag, har det hänt någonting?

Vidare berättar han att han blev väldigt fundersam över sin pappas beteende och tyckte det var märkligt att han inte kände igen vissa saker.

– Jag drog inte slutsatsen då men jag märkte att det var fel.

Soldoktorns djupa sorg över sin pappas bortgång

Förra året hade Mikael Sandström och Tilde de Paula Läkapodden ihop, och då berättade Soldoktorn öppenhjärtigt om sin sorg över sin pappa.

– Jag blev ledsen. Plötsligt blev det bråttom att göra upp saker. Jag har något år på mig, sedan är detta slut, tänkte jag. Sedan blir pappa en annan människa. Och så blev det.

Annons

En av de saker som var tyngst med sjukdomen var att pappan som frisk alltid fruktat att hamna i en situation han hamnade i.

– Det enda han var rädd för var att förlora förståndet.

Under tidigare samtal med sin son hade pappan sagt att Mikael skulle hjälpa honom att gå ner till stranden och låta honom simma bort om det någonsin skulle inträffa.

Nu har Mikaels pappa gått bort

– Jag står och tittar ut över havet här där jag har lagt min egen far som dog av demens. Han är alltså kremerad och jag har tömt urnan här ute, säger Mikael i en video på Instagram.

Annons