Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Drottning Elizabeths minne hedras med (urgullig) parad av corgihundar

05 sep, 2023 
Maria Torshall
Vaktparaden utanför Buckingham Palace i London har fått ett nytt, ovanligt inslag.
Inför den första årsdagen av drottning Elizabeths dödsdag går nu corgis i tiaror och kronor på parad utanför slottet, tillsammans med sina tvåbenta drottningvänner, för att hedra drottningens minne.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Se också: 5 svenska kändisar som älskar sina husdjurBrand logo
Se också: 5 svenska kändisar som älskar sina husdjur

Ingen monark har suttit lika länge på tronen som drottning Elizabeth II. När hon avled den 8 september förra året, 96 år gammal, hade hon varit drottning i hela 70 år. Ett svårslaget rekord.

Om hon också hade kungligt rekord i hundägande är inte fastslaget – men en rätt ofarlig gissning.

Drottningen fick sin första egna corgi, Susan, av sin far på sin 18-årsdag och när Elizabeth och Philip åkte på bröllopsresa fick Susan följa med.

Drottning Elizabeths kärlek till corgis

Men familjen hade hundar även när drottningen växte upp – alltid corgis. Den första hunden i familjen var Dookie, en corgi som Elizabeths pappa Kung George kom hem med när hon var sju år gammal.

Annons

Från den dagen fanns det alltid corgis i den brittiska kungafamiljen – och drottningens mor införde strikta skötselregler som drottning Elizabeth fortsatte att följa. Hundarna hade ett eget rum i slottet, corgirummet.

Där hade var och en sin egen upphöjda korg, för att undvika drag från golvet. Alla hade sin egen matskål och inga godsaker från familjens middagar fick stickas ner till hundarna under bordet, som fick en strikt kost efter veterinärens inrådan. Godis fick hundarna när de varit duktiga – och vid jul, när drottning Elizabeth gav varje hund sin egen julstrumpa med godis och leksaker.

Som mest ska drottningen ha haft 13 corgis samtidigt, som alla gärna följde henne var hon gick i sin privata våning. Prinsessan Diana kallade dem den ”rörliga mattan”.

Drottning Elizabeth och familjens hundar (självklart av rasen corgi) avmålade år 1936 i drottningens barndomshem.

Födde upp 30 egna corgihundar genom åren

Drottning Elizabeth födde upp sina egna corgis, och hennes första tik Susan var anmoder till drottningens alla 30 egenuppfödda renrasiga corgis.

Annons

Corgis var inte den enda hundras som drottningen hade. Hon parade också corgis med tax och födde upp blandrasen ”dorgis” och 2007 hade hon förutom fem corgis också fem cocker spaniels och fyra dorgis.

Men corgis var favoritrasen. Drottningen förklarade att det berodde på deras energi och otämjda entusiasm.

Och kanske var det den otämjda sidan hundarna visade prov på när de bet brevbäraren, nafsade personalen – och rök ihop i hundslagsmål. 1991 försökte drottningen själv sära på tio av sina hundar som slogs – vilket slutade med att hon fick sys med tre stygn i vänster handen, efter att ha blivit biten.

2015 slutade drottningen att föda upp hundar, eftersom hon inte ville att hennes hundar skulle överleva henne, och i april 2018 dog hennes sista rasrena corgi, Willow, och därmed var Susans avelslinje avslutad. Kvar fanns då bara Candy, en corgi.

Drottning Elizabeth tillsammans med hundarna Holly och Willow år 2015. De två sista ättlingarna till corgin Susan.

Fick corgihundar i gåva av sonen prins Andrew

Men drottningens favoritson prins Andrew såg hur hans mamma led av oro för sin make prince Philip när han gick igenom en hjärtoperation 2021 och bestämde sig för att pigga upp henne med två nya hundar, en corgi vid namn Fergus och en corgi, Muick. Fergus dog bara fem månader gammal av ett hjärtfel, och ersattes av en corgi, Sandy.

Annons

En av drottningens nya corgis syns i en video från drottningens platinum jubileum 2022 där hunden passerar kameran, stannar upp för att hälsa på sin matte och fortsätter vidare. Redan till det jubileet var det många britter som hade tagit med sig sina egna corgis för att hedra drottningen.

Att låta hundarna vara en del av hyllningarna är helt i linje med drottningens liv och övertygelse.

Drottning Elizabeth har höjt corgins status

Vi är många som minns hennes sista hundar, Muick och Sandy, som tyst väntade utanför Windsor Castle för att ta farväl av sin matte på resan mot den sista vilan i St Georges Chapel.

Muick och Sandy närvarade vid deras matte drottning Elizabeth II:s begravning.

Muick och Sandy har efter drottningens bortgång adopterats av prins Andrew och Sarah Ferguson och bor i Royal Lodge i Windsor.

Alla drottningens hundar är begravda på Sandringham, på en begravningsplats för de kungliga husdjuren som skapades för Drottning Victorias collie Noble som dog 1887.

Och efterfrågan på just Pembroke Welsh corgi har nått nya höjder i Storbritannien. Hundarna som blir upp till 30 centimeter höga och väger upp till tolv kilo beskrivs som vänliga, glada, intelligenta, livliga utåtriktade och lekfulla, en bra familjehund, som dock kräver tydligt ledarskap, framför allt första året.

Inför den första årsdagen av drottning Elizabeths dödsdag, den 8 september 2023, går nu corgis på parad utanför Buckingham Palace, med sina tvåbenta drottningvänner, för att hedra drottningens minne.
Konstiga vanor hundar anammar från sina ägareBrand logo
Konstiga vanor hundar anammar från sina ägare
Annons