Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Dolly Parton om uppväxten, plastikingrepp och maken

02 jan, 2019 
Henrik Högström
Dolly Parton
Dolly Parton mobbades för sina former som ung. Samtidigt skäms hon inte ett ögonblick för hur hon ser ut. ”Jag är glad för dem. De är en del av Dollyutseendet” säger countrystjärnan i en intervju med Aftonbladet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons

Dolly Parton, 72, växte upp under knappa förhållande i Tennessee. De var tolv syskon i en enrumsstuga utan elektricitet och med föräldrar som oroade sig över hur allt skulle gå ihop.

I dag, efter mer än 50 år i rampljuset, behöver Dolly Parton inte längre bekymra sig om prislappar. Hon fanns till exempel med på tidskriften Forbes topplista över countryartister som dragit in mest pengar under 2018 (19 miljoner dollar).

Få nyhetsbrev från Allas – helt gratis!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom hälsa och relationer, goda recept och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Men uppväxten lever kvar i henne.

– Fast jag kan köpa vad jag vill klarar jag inte av att gå ut och shoppa en kappa för 25 000 kronor. Jag tänker alltid på min pappa när jag handlar. Hela hans årslön var 2000 kronor, säger Dolly Parton till Aftonbladet.

Dolly Parton har en mer än 50 år lång karriär
Dolly Parton lär ha skrivit över 3000 låtar i karriären hittills. Och countrystjärnan fortsätter ösa på.

Varit gift i över 50 år

Men även om uppväxten var fattig så var det där som fröet till stjärnan Dolly Parton såddes. En stjärna som började med att sjunga i en tomburk på verandan till familjens stuga och som i dag har gett ut fler än 45 album.

Annons

Redan i tonåren flyttade Dolly Parton till Nashville för att slå igenom. Där träffade hon Carl Thomas Dean som hon gifte sig med 1966. Paret hade planer för barn och hade till och med bestämt namn men det blev aldrig så.

– Jag har jobbat med andras barn istället. Hade jag haft egna hade jag antagligen inte kunnat göra så mycket för andra. Jag hade varit för upptagen.

Paret är fortfarande gifta och hennes man kan vara en av de minst fotograferade kändismännen någonsin. Klart är i alla fall att maken håller en avsevärt lägre profil än sin fru.

– Det finns väldigt få bilder på honom. En som sägs visa Carl är egentligen min busschaufför. En annan som misstas för min man är min assistent sedan 40 år tillbaka, säger Dolly Parton till Aftonbladet.

Filmen 9 till 5 får en uppföljare
Lily Tomlin, Dolly Parton och Jane Fonda i filmen 9 till 5 från 1980. Foto: IBL

Uppföljare till 9 till 5

Även om Dolly Parton i första hand ser sig som en sångerska så har hon breddat verksamheten genom åren. Bland annat med nöjesparken Dollywood i Tennessee, som är beläget precis vid uppväxtstugan vid Smoky Mountains, och som skådespelare i till exempel filmen 9 till 5 (från 1980). En film som kommer att få en uppföljare under 2019. Och även i denna film kommer Dolly Parton, Jane Fonda och Lily Tomlin att dyka upp i sina gamla roller.

Annons

I motsats till sin mer anonyme make är Dolly Parton en ikon som få kan missa. Hon berättar för Aftonbladet att looken skapades tidigt som ett sätt att skapa självförtroende eftersom hon inte var någon ”naturlig skönhet”.

Eftersom hon är kort bär hon alltid höga klackar och eftersom händerna är för små fixade hon långa naglar. Och eftersom håret aldrig blev fint så har Dolly Parton valt att bära peruk.

Har gjort plastikingrepp

Hon medger utan omsvep att hon gjort plastikingrepp för skönhetens skull men inga större.

Som tonåring mobbades hon för sina former.

– Men det kändes inte som mobbing. Det var ju jag som framhävde dem. Och jag såg ju rätt bra ut tack vare dem. Jag har alltid sagt att jag inte vet om de stöttar mig eller om jag stöttar dem.

Dolly Parton och Burt Reynolds
Dolly Parton spelade mot Burt Reynolds i filmen Det bästa lilla horhuset i Texas (1982). Foto: IBL

Det här är Dolly Parton

Född: 19 januari 1946 i Pittman Center, Tennessee

Familj: Maken Carl Thomas Dean

Annons

Arbete och fritid: Dolly Parton är något av en hårt arbetande nöjesindustri i sig själv. Samtidigt verkar arbetstiderna vara en smula udda. I en intervju med Today.com berättar countrystjärnan att hon går upp 3 på morgonen och sätter igång med dagens arbete. ”Jag får mer gjort mellan 3 och 7 på morgonen än de flesta får på hela dagen för det är tyst och energin är låg, förutom min”

På lediga stunder åker Dolly och maken Carl gärna ut med husbilen och dukar upp en picknick någonstans längs vägen.

Citatmaskinen: Få människor kan likt Dolly Parton leverera humoristiska insikter med självdistans. Eller vad sägs om det här som hon lär ha sagt efter att ha uppträtt i en tävling som gick ut på att vara så lik Dolly Parton som möjligt.

”Det var en Halloween-fest för några år sedan på Santa Monica Boulevard och en massa killar var utklädda som mig. Så jag överdrev min egen stil och gick upp på scenen… jag vann inte. Jag tror inte ens jag kom i närheten, har hon berättat för NBC.

Annons

Eller när hon fick berätta vad hon tycker om samkönade äktenskap.

””Visst, varför skulle inte de kunna gifta sig? De ska väl lida som alla vi andra?”

Karriär: Första skivan Hello I’m Dolly kom 1967 men det stora genombrottet kom med singeln Jolene 1973. Skrev och spelade in I Will alway love you 1974 och fick en Oscars-nominering för soundtrack-hiten 9 to 5 från filmen med samma namn (1980). Har till dags dato skrivit runt 3000 låtar och spelar bland annat gitarr, banjo och piano.

Aktuell: Har varit med och skrivit låtar till nya Netflix-filmen Dumplin. Börjar spela in uppföljaren till 9 to 5 under 2019.

Källa: Aftonbladet, GP,

Annons