Elisa Lindström spelar Maria i Sound of Music

Elisa Lindström ska spela Maria i Sound of Music mot Christopher Wollter.
Elisa Lindström och Elisas vann Dansbandskampen 2010 och sångkarriären kom igång. 2016 vann hon Let’s dance och nu spelar hon Maria i Sound of Music.

Elisa Lindströms nya utmaning: Spelar i Sound of Music

Dansbandsstjärnan Elisa Lindström, 26, räds inte utmaningar. Så nu i höst tar hon sig an två helt nya roller, en som soloartist och en som musikalartist. I augusti släppte hon sin första egna skiva och nu i september har musikalen Sound of music premiär med Elisa i rollen som dansande och sjungande Maria.

Helt nya dörrar har öppnats sedan hennes dansband Elisas bestämde sig för att lägga av för ett och ett halvt år sedan. Då hade de i princip turnerat sedan de alla tog studentexamen 2010:

– Vi var ute på i snitt 120 spelningar om året. Det var ett evigt resande. Vi sov i bussen och roddade allt själva, med fyra timmars spelning per kväll. Så det var ett slitsamt liv samtidigt som det var väldigt kul.

Läs också: Elisa Lindström och Markus Frykén har gift sig

– Men det är först nu som jag insett att jag faktiskt inte sovit ordentligt på typ fem år. Och förra sommaren var första sommaren jag var ledig. Jag har ju alltid turnerat då. Så det var skönt att få umgås med familjen och vänner och vara ute i naturen. Bara en sådan sak som att fira midsommar, det har jag inte gjort på flera år, så jag tänkte bara, midsommar, vad gör man då. Jag har inga traditioner kring högtiderna för då har vi spelat.

Elisa Lindström vann Dansbandskampen

När vi ses i Stockholm där Elisa bor med sambon Markus Frykén, tillika gitarrist i Elisas, är valpen Ziva med och myser. Hon brukar vara med matte på jobbet. Att skaffa tollaren Ziva är precis en sådan dröm Elisa kunnat förverkliga när turnélivet med dansbandet är över. Även om hon nu turnerar solo.

– Hon är så snäll och gillar människor så hon är med så ofta det går.

Det var på musikgymnasiet i Skövde som bandmedlemmarna i Elisas träffades. Och för Elisa stod det först och vägde mellan att starta dansband eller söka musikalutbildning. Nu vet vi hur det blev. Och det är nog hela Dansbandssverige glad för. I samma veva startade Dansbandskampen i tv och det nystartade bandet kom med i säsongen 2010. Och vann. När beskedet om uttagningen först kom stod Elisa på studentflaket och sjöng Den ljusnande framtid är vår, och ja, så blev det också.

Elisa Lindström och sambon Markus Frykén, tillika gitarrist i Elisas.

Elisa Lindström och sambon Markus Frykén, tillika gitarrist i Elisas.

– Det var på hösten 2010 vi vann och sedan dess har jag inte behövt göra annat än att turnera. Vi kom så rätt i tiden i dansbandsvärlden när det fanns ett sug efter unga. Och det fanns inte heller så många unga sångerskor då. Dessutom fanns nog ett sug efter unga band som körde en traditionell dansbandsmusik som vi gjorde, säger Elisa.

Influenserna har varit band som Arvingarna, Lasse Stefanz, Kikki Danielsson och Lotta Engberg, bland annat.

För Elisa fanns inget annat yrkesval än att bli sångerska:

– När jag var riktigt liten hade jag kanske en tanke på att bli snickare, för min pappa är det. Jag hade min första prao hos honom. Sedan tyckte jag att skolan var väldigt kul så ett tag tänkte jag kanske på att läsa juridik. Men det går inte alls att jämföra med den passionen jag hade för musiken.

Och även om Elisas nu har pausat finns alltid en öppning i framtiden, säger hon:

– Jag vill absolut inte stänga dörren till dansbandsvärlden, jag vill ha en fot kvar.

Fick musikintresset från sina föräldrar

Och visst saknar hon sitt gamla gäng efter så många år tillsammans. En tid som också kom att svetsa samman bandets föräldrar:

– Mina och våra föräldrar har betytt jättemycket i allt turnerande. De tyckte såklart att det var roligt för oss och var väldigt stöttande. Föräldrarna blev också som ett litet gäng och vänner med varandra tack var det, eftersom det hjälpte till så mycket.

Läs också: Dansbandsstjärnan Elisa Lindström väntar barn.

Och det var också från mamma Eva och pappa Jan musikintresset kom. Hon växte upp i Töreboda till tonerna av Julio Iglesias och Abba:

– Det är bra dansmusik. Pappa lyssnade på Elvis och Julio Iglesias och mamma på Abba och min morfar hade dansband och det hade även mamma på lokal nivå. Så dansbandsmusiken har jag hemifrån.

Framgången för bandet Elisas gick fort och med den kom också offentligheten för Elisa. Det var först inte helt lätt att hantera den.

– I och för sig tror jag att det hjälpte mycket att vi tillsammans var ett gamla vänner. Det var jätteskönt att ha folk runt en som känner mig. Sedan håller det en på jorden när man som dansband får slita så mycket själv under turnéerna.

– Men det tog ett tag innan jag vande mig vid att bemöta kritik. Kommentarer på nätet var lite tufft till exempel, plötsligt skulle folk tycka och tänka om mig, hur jag såg ut eller vad jag hade på mig. Det tog nog två år innan jag lärde mig att hantera det, men det var dränerande ett tag. Jag fick jobba mentalt med det och lära mig att sätta upp en sköld mot det negativa, och lyssna på det positiva.

Gemensamt beslut att lägga ner Elisas

Bandet var överens om att lägga ner Elisas, och en stor anledning var just att få prova vingarna på annat håll. Det är precis det Elisa har gjort. Förutom att hon dansade hem hela segern i Let’s dance 2016, har hon jobbat senaste halvåret med nya skivan Roses in the rain, där hon sjunger på engelska. Något som gett nya perspektiv, säger hon. Inte bara för att hon för första gången är soloartist:

– Det är första gången jag gör något på engelska. Jag är skrivit från hjärtat och haft fantastiska låtskrivare runt mig som plockat fram lite andra sidor hos mig.

– Det har varit en utmaning och väldigt spännande. Jag känner mig som pånyttfödd, för det har varit ett väldigt lekfullt arbete, säger hon skrattar.

2016 vann Elisa Lindström Let

2016 vann Elisa Lindström Let’s dance tillsammans med danspartnern Yvo Eussen.

Även om skivan nu är på engelska kommer dansbandsfansen säkert känna igen henne ändå, tror hon:

– Det är inte ett sådant jättehopp bort från tidigare influenser i musiken. Den här skivan kan man kalla en sorts organisk pop med countryinfluenser. Det finns likheter med vår dansbandsmusik. Skulle man göra svenska texter av skivan skulle det inte vara så stor skillnad, det skulle gå jättebra att dansa till.

Läs också: Oförglömliga dansbandsstilar – här är 15 svenska favoriter

Skillnaden är att hon nu haft friare tyglar när text och musik skulle göras:

– När man gör dansbandsmusik är man bunden till vissa tempon för att det ska gå att dansa till. Det har jag inte behövt tänka på nu.

Spelar mot Christopher Wollter

Samtidigt som skivan nu släpps kastar hon sig ut på för henne ganska okänd mark – musikalvärldens. I musikalernas musikal, som hon själv säger, Sound of music, med bland andra Christopher Wollter som von Trapp. Själv spelar hon den älskvärda styvmodern Maria.

– Det är verkligen en drömroll. Först fick jag frågan om att spela Liesl, von Trapps äldsta dotter, men då tänkte jag att det kände jag mig för gammal för, så jag tackade nej till det. Men i stället bad jag om att få provspela för rollen som Maria.

– Det här var precis när Let’s dance höll på så de hade väl sett mig dansa där, jag vet inte. Men de ringde igen och ville ha ett möte. Jag är jättetacksam över att få göra det här.

Och, säger hon, att ha artisten Christopher Wollter vid sin sida känns tryggt:

– Han är ju en sådan erfaren musikalartist, så det känns jätteskönt. Det här är ju helt nytt för mig.

Elisa Lindström spelar mot Christopher Wollter i Sound of Music.

Elisa Lindström spelar mot Christopher Wollter i Sound of Music.

Den 29 september har musikalen premiär på Nöjesteatern i Malmö. Och framöver hoppas Elisa självklart på fler chanser i musikalgenren.

– Jag älskar ju den världen också, men vi får se hur det går nu, säger hon med ett leende:

– Sedan vill jag gärna kunna fortsätta skriva egen musik. Min dröm är att få jobba som sångerska hela livet!

Text: Amanda Taawo
Bild: Stefan Nilsson, IBL, Nöjesteatern och Stella Pictures

Läs också: Elisa Lindströms sköna revansch: ”En barndomsdröm”

Elisa Lindströms sköna revansch.