Dolly Parton om maken, musiken –och nya dokumentärerna på Netflix

Dolly Parton, 74 år, har inga planer på pension.

Ständigt aktuella Dolly Parton är inne på sitt sjunde decennium som artist och har inga planer på att pensionera sig.

Foto: TT

Publiken älskar henne och Dolly Parton älskar fortfarande att uppträda. Karriären inleddes på 60-talet och sedan dess har hundratals peruker avverkats och hennes låtar blivit klassiker. Men vem är egentligen kvinnan bakom det framgångsrika varumärket?

Jag tar inte åt mig av dumma blondinskämt, för jag vet att jag inte är dum. Jag vet också att jag inte är blondin.

Det ska Dolly Parton ha sagt – och det säger en hel del om denna ständigt aktuella artist.

Dolly Parton aktuell på Netflix

Nyligen kom dokumentären Dolly Parton – Here I Am och dramaserien Dolly Partons's Heartstrings, båda på Netflix, och podden Dolly Parton's America.

För även om hon för många är mest känd för stora blonda peruker, glittriga scenkläder och en uppseendeväckande image är hon framför allt en framgångsrik låtskrivare med över 3 000 låtar på repertoaren, countrystjärna och superkändis sedan början på 1970-talet – och en skicklig entreprenör och affärskvinna.

Se också: Dolly Parton får vaccin mot covid-19 – och sjunger

Se när en sjungande Dolly Parton får sin spruta med vaccin mot covid-19
0:44

Efter reklamen: Se när en sjungande Dolly Parton får sin spruta med vaccin mot covid-19

(0:44)

Slå på ljud

Dessutom är hon starkt engagerad i välgörenhet i sina hemtrakter och ömmar särskilt för att uppmuntra läs- och skrivkunnighet hos barn.

Dolly Parton, fem år, en fattig flicka på landet.

Dolly Parton, fem år, en fattig flicka på landet som drömde om att bli sångerska.

Foto: TT

Dolly Partons fattiga uppväxt på landet

Dolly föddes den 19 januari 1946 som fjärde barnet i en syskonskara på sammanlagt tolv. Pappan Lee försökte försörja sin stora familj på ett magert litet jordbruk vid Smoky Mountains i östra Tennessee. I huset fanns varken rinnande vatten eller inomhustoalett.

Dolly har berättat att frukosten ofta bara bestod av en bulle med lite köttsky och att man inte fick vara kräsen utan äta allt som gick på fyra ben som pappa Lee skjutit i skogen.

Örngott och lakan sydde mamma Avie Lee av det grova tyget från fodersäckar. Vita bomullslakan såg barnen första gången när de besökte sin mamma på sjukhus.

17 Hollywoodkändisar du kanske inte visste var släkt

Att ta sig bort från det fattiga livet på landet var en stark drivkraft för Dolly och eftersom hon aldrig trivdes i skolan var det musiken som blev hennes biljett bort.

Redan som liten älskade hon att sjunga och fem år gammal skrev hon sin första sång. Dolly beskrivs som en pojkflicka som var framåt och tuff och när hon som tioåring fick chansen att sjunga i ett lokalt radioprogram tvekade hon inte.

Dolly Parton i tidiga tonåren.

Dolly Parton, i tidiga tonåren, då hon medverkade i radio och uppträdde runt om i Tennessee.

Foto: TT

Sedan var karriären i gång! Dolly medverkade regelbundet i radio och uppträdde runt om i Tennessee med gospel- och countrylåtar.

Dolly Parton flyttade till Nashville – träffade Carl Dean

18 år gammal flyttade hon hemifrån till Nashville med drömmen att slå igenom.

– Det var tufft i början. Springa runt med demoinspelningar, lyssna på allehanda motstridiga råd om vem man skulle skriva kontrakt med och vem man skulle undvika, har Dolly berättat.

Dolly Parton om uppväxten, plastikingrepp och maken

Flytten till Nashville var omvälvande på mer än ett sätt – första dagen träffade Dolly sin blivande make Carl Dean utanför en tvättomat.

– Vi började prata och jag blev kär i honom med en gång.

Carl, över 190 centimeter lång, jobbade i sin pappas asfalteringsfirma. De gifte sig 1966 och är fortfarande tillsammans.

Carl har alltid hållit sig undan publicitet, det finns knappt några bilder på honom och det har spekulerats mycket om deras förhållande. Är de verkligen tillsammans eller är det bara ett skenäktenskap?

Dolly Parton i slutet på 1960-talet.

Det tog ett tag innan Dolly Parton hittade sin stil med stora, blonda peruker. Det är knappt man känner igen henne på den här bilden från slutet på 1960-talet.

Foto: TT

Själv har Dolly sagt:

– Carl bryr sig inte ett dugg om show business. Han har en oerhörd stolthet och integritet. Carl och jag är mycket självständiga människor. Vi vill inte äga varandra. Men jag vet att vi alltid kommer att vara tillsammans. Det finns ingen annan man som kan ge mig det jag behöver.

De bor tillsammans på en herrgård med 23 rum på landet utanför Nashville. Dolly har dessutom lägenheter i bland annat New York och Los Angeles och ett hus på Hawaii.

Dolly Parton slog igenom med Jolene

1966 fick Dolly skivkontrakt och hon spelade in ett par poplåtar som inte blev någon större succé. Samtidigt etablerade hon sig som låtskrivare och skrev hundratals låtar till sitt skivbolag.

Hon har aldrig lärt sig noter, utan sjunger in sina låtar på band och så får någon annan skriva ut musiken.

Dolly Parton spelar gitarr, men har aldrig lärt sig noter.

Dolly Parton har skrivit över 3 000 låtar, men har aldrig lärt sig noter.

Foto: TT

Hennes första hit blev Dumb Blonde, men genombrottet för den stora publiken kom först 1975 med låten Jolene.

På samma skiva som Jolene fanns även I Will Always Love You som är Dollys allra största hit, inte minst efter den version som Whitney Houston gjorde i början på 1990-talet.

Det är också den låt hon tjänat mest pengar på, bara Whitneys tolkning ska ha dragit in sex miljoner dollar i royalties.

Kändisfrisyrer och hårmode vi aldrig glömmer

Blonda peruker blev ett kännetecken för Dolly Parton

Tidigt i karriären utvecklade Dolly sin speciella stil med stora blonda peruker, mycket makeup och utmanande kläder som framhävde hennes yppiga figur. Hennes ganska extrema utseende, en del har till och med sagt att Dolly är mer seriefigur än människa, har kommenterats flitigt under alla år.

Själv har hon sagt:

–Jag ser ut så här för att jag gillar det. Alla kan se vardagliga ut – jag ser ut som om jag är hämtad ur en sagobok.

Men hon har också erkänt att det överdrivet feminina utseendet är ett karriärdrag.

– I början av min karriär hade jag ett mycket mer alldagligt utseende än jag har nu. Jag insåg snart att jag måste spela enligt männens regler för att vinna. Mitt sätt att slå tillbaka var att ha på mig utmanande kläder och bära stora blonda peruker.

Dolly Parton på 1970-talet.

Stora, blonda peruker och mycket smink blev och har fortsatt vara en del av Dolly Partons image.

Foto: TT

Under 1970-talet fick Dolly en egen tv-show, men hon hoppade av efter en säsong eftersom hon inte var nöjd med resultatet.

Succén var däremot given när hon debuterade på film 1980 tillsammans med Jane Fonda och Lily Tomlin i 9 till 5 där hon också skrev och framförde ledmotivet.

Jane Fonda, Lily Tomlin och Dolly Parton i filmen ”9 till 5”.

9 till 5 – både filmen och låten gjorde succé. Från vänster: Jane Fonda, Lily Tomlin och Dolly Parton.

Foto: TT

Dolly Parton om familjen, bråken och sjukdomen

Trots framgångarna var 1980-talet tufft för Dolly: det var bråk inom släkten Parton, hon opererades för underlivsbesvär och fick reda på att hon aldrig skulle kunna få barn. Hon drabbades av depression och kämpade dessutom med vikten.

Men Dolly tog nya tag, tog bort rynkor med plastikkirurgi, skrev nya sånger, turnerade och förverkligade sitt drömprojekt – nöjesparken Dollywood .

Parken öppnade 1986 med allt i från karuseller och traditionellt hantverk till restauranger och levande musik. Ibland uppträder Dolly själv i parken som från början blev en stor succé.

Dolly Parton och Kenny Rogers.

Dolly Parton och Kenny Rogers fick en hit med låten Islands in the stream.

Foto: TT

Koncernen Dolly Parton har hela tiden utökats och förutom nöjesparken äger hon i dag ett stort antal företag, bland annat restauranger.

Så har det rullat på och trots att Dolly fyllt 74 i år har hon inga planer på att pensionera på sig. Att skriva musik och uppträda är fortfarande det roligaste hon vet.

Någon gång tar Dolly en paus från det fullspäckade schemat och åker på husbilssemester med sin Carl. Utan peruk och smink känner ingen igen henne och paret kan äta middag på vägkrogar och bo på motell.

Reba McEntire, Carrie Underwood och Dolly Parton vid Country Music Association Awards 2019.

Reba McEntire, Carrie Underwood och Dolly Parton ledde galan Country Music Association Awards i november 2019.

Foto: TT

Kanske är det då hon är sig själv – långt från varumärket Dolly Parton med kommersiella framgångar och konstgjort utseende men möjligen lite närmare flickan från landet i Smoky Mountains.

Dolly Partons mest kända låtar

  • 9 to 5
  • I will always love you
  • Islands in the stream (duett med Kenny Rodgers)
  • Coat of many colors
  • My Tennessee mountain home
  • Here you come again
  • Jolene