9 gånger drottning Elizabeth visade att hon var en riktig krutgumma

Delad bild. Till vänster drottning Elizabeth under sin kröning 1953. Till höger drottningen på en häst.

Foto: TT

Drottning Elizabeth II har gått ur tiden. Den säregna drottningen blev känd som en stolt, plikttrogen och stundtals hårdnackad regent. Här är nio tillfällen då hon verkligen visade prov på att hon alltid gick sin egen väg!

Drottning Elizabeth II går till historien som den regent som hittills suttit på tronen längst tid. Sedan 1952 var hon drottning inte bara över Storbritannien utan också över ytterligare 15 samväldsriken som ingick i det forna brittiska imperiet. Förutom att hon regerade plikttroget i många årtionden, uppfostrade hon också två barn samtidigt som hon värnade om sin egen självständighet.

Se också: Drottning Elizabeth II är död
1:41

Efter reklamen: Se också: Drottning Elizabeth II är död

(1:41)

Slå på ljud

För många kommer hon att bli ihågkommen som drottningen som alltid hade rikets och hovets bästa framför ögonen. Dessutom var hon en krutgumma av rang! Här är nio saker eller händelser som påminner oss om att drottning Elizabeth alltid gick sin egen väg.

1. Hon deltog i andra världskriget

Drottning Elizabeth II arbetar som bilmekaniker i andra världskriget.

Den blivande drottningen jobbade som lastbilschaufför och mekaniker under andra världskriget.

Foto: Historia/REX/TT

När andra världskriget bröt ut 1939 bönade och bad den då 13-åriga Elizabeth sin pappa, kung George VI, att få delta som frivillig. Då blev det nej, men några år senare när hon fyllt 18 jobbade hon som lastbilschaufför och bilmekaniker. Hon var faktiskt den enda kvinnliga medlemmen av den kungliga familjen som deltagit i kriget.

2. Hon gick aldrig i skola

Drottning Elizabeth II som barn, tillsammans med sin syster prinsessan Margaret.

Elizabeth tillsammans med sin lillasyster Margaret.

Foto: Mary Evans Picture/TT

Trots att hon var drottning över ett av Europas och världens mest inflytelserika länder, hade drottningen aldrig gått i skola. När hon var liten var det inte kutym att låta kungliga barn gå till skolan – men visst fick Elizabeth ändå en utbildning. Bland annat undervisades hon i religion av ärkebiskopen av Canterbury. Också hennes nanny, Marion Crawford, stod för mycket av hennes utbildning.

3. Hon förlovade sig – utan att berätta för sina föräldrar

Den blivande drottning Elizabeth II tillsammans med sin blivande man prins Philip 1947.

Elizabeth med sin blivande man Philip.

Foto: Mary Evans Picture/TT

1946, när Elizabeth var 20 år gammal, tackade hon ja till prins Philips frieri – utan att kontakta sina föräldrar först. När hennes pappa, kung George VI, till slut fick reda på det hela godkände han förlovningen på ett villkor – att de väntade med att offentliggöra den tills Elizabeths 21-årsdag. Således blev deras förlovning officiell först ett år senare, den 9 juli 1947.

4. Hon var bara 25 när hon blev drottning

Drottning Elizabeth II efter sin kröning 1953.

Elizabeth fångad på bild i samband med kröningen 1952.

Foto: Keystone Pictures USA/TT

Många av oss har knappt bestämt vad vi ska bli när vi blir stora när vi är i 20-årsåldern. Så var det inte för Elizabeth. Även om hon inte föddes som tronarvinge, blev hon det i tioårsåldern då hennes pappa tog över kungatiteln efter sin bror Edward VIII som abdikerade och flyttade till Amerika. Han regerade sedan fram till sin död 1952. Trots att han tidigare drabbats av lungcancer kom hans död plötsligt och oväntat, och en chockad Elizabeth fick avbryta sin resa i Kenya och återvända till hemlandet – som drottning.

5. Hon tog sig en daglig drink

Drottning Elizabeth II med ett glas i handen.

En liten drink efter lunchen var en vana som drottning Elizabeth sägs ha hållit högt.

Foto: TT

Vissa saker får man unna sig när man är drottning! Enligt uppgift hade drottning Elizabeth en vana att ta en drink varje dag efter lunchen. Den ska ha bestått av gin och Dubonnet, ett sött vin, tillsammans med en citronskiva. Dessutom sägs hon ha tagit ett glas champagne som sängfösare varje kväll.

6. Hon älskade att köra bil – även efter sin 95-årsdag

Drottning Elizabeth II framför ratten i sin Range Rover.

Drottningen körde gärna bil, även högt upp i åldrarna.

Foto: Geoff Robinson Photography/REX/Shutterstock/TT

Drottning Elizabeth var en kvinna som gärna tog sig fram för egen maskin. Hon sågs ofta köra bil på egen hand, och så sent som hösten 2021 fotograferades hon körandes sin Jaguar. Då var hon 95 år gammal och hade nyligen varit inlagd på sjukhus på grund av sviktande hälsa.

Det händer när drottning Elizabeth dör – hon får ta över titeln

7. Hon trivdes på hästryggen

Drottning Elizabeth II på hästryggen.

Elizabeth trivdes på hästryggen.

Foto: Mega/TT

Det finns otaliga bilder på drottningen uppflugen på hästryggen. Även efter sin 90-årsdag tog hon sig gärna en ridtur och 2019 fotograferades hon under en ridtur på ägorna runt Windsor Castle. Hon hade då nått den imponerande åldern 93 år.

8. Hon överlevde både mordförsök och inbrott

Drottning Elizabeth II på Trooping of the colour 1981.

Drottningen överlevde både inbrott och mordförsök.

Foto: Tony Drabble/TT

Under alla åren på tronen var drottningen utsatt för en rad hot. Två av de mest dramatiska ägde rum i början av 1980-talet. Under den årliga militära ceremonin som går under namnet Trooping the colour, utsattes drottningen år 1981 för en otäck attack. En 17-årig pojke, som enligt uppgift var besatt av avrättning av kända personer som John Lennon och John F Kennedy, sköt då flera skott mot drottningen. Som tur var handlade det om lösa skott, eftersom tonåringen i fråga inte tilläts införskaffa riktig ammunition i Storbritannien. Han dömdes senare till fem års fängelse.

Kungahusets uppmaning till Meghan Markle: Sluta bråka med familjen

Året efter lyckades Elizabeth än en gång undkomma en obehaglig situation med blotta förskräckelsen, efter att en okänd man lyckats ta sig hela vägen in i hennes sovrum. På något sätt lyckades han ta sig över taggtråden på staketet runt Buckingham Palace, klättra upp för ett stuprör och sedan ta sig in i sovrummet. Som tur var skadades inte drottningen och säkerhetspersonalen lyckades snart få tag på mannen.

9. Fullföljde sina uppdrag också som 96-åring

Drottning Elizabeth tar emot Liz Truss, ny premiärminister, inne i slottet Balmoral i Skottland.

Den 96-åriga drottningen tar emot Liz Truss, nybliven premiärminister i Storbritannien.

Foto: TRIP/TT

Att drottningen var både lojal och ambitiös undgick ingen. Inte bara axlade hon rollen som drottning som 25-åring, hon fullföljde också sina åtaganden ända in på ålderns höst. Den 6 september 2022 tog hon exempelvis emot landets nya premiärminister Liz Truss. Två dagar senare kom uppgifter om att drottningens hälsa försämrats och att hon skulle hållas under uppsikt av läkare.

Samma dag, den 8 september 2022, gick den älskade drottningen ur tiden.

Drottning Elizabeth har somnat in – brittiska hovets första ord

Källor: Harpers Bazaar, Mental Floss, People, In Style