Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Året med kungafamiljen 2021

20 dec, 2021 
Elin Samuelsson
Delad bild: Kronprinsessan Victoria med AnnaKarin Länta i Sametinget, och kungafamiljen som åker skidor.
Prins Julians dop, historisk podcastintervju och hela storfamiljen samlade igen på sitt kära Öland. 2021 var året då kungahuset blev vaccinerade och återigen kunde njuta av varandras och det svenska folkets sällskap.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
TV: Året med kungafamiljen 2021Brand logo
TV: Året med kungafamiljen 2021

Januari

Kung Carl XIV Gustaf får sin första spruta vaccin mot covid-19.
Kung Carl Gustaf fick sin första vaccinspruta mot Covid-19 i januari.

Kung Carl Gustaf inledde året med ett budskap och en förhoppning, nämligen att alla som har möjlighet att vaccinera sig mot Covid-19 väljer att göra det. På inrådan av kungens livsmedikus Mårten Rosenqvist tog kungaparet sin första vaccinspruta på slottet Sten-hammar i mitten av januari. Genom att låta sigfotograferas ville kungen föregå med gottexempel för det svenska folket.

Annons

Februari

Kungaparet Carl XIV Gustaf och Silvia åker skidor med kronprinsessfamiljen Victoria, Daniel, Estelle och Oscar.
Drottningholm bjöd på snö så att kungaparet och kronprinsessfamiljen kunde ta sig en härlig vintertur på skidor.

I stället för att som vanligt tillbringa sportlovet i familjens stuga i Storlien eller i Alpernas soliga backar stannade kungafamiljen hemma i vintras. Tur var väl då att snön la sig vit över Drottningholm så att kronprinsessparet med prinsessan Estelle och prins Oscar i täten ändå kunde ta sig en skidtur med mormor Silvia och morfar kungen.

Prinsessan Estelle fyller 9 år.
H.K.H. Prinsessan Estelle fotograferad på Haga slott inför sin 9-årsdag den 23 februari 2021.

Februari är även prinsessan Estelles månad. Den 23:e fyllde hon 9 år, och hon är redan varm i kläderna som blivande regent. Hon poserar vant vid fotograferingar och har sedan tidig ålder följt med både morfar kungen och sina föräldrar på offentliga uppdrag för att vänja sig vid sin framtida roll.

Annons

Mars

Prins Oscar fyller fem år den 2 mars 2021, här med sin hund Rio.
Familjens hund Rio uppvaktar lillhusse prins Oscar på hans födelsedag.

Den 2 mars fyllde Hagas minsting prins Oscar 5 år. Och hur firar man födelsedagen bättre än mys med cavapoon Rio och lek i snön tillsammans med storasyster?

Prinsessan Estelle och prins Oscar leker i snön.
Prins Oscar firade 5-årsdagen hemma på Haga slott tillsammans med storasyster prinsessan Estelle.

Numera får prins Oscar även dela födelsedagsmånad med en av sina kusiner. Den 26 mars föddes nämligen prins Carl Philips och prinsessan Sofias tredje son Julian, här endast två dagar gammal.

Annons
Prins Julian två veckor gammal.
Prins Julian fotograferad av sin far Prins Carl Philip den 28 mars 2021.

April

Kung Carl Gustaf blir intervjuad av Kristoffer Triumf till podcasten Värvet.
Måndagen den 26 april 2021 publicerades en nyinspelad intervju med kung Carl Gustaf i intervjupodcasten Värvet.

Inför sin 75:e födelsedag den 30 april gjorde Carl XIV Gustafs något historiskt, nämligen att som första kunglighet någonsin vara med i en podcast. Det 1,5 långa samtalet i intervjupodden Värvet med Kristoffer Triumf spelades in i kungaparets matsal på Stockholms slott. Kungen berättade personligt om bland annat sin uppväxt, om relationen till Englands avlidne prins Philip och sina privata semestrar med drottning Silvia. Och på frågan om hur ett potatischips ska smaka ville kungen gärna lyfta smaken av tryffel!

Annons

Maj

Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf i videomöte med Sveriges landshövdingar.
Drottning Silvia och Kung Carl Gustaf i videomöte med Sveriges landshövdingar.

Videomöten blev standard på många arbetsplatser under pandemin, kungahuset var inget undantag. Styrelsemöten, öppningar av årsmöten och kungliga hälsningar – det mesta skedde digitalt innan restriktionerna började lätta under sommaren.

Juni

Prins Daniel besöker inspelningen av Sommarlov i SVT.
Festligt värre blev det när prins Daniel hälsade på Alexander Hermansson, Dante Zia och Björne i SVT:s Sommarlov.

Många höjde nog på ögonbrynen när Björne, Sommarskuggan och alla de andra i SVT:s barnprogram Sommarlov fick celebert besök i form av prins Daniel. Som många säkert vet var han prinsessan Victorias personliga tränare när de träffades, och motion är något prinsen fortfarande brinner för.

Annons

Årets tema i Sommarlov var just rörelse, och prins Daniel fick äran att inviga programmets rörelseutmaning med syftet att inspirera barn till mer fysisk aktivitet. Tillsammans med programledarna dansade prinsen sedan loss och swishade självsäkert fram på bakhjulet av en cykel.

Prinsessan Victoria och prins Daniel håller hand under nationaldagsfirandet.
Prins Daniel håller kärleksfullt sin prinsessa i handen vid det traditionsenliga nationaldagsfirandet på Skansen.

Årets nationaldagsfirande på Skansen såg lite annorlunda ut än vanligt, då kungen och drottningen inte var närvarande. I stället tog Victoria över traditionen att dela ut fanor till olika organisationer och föreningar, något som normalt utförs av Sveriges regent. På grund av pandemin höll sig kungen och Silvia till andra nationaldags-arrangemang. Men självklart fanns prins Daniel vid sin prinsessas sida hela dagen.

Annons

Juli

Den kungliga familjen samlad på Solliden på Öland.
Hela den kungliga familjen samlad på sitt älskade Solliden på Öland i juli 2021.

Efter lång tid isär kunde hela den stora kungliga familjen samlas på sitt kära Öland och sommarvillan Solliden. Tillsammans firade de Victoriadagen 14 juli då kronprinsessan fyllde 44 år, och njöt av livemusik under flera sommarkvällar på den nya konsertsatsningen Solliden sessions i slottsparken.

Carola med kungafamiljen på Öland.
Carola fick tillfälle att umgås med kungafamiljen efter sin konsert på Solliden på Öland.

Efter sitt uppträdande med gamla och nya hitlåtar klev Carola av scenen och umgicks lite privat med kungligheterna. Fler artister som uppträdde i somras var bland andra Peter Jöback, Lena Philipsson, Hasse Andersson, Lisa Nilsson och Lill Lindfors.

Annons

Augusti

Biskop Johan Dalman, prinsessan Sofia och prins Carl Philip vid dopet av prins Julian i Drottningholms slottskyrka.
Biskop Johan Dalman var lika förtjust som föräldrarna prinsessan Sofia och prins Carl Philip vid dopet av prins Julian i Drottningholms slottskyrka.

Lördagen den 14 augusti döptes prins Carl Philips och prinsessan Sofias lille guldklimp på Drottningholms slott på Lovön. Förutom namnen Julian Herbert Folke tilldelades han även hertigdömet Halland. Tidigare var det prins Bertil som var hertig av Halland.

Den som såg dopet i tv minns kanske särskilt hur svårt Julians äldre bröder hade för att sitta still, särskilt prins Gabriel, 4, som for fram och tillbaka mellan sin stol och de andra gästerna.

Minnesvärt var även när överhovpredikant Johan Dalman lyfte upp Julian mot skyn, svingade honom framför sig och nästan i falsett utbrast: ”Titta här har vi lille Julian, alldeles nydöpt och glad, han är jätteglad! Och lugn är han också, tack gode Gud för det!”

Annons

Detta lockade fram ett litet skratt hos såväl församlingen som kungen och drottning Silvia, som med ett lätt chockat leende höjde förvånat på ögonbrynen!

Prinsessan Madeleine med maken Christopher O'Neill och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne.
Prinsessan Madeleine kunde äntligen komma till Sverige med maken Christopher O'Neill och barnen Leonore, Nicolas och Adrienne.

Sommarens Sverigebesök var det första på 1,5 år för prinsessan Madeleine och hennes familj. Tack vare de lättade restriktionerna kunde de närvara vid dopceremonin. Till vardags bor hon med maken Chris O’Neill och barnen prins Nicolas, 6, prinsessan Adrienne, 3, och prinsessan Leonore, 7, i Florida, USA. Dagen till ära var hela familjen klädd i kungligt blått.

Annons

September

Kronprinsessan Victoria vid sametingets öppnande i Lycksele med AnnaKarin Länta som deltar i sametinget.
Kronprinsessan Victoria vid sametingets öppnande i Lycksele med AnnaKarin Länta som deltar i sametinget.

Klädd i sin vackra kolt anlände kronprinsessan Victoria till Lycksele i Lappland för det 19:e Sametingets öppnande den första dagen i månaden. Kolten, som hon fick vid Sametingets öppnande 2009, är sydd av den bortgångna storslöjdaren Lena Persson. I en lika fin kolt passade skolchefen AnnaKarin Länta på att ta en selfie med ”Vickan”.

Oktober

Kronprinsessan Victoria med barnen Estelle och Oscar på fotbollsmatch.
Estelles hejarop hördes nog över hela Friends Arena.

Var det månne hejarklacken från Haga som bidrog till den svenska vinsten när herrlandslaget mötte Kosovo i EM-kvalet? Kronprinsessfamiljen med den peppande prinsessan Estelle i täten gjorde i alla fall sitt bästa för att stötta spelarna från vip-läktaren på Friends Arena. Vem hade inte kammat hem 3–0 med så engagerade supportrar?

Annons

November

Kronprinsessparet Victoria och Daniel besöker Falu rödfärg.
Kronprinsessan rör gärna om i den heta grytan med Falu rödfärg.

Kungahusets populära länsbesök som fick avbrytas förra året på grund av pandemin återupptogs under hösten. Vid ett besök till Dalarna besökte kronprinsessparet bland annat företaget Falu Rödfärg, som berättade om sin produktion och hur året med pandemin sett ut. Och Victoria provade gärna på att röra i den heta färggrytan.

December

Kungliga Slottet i Stockholm
Stockholms slott i vinterskrud.

Ett annorlunda år är till ända och kungen avslutar sedvanligt med sitt årliga jultal. Likt resten av befolkningen i vårt avlånga land har kungafamiljen så smått kunnat återgå till det normala, och ser med tillförsikt fram emot det nya året 2022!

Se också: 5 saker du kanske inte visste om prinsessan SofiaBrand logo
Se också: 5 saker du kanske inte visste om prinsessan Sofia
Annons