Fakta och info om författaren Astrid Lindgren

Hela Sveriges favoritförfattare Astrid Lindgren.
Författaren Astrid Lindgren gick bort den 28 januari 2002. Här är fem anledningar till att hon ändå kommer att leva för evigt.

5 anledningar till att vi älskar Astrid Lindgren:

1. Pippi Långstrump

Astrid Lindgrens debutbok ”Pippi Långstrump” kom ut redan 1945. I över 70 år har både barn och vuxna fascinerats över den starkaste, snällaste, roligaste och rikaste flickan i hela världen som alldeles ensam i bor i Villa Villekulla. Men Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump kom till när Astrid Lindgrens dotter Karin var sjuk i feber och behövde underhållas.

10 fakta om författaren Astrid Lindgren
Slå på ljud

– Efter de första berättelserna om Pippi som jag fick höra i sjuksängen fortsatte mamma berätta för mina kusiner i Småland och åhörarskaran blev större och större. Det var då hon märkte att det var något särskilt med Pippi, har dottern Karin Nyman tidigare sagt till Expressen.

Pippi Långstrump i filmen från 1988.

Pippi Långstrump i filmen från 1988. Bild: Everett Collection / IBL Bildbyrå

2. Svenska barnlitteraturens drottning

Astrid Lindgren gjorde barn och ungdomslitteraturen till något viktigt. Genom henne placerar barnets behov, upplevelser och rättigheter i fokus, snarare än att spela en uppfostrande funktion. Genom att bryta mönster fick hon också kritik. John Landquist, professor i psykologi och pedagogik, kallade Pippi Långstrump smaklös. Han ansåg att karaktären betedde sig sinnessjukt och var rädd att andra barn skulle ta efter.

3. Alla dessa bevingade ord

Astrid Lindgren var en mästare på att uttrycka sig.

”Det kan finnas saker i en bok som b a r a barn tycker är roligt, det kan också med fördel finnas sånt som både barn och vuxna tycker är roligt, men det får i en barnbok absolut inte finnas nånting som bara vuxna tycker är roligt, för det är oförskämt mot barnet – som ska läsa boken.”

Astrid Lindgren vid skrivmaskinen.

Astrid Lindgren vid skrivmaskinen. Bild: DPA / IBL Bildbyrå

4. Astrid Lindgrens mod och civilkurage

Astrid Lindgren var inte bara en författare utan också en debattör. Genom hela sitt liv kämpade hon mot orättvisor och förtryck. Hon var också starkt engagerad i barns rättigheter. I mars 1976 skrev Astrid Lindgren också ett uppmärksammat debattinlägg i Expressen som var utformat som en saga. Inlägget fick rubriken “Pomperipossa i Monismanien” och publicerades på ett uppslag. Under 1980-talet var Astrid Lindgren engagerade i folkomröstningen om kärnkraft. Hon var också starkt engagerad i debatten kring svensk djurhållning.

5. Allt Astrid lämnade efter sig

Astrid Lindgren gick bort i januari 2002 vid en ålder av 94 år. Och även om Sveriges mesta sagotant är död lever hennes verk kvar. Tack vare Astrid Lindgren har vi fått en mängd odödliga berättelser om mod och vikten av att våga vara sig själv.

Ronja Rövardotter.

Ronja Rövardotter. Bild: Imago stock