Bilderna som visar att Silvia är landets modedrottning

Silvia då och nu

Foto: TT

Drottning Silvia har varit folkets drottning sedan dag ett. Här är bilder från första tiden bakom slottets väggar fram till i dag. Nostalgi utlovas!
TV: Drottning Silvias stilresa genom åren
1:19

Efter reklamen: TV: Drottning Silvias stilresa genom åren

(1:19)

Slå på ljud

Drottning Silvia växte upp långt bortom den kungliga världen, men i samband med OS i München 1972 träffade hon Sveriges då kronprins Carl Gustaf. Sommaren 1976 stundade bröllop i Stockholm och Silvia Sommerlath blev Sveriges drottning.

Snabbt kom hon att finna en självklar plats bakom slottets väggar. Direkt efter bröllopet chockade Silvia alla när hon bad om ett eget kontor och en skrivmaskin på Kungliga slottet. Ingen drottning före henne hade sett drottningrollen på det sättet.

Drottningens engagemang och fokus på viktiga frågor har prioriterats från dag ett, där barns rättigheter alltid har varit hennes hjärtefråga. Utöver drottningens engagemang och arbete hyllas hon ofta för sin pricksäkra stil. Med klassiska snitt och läckra detaljer har drottningen alltid klätt sig rätt efter tillfälle.

Året med kungafamiljen 2021

Drottning Silvias stilresa

Vi har listat 23 looks som drottningen burit och som bevisar att hon inte bara är landets drottning, utan även en stilikon.

Drottning Silvia i vit blus, randig kjol och scarf

En historisk bild från när kungen och Silvias förloving offentliggjordes 12 mars 1976 på Kungliga slottet. Silvia bar en vit blus och en randig kjol som matchades med scarf, klassiskt pärlhalsband och pärlörhängen.

Silvia i blå klänning med skärp

Kungen och drottningen mötte media på Solliden slott efter att de kommit hem från bröllopsresan. Silvia bar en blå sommarklänning med skärp i midjan.

Silvia i grön klänning och håraccessoarer

Kronprinsessan Victoria döptes 1977 och drottningen bar en grön klänning med ränder. Håraccessoarerna matchade både klänningens färg och pärlhalsbandet.

Drottning Silvia i blå kavaj

Vid ett statsbesök 1984 bar drottning Silvia en blå kavaj med puffärm. Undertill bar hon en blus i ljusblått. Blusens krage matchades med val av hatt.

Silvia i gula byxor och kofta

Silvia tog med kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip för en cykeltur på Öland 1980. Drottningen bar gula byxor och kofta, i håret bar hon ett gult hårspänne.

Drottning Silvia i 80-tals overall

Hela kungafamiljen på skidsemester i Verbier 1983. Silvia iklädd en typisk 80-tals overall med rosa och turkosa detaljer.

Silvia i cerisrosa klänning

En sommardag på Öland 1986 bar drottningen en cerisrosa klänning med rutmönster. I håret bar hon ett matchade hårsmycke.

Drottning Silvia i röd klänning och solglasögon

Vid Vattenfestivalen 1991 bar drottningen en röd klänning med stjärnmönstrad ringning. Samma färg prydde även örhängena och diademet. Somrigt och fint matchades det hela med ett par klassiska solglasögon i pilotform.

Silvia med detaljrik hatt

Drottningen valde att bära en helvit klädsel 1976. Hatten var lekfull med blommor i svart och vitt.

Drottning Silvia i rosa kostym

Vid utdelningen av Polar Music Prize 1998 bar drottningen en helrosa kostym. Det uppvikta innerfodret och fickorna var prydda med vita pärlor.

Silvia i gul klänning och hatt

Ett av drottningens allra första statsbesök gick till forna Sovjetunionen 1978. Silvia bar då en gulrandig klänning och hatt. Ett klädval som kronprinsessan Victoria valde att återanvända 39 år senare.

Drottning Silvia i lila hatt

Enkelt och stilrent bar drottningen en lila kreation 1982 i Mexico. Pärlbroschen i rosetten piffade till outfiten.

Silvia med det brasilianska diademet

När drottning Elizabeth II genomförde ett statsbesök i Stockholm 1983 plockades de allra finaste smyckena fram. Drottning Silvia bar det brasilianska diademet som är ett av kungahusets allra finaste smycken.

Drottning Silvia i en beige cape

År 1981 närvarade drottningen vid en invigning i Göteborg. Hon bar en beige cape, en blus med höstliga färger och en hatt i mörkrött.

Silvia i prickig klänning

Kungaparet besökte Spanien 1992 och drottningen bar en vitprickig klänning och matchande hatt.

Drottning Silvia i gul Nobelklänning

I december 1976 gjorde drottning Silvia Nobeldebut. Hon bar en gul klänning med glittriga prickar på. Drottningen valde att bära drottning Sofias diadem som kommit att bli hennes favoritdiadem. Hon har nämligen burit det vid hela tjugo Nobelfester.

Silvia i ljusrosa galaklänning

Vid kungens födelsedagsfirande 1996 bar drottningen en ljusrosa galakläning med skira detaljer. De rosa ädeltopaserna valde Silva som halsband och örhängen och på huvudet bar hon prinsessan Sibyllas diadem.

Drottning Silvia i grön blus

Kronprinsessan Victorias födelsedag har alltid firats på Öland. Här håller drottning Silvia om prins Carl Philip vid firandet 1983. Hon bär en grön blus och en blommönstrad kjol.

Silvia i rosa tweedkavaj

Vid det Belgiska statsbesöket 1994 valde drottningen att bära en rosa tweedkavaj som hon matchade med en rosa hatt.

Drottning Silvia i mönstrad klänning och silverskor

Drottning Silvia anlände till Polarpriset 2019 iklädd en mönstrad klänning och en rosa sjal över axlarna. Det färgglada klädvalet matchades med ett par silverfärgade klackar.

Silvia i röd klänning med guldmönster

50-årsdagen firades med dunder och brak den 23 december 1993. Här blåser drottningen ut tårtljusen iförd en röd klänning med guldiga detaljer.

Drottning Silvia i lila klänning

Sonen prins Carl Philip gifte sig med Sofia Hellqvist 13 juni 2015. Drottning Silva bar då en lila klänning med pärldetaljer. Hon valde att bära delar av det leuchtenbergska garnityret i form av diadem och örhängen.

Silvia i lila kjol och kavaj

Vid ett evenemang på Musikaliska akademien 2019 bar drottningen ett lila set i form av kjol och kavaj.

Foto: TT

Karin Törnblom/TT

Pontus Lundahl/TT

Anders Jahrner/TT

Karin Törnblom/TT

Aftonbladet/TT

Stefan Lindblom / TT /

Bertil Ericson / TT /

Anders Wiklund/Pica/TT

Charles Hammarsten/TT

Bibbi Johansson/Aftonbladet/TT

Roger Tillberg/TT

Charles Hammarsten/TT

Roger Tillberg/TT

Hans T Dahlskog/TT

Ola Torkelsson

Leif Å Andersson/Sydsvenskan/TT

Jan Collsiöö / TT /

Charles Hammarsten/TT

Svenskt Pressfoto / TT /

Charles Hammarsten/TT

SVT Bild /

Charles Hammarsten/TT

Charles Hammarsten/TT

BO-AJE MELLIN BAM

Se också: 9 bilder på drottning Silvia och prinsessan Madeleine när de var lika gamla
1:33

Efter reklamen: Se också: 9 bilder på drottning Silvia och prinsessan Madeleine när de var lika gamla

(1:33)

Slå på ljud