Lästips:Eurovision Song Contest 2024Babben LarssonCarina BergBoktips

Exhustruns första ord – efter att Snickar-Björn kom ut som Lee

06 feb, 2023 
Ebba S. Dahlman
FotografInstagram
Snickar-Björn från Äntligen hemma kom nyligen ut som transsexuell efter drygt 40 år av könsdysfori.
I den nya dokumentären Att bli Lee på TV4 berättar exhustrun Karolina om resan ur hennes perspektiv.
– Jag älskade Björn för den han var, säger hon i det första gripande avsnittet.
För att spara den här artiklen så måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto
Annons
Pride genom åren - bilderna och historien bakom rörelsenBrand logo
Pride genom åren - bilderna och historien bakom rörelsen

I veckan kom den charmiga snickaren Björn Christiernsson, känd från Äntligen hemma, ut som transpersonen Lee i en stor intervju.

Under en lång tid bar tv-profilen på den smärtsamma känslan av att vara fångad i fel kropp. En hemlighet som Björn var fast besluten att hemlighålla till ett högt pris.

I dokumentärserien Att bli Lee, som har premiär måndag den 6 februari, får vi följa snickarprofilens kamp för att få leva som sitt sanna jag.

Snickar-Björn kommer ut som Lee: ”Jag är transsexuell”

Under januarimånadens sista dagar gjorde Christiernsson en uppmärksammad intervju med nordiska HBTQIA+-tidningen QX, i vilken hon kom ut som Lee för hela svenska folket med orden: ”Jag är transsexuell”.

Annons

Samtidigt öppnade den förra Äntligen hemma-profilen upp om den långvariga könsdysforin, och de starka känslorna i samband med det, som Björn beslutat hemlighålla genom att begrava dem i en ”Pandoras ask”.

Men att hålla hårt i den där hemligheten under 40 års tid, samtidigt som Snickar-Björns identitet offentligt var så starkt förknippad med en muskulös machokultur, höll på att få en dödlig utgång.

– Att komma till acceptans och välja att komma ut som transperson har inget med mod att göra. Det var enkom ett hälsobeslut. Antingen så valde jag det, eller så visste jag inte ens om jag skulle… överleva, förklarar Lee i dokumentären under en känslosam sekvens och betonar vikten av att komma ut offentligt och inte fortsätta leva ett ”hemligt” liv.

Under 90- och 00-talet var Äntligen hemma ett av de mest populära byggprogrammen på svensk tv. Björn Christiernsson blev snabbt ”Snickar-Björn” i alla sammanhang av livet – förutom när han fick lov att vara sig själv med exhustrun Karolinas stöd i hemmet.
Under 90- och 00-talet var Äntligen hemma ett av de mest populära byggprogrammen på svensk tv. Björn Christiernsson blev snabbt ”Snickar-Björn” i alla sammanhang av livet – förutom när han fick lov att vara sig själv med exhustrun Karolinas stöd i hemmet.

Att komma ut för barnen var en jobbig process och de reagerade först med sorg, men i dag är de två döttrarna engagerade i deras pappas förvandling. De var till och med delaktiga i att bestämma namnet Lee.

Annons

– Vi hade en omröstning hemma, och Lee vann. Jag gillar det, det är ett namn som varken är för feminint eller för maskulint och det passar bra på mig som ickebinär, berättade hon för QX.

Lee poängterar att hon identifierar sig som ickebinär med ett kvinnligt könsuttryck, men att varken pronomen eller namn är så noga. Hon tycker att Björn och ”mitt gamla liv” kan få finnas kvar för transparensens skull och för att ytterligare påvisa att det finns en bakomliggande resa.

Exhustruns första ord om beslutet Björns beslut att bli Lee

Någon som däremot alltid funnits där som ett stöd för Björn och som aldrig ifrågasatt hennes innersta känslor, är exhustrun Karolina Christiernsson. Redan när de genomgick deras skilsmässa år 2018 påpekade Karolina att ”du är väl transsexuell, det är väl inget mer med det”.

– Jag tror jag kände väldigt snabbt, från det att jag träffade Björn, att han var väldigt fascinerad över hur jag klädde mig och vad jag hade på mig, förklarar Karolina i dokumentären och fortsätter:

Annons

– Det var inte så långt senare som han introducerade och visade att han hade högklackade skor och korsetter och så vidare. Jag älskade Björn för den han var, sedan spelade det inte så stor roll om han bar kvinnokläder eller inte.

I första avsnittet av dokumentären står vänskapen med exhustrun Karolina i fokus och för tv-tittaren blir det snabbt tydligt vilken otroligt avgörande roll hon haft i Björns, och har i Lees liv.

Lee berättar om tiden då Björn och exhustrun brukade ha gemensamma smink- och klädkvällar, något de fortfarande gör, eftersom de har ungefär samma stil.

Men även om det var en självklarhet för Karolina att stötta Björn innan och under transitionen, så fanns det alltid en oro för honom i bakhuvudet.

Annons

– Han är ju pappa till våra barn och han är ju min bästa vän. Det är klart att jag var orolig att han skulle göra något dumt eller att något skulle hända honom.

5 svenska kändisar som får barn 2023Brand logo
5 svenska kändisar som får barn 2023

”Vill få en kvinnligare kropp”

Mot slutet av dokumentärseriens första avsnitt får vi följa med Björn på en läkarkonsultation, för att få kroppen att matcha själens identitet.

– Vad gäller kroppen, så vill jag få en kvinnligare kropp. Men jag har inga planer på att göra någon underlivskirurgi. Det ser jag som ett ickeproblem i dag. Det får vara som det är, förklarar Lee.

Lees ansikte lyser upp som en sol när läkaren visar hur kroppen kommer att se ut efter den första stora operationen, en så kallad BBL, Brazilian butt lift. Hon förklarar att ”stussens” utformning var en av de största kroppsliga orsakerna till könsdysforin och därför blev det självklart att prioritera den operationen först.

Annons

Sedan inspelningen har Björn genomgått flera operationer för att bli Lee.

”Känslan av att äntligen få ha bröst. Overkligt. Jag kan ibland tänka: är de verkligen mina? Jag är så nöjd med operationen och de proportioner det blev”, skrev profilen på Instagram nyligen och visade upp brösten på bild.

I den omskrivna intervjun med QX berättade Lee att det kommer ta ytterligare drygt ett år, innan kroppen börjar se ut så som hon vill.

– Det kommer ta ytterligare ett år med mina mediciner innan jag kan se de riktigt stora förändringarna, innan muskelmassan försvinner och hela jag blir mindre. Muskler är snyggt, men det ska ju vara proportionerligt med den kropp man vill ha.

Foto: Instagram

Annons